Miniguide fra Tallinn

HTML EMBED

Tross stadig høyere og bredere bygninger i glass og betong, har Estlands hovedstad beholdt mye av sin sjarme. Det skyldes ikke minst den fantastiske gamlebyen – med aner tilbake til middelalderen – der både besøkende og innbyggere alltid ender opp når det lir mot kveld.

Fakta om Tallinn

Hvor Ved inngangen til Finskebukta, og på klare dager er det mulig å se til Helsinki på andre siden.
Når Sommeren er mest populær, men Tallinn er fin å besøke hele året. I november arrangeres filmfestivalen Black Nights, med fokus på nordisk film.
Hvorfor Gamlebyen er grunn god nok for et besøk, med vakker arkitektur, gode restauranter og trivelige butikker. I tillegg har andre bydeler begynt å bli attraktive, så som forstaden Kalamaja og Rottermann-distriktet, begge rett utenfor muren i gamlebyen.

Land Estland
Innbyggere ca. 392 000
Valuta 1 € = ca. 7,50 kr
Nødnumre Generelt 112, politi 110

Turistinformasjon

Slik kommer du til Tallinn

Estonian Air har daglige direkteruter mellom Tallinn og Oslo mens Norwegian har flere ukentlige flyvninger. Det går også ferger fra flere byer rundt Østersjøen, for eksempel daglig fra Stockholm med Tallinik Silja Line.

Kom deg rundt i Tallinn

Det er kort vei fra flyplassen til sentrum (ca. 70 kr i taxi), og i selve bykjernen er det relativt lett å spasere til det meste. Skal du litt ut av sentrum er trikkesystemet eksemplarisk, og etter planen skal kollektivtransport bli gratis fra og med 2013. Gjennom et EU-støttet prosjekt tilbyr lokal ungdom gratis, guidede turer i byen (men de setter pris på driks).

Artikkelen fortsetter under bildet

Visste du at Estland i perioden mellom Første og Andre verdenskrig var uavhengig, etter å ha vært under svensk og russisk herredømme? Endelig uavenhgighet (fra Sovjetunionen) fikk Estland i 1991.

Visste du at Tallinn lenge het Reval (fra tysk), og var en viktig by i hansaforbundet? Dette kommer særlig til uttrykk i Vanalinns (gamlebyens) særpregete arkitektur. Øvrig arkitektonisk innflytelse er sovjetisk og moderne nordeuropeisk.

Før du drar til Tallinn

Les J.R.R. Tolkien hentet etter sigende inspirasjon til det fiktive «Ringenes herre»-språket elvish i Estland, og lot seg også inspirere av nasjonaleposet «Kalevipoeg». Av nåtidsforfattere er det verdt å merke seg Peeter Helme, som i «September» (2009) beskriver en arbeidsplass i Tallinn ved begynnelsen av det forrige århundre.

Se «Viimne reliikvia» («Det siste relikvie») fra 1969 er en estisk kultklassiker, som skal være sett av mer enn 40 millioner mennesker (Sovjetunionen inkludert). Filmen, som inneholder flere scener fra Tallinns gamleby, er en historisk fremstilling av et bondeopprør under Livlandskrigen på 1500-tallet.

Hør Tradisjonell estisk musikk er påvirket både av finsk, tysk og russisk folkemusikk. Korsang er spesielt populært, og var under sovjettiden en måte å uttrykke seg og mobilisere politisk. Av dagens komponister er særlig samtidsmusikeren Arvo Pärt internasjonalt anerkjent. Innen populærmusikk er Vanilla Ninja sentral, og folkmetallgruppen Raud-Ants har tilhengere langt utenfor landets grenser.

App «Tallinn IYP» (iPhone, 18 kr), «Tallinn Official City Guide» (Android, gratis)

Få med deg i Tallinn

1. Sovjetisk skrekk i Tallinn

Estland og Tallinn preges fortsatt av tiden under Sovjet. Ikke minst er samkvemet tydelig i arkitekturen, men også i dagliglivet er det kuriøse utslag som fascinerer. Ett av dem er KGBs hemmelige hotellrom i 23. etasje i det tidligere Intouristhotellet midt i byen (nå Sokos Hotel Viru). Under kommunistregimet var det oppsatt med avansert avlyttingsutstyr. I dag er det et lite museum. Okkupasjonsmuseet gir også et spennende innblikk i perioden fra fra 1940 til frihetsdagene i 1991.

