(Side2): Bli med til en by som er billig, sjarmerende og mangfoldig og som kun ligger 1,5 timer flytur fra Norge.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Kall gjerne Tallinn for en middelalderby. Men faktum er at byen har trådløs internettilknytning nær sagt over alt og at parkeringsbilletter kan betales over mobiltelefon. Så Tallinn er i alle fall en moderne middelalderby. Og den har mange overraskelser å by på og er langt mer mangfoldig enn enkelte liker å tro. Byen passer like bra for barnefamilier som er på jakt etter en hyggelig badestrand som for deg som ønsker en aktiv ferie eller ønsker kulturelle arrangementer.

Se fotogalleri om Tallinn hos Reiseplaneten.
Se reisetips om Tallinn hos Reiseplaneten.
Få gratis reiseguide om Tallinn her.

Tallinn for badeglade!
At Tallinn har mange grønne parker er nok noe de fleste kjenner til. Den kanskje mest kjente parken i Tallinn er Kadriorg hvor du blant annet finner palasset til den en gang så mektige tsar Peter den store. Men tilreisende sommerturister tiltrekkes nok mest av den nesten 2 kilometer lange strandpromenaden fra Kadriorg og Pirita. Her er sandstrender og badevann med barnevennlige bølger. Den største stranden er Pirita Beach. Blir det for folksomt er det bare å ta en drosje noen kilometer nord for byen, til Haabneeme og Viimsi-kysten.

Tallinn for de aktive
Er du heldig med været så er det herlig å tilbringe dagene utendørs. Om sommeren står solen tidlig opp og holder seg synlig nesten til midnatt. Hvorfor ikke leie en sykkel og på den måten ta en oppdagelsestur i og rundt Tallinn? Du finner sykkelutleie hos Citybike i gaten Uus 33 (www.citybike.ee) og hos Hawaii Express i gaten Regati pst. 1 (www.hawaii.ee). Noen er kanskje hesteinteresserte og kan tenke seg en ridetur i koselige omgivelser? Da er også Tallinn stedet. Du kan henvende til ridesenteret Tondi Maneez i Tondi 30, (www.tondimaneez.ee).

Tallinn har en rekke andre sportsattraksjoner. Golf spiller du på Tallinn Golf Club (Niitvälja i Harju, www.egk-golf.ee), Estland Golf & Country Club i Manniva (www.egcc.ee) eller Golfest i Suuresta (www.golfest.ee). Du kan ta en runde bowling på Pirita Bowling Club i Merivälja tee 5 (www.bowlingclub.ee), eller en runde squash på Kadriorg Helsesenter (Narva maantee 63, www.kadrioru.ee), eller Reval Sport i Aia 20 (www.revasport.ee). Er du fan av tennis så bestiller du time hos Pirita TOP Tennisekeskus i Regati pst. 1 (www.toptennis.ee).

Tallinn for den festivalglade
Tallinn er kjent for mangfoldig kultur og hvert år arrangeres en rekke festivaler og større og mindre arrangementer. Den største festivalen av dem alle er den Estiske sang og dansefestivalen. Den er så enormt stor at den kun arrangeres hvert femte år og i 2009 skjer det igjen. Nærmere bestemt den 2. - 5. juli. Festivalen er listet av UNESCO og dekker klassisk musikk og folkemusikk. For 5 år siden kom det mer enn 200.000 mennesker for å se 34000 artister opptre. Les mer på laulupidu.ee.

Andre kjente festivaler er:
Jazzkaaar Internasjonal jazzfestival (19. - 26. april): En anerkjent jazzfestival med både lokale talenter og internasjonalt kjente musikere. Dette er Baltikums største jazzfestival. Les mer på jazzkaar.ee.

Festivaldager i Gamlebyen, (5. - 6. juni): Dette er en av Tallinns største årlige festivaler. Gamlebyen blir på nytt en middelalderby med musikere, markeder og mye moro. Les mer på vanalinnapaevad.ee.

õllesummer (8. - 12. juli): Dette er Baltikums største utendørsfestival når det gjelder øl. Det lages en rekke arrangementer for både barn og voksne og både barer og restauranter byr på levende musikk. Les mer på ollesummer.ee.

Middelalderdager (9. - 12. juli): Tallinn feirer middelalderen, kostymeparader og mye mer. Les mer på folkart.ee.

Birgitta Festival (7. - 16. august): Denne festivalen har en rekke utendørskonserter under regi av Tallinns filharmoniske samfunn.

Mat og drikke i Tallinn
Tallinn har restauranter med kjøkken fra nær sagt hele verden. Det er enkelt å finne restauranter som serverer mat fra Italia, India, Japan, Frankrike og samtlige tidligere Sovjetstater, og naturligvis lokale restauranter. En hovedrett koster i Gamlebyen normalt godt under 100 kroner, mens du får en halvliter øl til rundt 25 kroner. Du kan selvfølgelig spise dyrere og billigere, men sammenlignet med Norge får du mye for pengene. Gi gjerne ti prosent i driks. Restaurantene stenger middagsservering normalt klokken 23. Som i Baltikum ellers er nattelivet livlig med en rekke barer og puber som holder åpent til langt på natt.

Komme seg til Tallinn
Det er enkelt å komme til Tallinn og det er en rekke flyselskaper du kan benytte. De vanligste er Estonian Air, Norwegian, SAS, Finnair og Air Baltic. En direkte flyreise tar kun 1,5 time fra Østlandet. Flypriser tur og retur koster normalt rundt 2000 kroner, men er du tidlig ute med bestillingen kan du få billetter med Estonian Air til under 1000 kroner. Ellers er en ganske morsom rundtur å ta fly til Stockholm, ferge fra Stockholm til Tallinn (www.tallink.ee) og for eksempel fly fra Tallinn hjem til Norge.

Les reiseinformasjon om Estland og Tallinn hos Reiseplaneten.