Som Nettavisen har omtalt gang på gang på gang er det ikke lenger tradisjonelle virus og skadelig e-post som utgjør den største trusselen på internett. Derimot er det infiserte nettsider du besøker som kan «smitte» PC-en din, bare ved at du besøker nettstedet, som er den aller største trusselen.

Surfetrusler og phishing
Hovedproblemet med denne typen måte å spre farlige programmer på, er at det ikke hjelper at du er en «oppegående nettbruker» som bare besøker trygge sider og aldri åpner vedlegg du ikke vet hva er. Noe så enkelt som en reklame på en nettside kan infisere brukere av et nettsted uten at eieren av nettstedet selv er klar over det, gjennom sikkerhetshull i nettlesere eller tilleggsprogrammer som Flash.

Et annet stort problem er såkalt phishing, der du blir lurt til å gi fra deg innloggingsinformasjon på forskjellige typer falske nettsider som ser helt identiske ut som originalen.

Gratis og fungerer over alt
Sikkerhetsselskapet Symantec har i dag lansert en ny gratis tjeneste i en betaversjon som i alle fall på papiret vil kunne beskytte deg for store deler av denne typen angrep - uten at du trenger å installere noe som helst av programvare på PC-en din. I tillegg fungerer tjenesten også på for eksempel Mac og de fleste former for mobiltelefoner.

Tjenesten har fått navnet Norton DNS, og fungerer kort og godt på den måten at alle forespørsler du gjør på internett sendes innom Symantecs systemer for å sjekke om siden du forsøker å besøke er kjent som en skadelig side eller ikke. Hvis siden er svartelistet, så kommer du kort og godt ikke inn på siden.

Erstatter «telefonkatalogen» til PC-en din
DNS-systemet er kort og godt internetts telefonkatalog, som sørger for at når du forsøker å nå for eksempel www.nettavisen.no, så vet DNS-systemet hvilken server du må kobles til for å nå dette domenet. Hver eneste gang nettleseren din forsøker å nå en side eller fil på et nettsted som har et domenenavn, så gjøres det et oppslag i DNS-systemet for å finne korrekt server.

Rent prinsipielt fungerer tjenesten til Symantec på samme måten som barnepornofilteret til norske nettleverandører, der du blir forhindret å besøke sider som er kjent for å inneholde denne typen materiale.

Ingen programvare må installeres
For å bruke tjenesten trenger du altså ikke å installere noe som helst programvare, men du må konfigurere datamaskinen din til å slå opp i DNS-databasen til Norton fremfor den som tilhører din nettleverandør. Hvordan du gjør dette er enkelt forklart her.

Norton hevder også at nettsurfingen din kan bli raskere ved å bruke denne typen tjenester, men for de fleste norske nettbrukere er nok det ikke spesielt relevant. Google lanserte for øvrig sin egen gratis DNS-tjeneste tidligere i år der hastighet var det viktigste argumentet.

Ingen fullverdig beskyttelse
Det er viktig å understreke at den nye tjenesten til Norton på ingen måte er en fullverdig sikkerhetsbeskyttelse, men den kan fungere som et fint ekstra sikkerhetsnivå for både brukere uten noen antivirusbeskyttelse, og brukere av gratis antivirusprogrammer som Avast og AVG.

Foreløpige tilbakemeldinger på supportforumet til tjenesten tyder på at den ikke er helt feilfri, noe som trolig også er årsaken til at Symantec kaller det en beta-tjeneste som forbedres fortløpende.