Gå til sidens hovedinnhold

Listhaug: - Vil at flere kommuner skal gjøre butikk på integrering

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun vil løfte kommuner som ikke oppnår gode nok resultater i integreringsarbeidet.

OSLO (Nettavisen): - Noen kommuner gjør butikk på integrering. For andre blir det bare utgifter. Vi må heve de kommunene som sliter i integreringsarbeidet slik at det blir butikk for flere, sa innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i Stortingets spørretime onsdag.

Følg spørretimen på nett-tv her

Hun ble utfordret av Arbeiderpartiets Helga Pedersen om hvilke grep regjeringen ser for seg i integreringsarbeidet. Pedersen understreket hvor viktig det er å gjøre flyktningene til bidragsytere i samfunnet raskest mulig.

I dag får kommunene et integreringstilskudd for bosetting av flyktninger som løper over fem år. Jo raskere flyktningene integreres og kommer seg i jobb eller arbeid, desto bedre er det for kommuneøkonomien.

Listhaug sa seg enig med Pedersen i at det må gjøres mer for å lykkes i integreringsarbeidet. Regjeringen vil komme med flere tiltak i en varslet integreringsmelding.

Skal bosette 15.000 flyktninger

I år skal 15.000 flyktninger bosettes i norske kommuner.

Ifølge Listhaug er resultatene av integreringsarbeidet i dag for ujevnt fordelt:

- 70 prosent av mennene som er ferdig med introduksjonskurset er i jobb eller utdanning, mens for kvinnene er dessverre tallet lavere. Det er også for store forskjeller fra kommune til kommune. Vi må løfte kommuner som ikke får til gode nok resultater, sa Listhaug i sitt svar til Pedersen.

Ber kommunene se enkeltmennesket

- Jeg tror det handler om å se det enkelte mennesket og hvilke ressurser det har med seg. Det handler om å legge opp et mer individuelt løp. I introduksjonsprogrammet mange steder plasserer man analfabeter og folk med høy utdanning i det samme sporet. Det er ikke veien å gå, sa Listhaug.

Vil stramme inn ytterligere

Listhaug møter Stortinget mens antallet asylankomster er på et svært lavt nivå, men der foreslåtte innstrammingstiltak for å begrense asylstrømmen er omfattende.

29. desember presenterte Justis- og beredskapsdepartementet 40 forslag til innstrammingstiltak for å gjøre det mindre attraktivt å søke asyl i Norge.

Les også: - Utelukker ikke ny rekord i antall asylankomster

Venstre har satt foten ned, men Listhaug håper på et stortingsflertall for innstramminger. Overfor Nettavisen tirsdag forklarte hun hvorfor hun mener innstrammingene må på plass nå:

- Hvis vi ser på ankomstbildet til Europa nå, så er det all grunn til å rope varsku. I januar i fjor kom det 2000 asylsøkere fra Tyrkia til hellas, i år er det kommet 60.000. Vi kan absolutt ikke utelukke en ny rekord av asylankomster til Norge. Derfor er det også så viktig å få gjort innstramminger, slik at vi er i stand til å håndtere dette, sier Listhaug til Nettavisen.

Les også: I helgen kom det to asylsøkere til Råde

Fikk spørsmål om enslige mindreårige

KrFs Geir Toskedal spurte innvandringsministeren om hun var villig til å droppe sitt omstridte forslag om enslige mindreårige asylsøkere for å skape en bred enighet om nye innstrammingstiltak.

Listhaug svarte at regjeringens utgangspunkt er at det er til barnas beste at de er sammen med familien sin og ikke blir sendt alene av gårde på farefulle reiser. Hun pekte også på Sverige opplever store utfordringer etter at over 30.000 enslige mindreårige kom til landet i fjor.

- Jeg mener den reisen de utsettes for, er med på å gi dem psykiske problemer, så det er helt nødvendig å se på tiltak som gjør at disse barna er sammen med familien sin istedenfor å bli sendt ut slik de gjør i dag, uttalte Listhaug ifølge NTB.

Også fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) møtte i muntlig og ordinær spørretime onsdag.

Kommentarer til denne saken