2. Unn deg et spa i Tallinn

Siden tidlig på 1800-tallet har mennesker kommet langveis fra for å gå på spa i Estland, men som regel hadde de en mer klinisk karakter. Det er først de senere årene at velværespa har blomstret opp, og Tallinn har flere lekre dagspa. Dr. Fisch Health and Beauty Spa tilbyr blant annet «ichthyotherapi», som betyr at du senkes ned i et bad med små fisk, som napper av gammel hud, renser og skrubber. Elemis SPA i Hotel Telegraaf er også bra, med en eksklusiv atmosfære.

3. Opplev Tallinns gamleby

Alle ender før eller senere opp i Vanalinn – gamlebyen, hvor du finner hyggelige spisesteder, eksklusive butikker og en rekke severdigheter. For mange er det nok å vandre over brosteinen, inn noen av de mange smugene, og finne seg en krok i en liten kafe borte fra menneskemengdene på rådhusplassen. Gå deretter videre til Toompea, berget som troner over byen. Her ligger også den vakre Alexander Nevskij-katedralen, samt Toompea loss – slottet som ble bygd på restene av en festning anlagt av estiske stammer så tidlig som på begynnelsen av 900-tallet. Nå er det sete for det estiske parlamentet.

4. Et «annet» Tallinn

Bortenfor gamlebyen og de nye forretnings- og hotellkompleksene i glass og betong, ligger et annet Tallinn. Den noe trauste trehusbebyggelsen i forstaden Kalamaja minner oss om det faktum at Estland opprinnelig var et jordbruksland, og at det ikke alltid har vært flust med penger her. Husene, noen nærmere 700 år gamle, har en egen vindskjev sjarme, og bydelen gjennomgår i disse dager en betydelig opprusting. Flere kafeer og spisesteder har dukket opp i området, som gjør det til et fint utfluktsmål. Vis a vis ligger også det sjarmerende, russiske utendørsmarkedet Jaama Turg.

Artikkelen fortsetter under bildet

Gode restauranter i Tallinn

Godt og næringsrikt brød (som regel rug) er selve ryggraden i det estiske kjøkken, i tillegg til fisk i ulike varianter, svinekjøtt og poteter er også en sentral ingrediens. Kalde forretter er typisk, ofte bestående av kjøtt og pølser, i tillegg til rosolje – en salat som kan minner om svensk sildesalat. Pirukad (piroger) fylt med kjøtt, ris og grønnsaker er også vanlig.

Leib (som betyr brød) er en relativt nyåpnet restaurant i gamlebyen, der det serveres klassiske estiske retter til overkommerlige priser.

Gloria er et velkjent og trivelig sted, i elegant 1930-tallsstil, med klassisk musikk i bakgrunnen. Er du i det romantiske hjørnet kan det være en idé å bestille en privat alkove.

Kuldse Notsu Körts spesialiserer seg på autentiske, estiske retter, som hjemmelaget ost og pølser, basert på gamle oppskrifter. Stemningen er avslappet rustikk, noe som gjør at så vel estere som turister trives her.

Gode hotell i Tallinn

LuksusHotel Telegraaf, som ligger i en tidligere bankbygning i gamlebyen, ble designet av den kjente arkitekten Peter Schreiberg fra St. Petersburg. Tsartidens luksus er tilstedeværende, ikke minst i eksklusive Restaurant Tchaikovsky, som serverer klassisk cuisine fra tiden da de beste franske kokkene fant veien til Russland.

Middels Fem år gamle Swissôtel ligger i Tallinns moderne sentrumsbydel, og er av det finere slaget. Hotellet har flotte rom, restaurant og velværeavdeling.

BudsjettEconomy Hotel ligger ved inngangen til bydelen Kalamaja, i ett av de tradisjonelle trehusene typiskfor området. De 38 rommene er i mintfarger.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir