Har du i løpet av de siste dagene fått en invitasjon til å bruke applikasjonen «Syn» gjennom Facebook? Da er du ikke alene.

«Syn» er en applikasjon som forsøker å hente informasjon om brukere på Facebook for å oppdatere kontaktlisten din på mobilen med profilbilder, e-postadresser og annen kontaktinformasjon.

Voldsom popularitet

Applikasjonen har raskt skutt opp på førsteplass over de mest populære betalingsapplikasjonene på AppStore, og også en av de med mest omsetning, til tross for at applikasjonen har ekstremt dårlige tilbakemeldinger fra brukerne.

Og årsaken er veldig enkel: Programmet har funnet et hull i Facebooks forsøk på å stoppe spam. Når du installerer applikasjonen får hele eller deler av din vennekrets spammeldinger om at du ønsker at de også skal benytte applikasjonen. Dette gjør den uten å spørre om tillatelse eller si ifra.

Misforsto

- I går fikk jeg en melding fra en fjern venn på Facebook med takk for invitasjonen til Syn, men at han ikke helt skjønte hva det var. Da tenkte jeg «hva pokker er dette», og fant ut at den hadde sendt meldinger til store deler av kontaktlisten min, sier en bruker til Side3 som har latt seg lure.

- Jeg installerte appen etter at jeg hadde fått invitasjon fra en annen venn. Jeg trodde det var noen som skulle sende meg en video eller noe slik, sier den irriterte brukeren.

Advarslene flyr

Og han er ikke alene om å være irritert. Advarslene går nå på en rekke språk om at dette er en ren spamapplikasjon som samler inn informasjon og selger det til tredjepart, samtidig som den hevder at den tilbyr en tjeneste ingen andre kan tilby. Flere melder om at de allerede har sendt inn misbruksrapporter til Apple.

Et søk på nett viser også at advarslene har begynt å fly på en rekke språk på forskjellige blogger, og flere mener at applikasjonens hovedfokus ligger på innsamling av personlig informasjon for videresalg.

Nettsiden til den amerikanske utvikleren Falkor Inc er for tiden svært treg, men avslører at selskapet ikke er ukjent med fenomenet om å misbruke sosiale medier i markedsføringsformål. En av deres mest populære applikasjoner heter «Flirt», der beskrivelsen er at den er den mest effektive «friend adder bot» for Facebook, og at du der kan invitere folk som ikke engang er venner.