Gå til sidens hovedinnhold

Forfører en hel landsby

Sjekk hva som skjer når den stygge andungen tar hevn.

Cannes (SIDE2:) I James Bonds «Quantum of Solace» ble Gemma Arterton dynket i olje og led en sørgelig død på Bonds hotellrom. Men i Stephen Frears' premiereklare film, «Tamara Drewe» er det hun som kjører showet.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Hovmod og hevnlyst
Basert på tegneseriestripene av Posy Simmonds, er «Tamara Drewe» en komedie om trangsyntheten på den britiske landsbygda, aldri så lite hovmod og hevnlyst. Tamara (Gemma Arterton) har alltid vært landsbyens stygge andunge, en ung dame med hjerne og veldig stor nese. Nå er hun voksen, utleverende spaltist og neseoperert. Og når hun vender tilbake, rører hun ved noe i landsbygutta, uansett alder og sivilstand. Slik blir det bråk av.

De virile mannlige forfatterne som er i strøket for å hente inspirasjon, får imidlertid mer enn stoff nok når partnere skiftes ut fortere enn de får på seg undertøyet.

Til stedet kommer også en av de mest populære popstjernene for tiden, trommisen Ben Sergeant (Dominic Cooper), noe som skaper oppstyr blant de kulørt oppdaterte tenåringsjentene.

Stephen Frears, best kjent for sine filmer som «Farlige forbindelser», «My Beautiful Laundrette», «High Fidelity» og «The Queen», er kanskje ikke den mest opplagte regissøren til å lage en komedie med slapsticktendenser.

Lykkelig prosess
- Da jeg leste stripene i The Guardian, tenkte jeg aldri på at det kunne bli en film. Men da jeg fikk manuset, tenkte jeg at dette har jeg ikke gjort før. Det kan bli interessant, sier Frears til Side2 når vi møter ham under filmfestivalen i Cannes.

Frears, kjent for sin ordknapphet og sine treffende replikker, sier jobben med «Tamara Drewe» var noe av det morsomste han har gjort.

- Jeg blir antakelig ikke så lykkelig igjen. Men det var hardt arbeid. All komedie er kunstig og du må passe på at det ikke blir for kunstig, sier han.

Fantastiske Tamara
Tamara, som mannfolkene faller som fluer for, spilles av 24 år gamle Gemma Arterton, den samme skuespilleren som «Død snø»-regissøren Tommy Wirkola nå har hyret inn som sin Grete i skrekkfilmen om «Hans og Grete».

- Hun er nydelig, helt fantastisk. Har jeg sagt at jeg kunne tenke meg å ha henne med i hver film jeg lager? Få se. Det var nok meg som snakket tull. Men jeg mener at jeg gjerne ser en film der Gemma er med. Jeg tror mange middelaldrende menn ville være enig med meg, ler regissøren.

Stephen Frears tilhører samme generasjone som Mike Leigh og Ken Loach, og regnes som topplaget i britisk film. De startet alle i TV, en stor fordel, mener Frears.

- Vi lærte ved å lage tre filmer i året. I dag må filmskapere lage film midt i rampelyset. Det er ikke bra. Da vi begynte med film, så hadde vi gjort mye annet og vi hadde stor erfaring å trekke på.

Noen millioner?
Forrige store film Frears fikk mye oppmerksomhet for var «The Queen» (kurtisanefilmen «Cheri» med Michelle Pfeiffer fikk ikke like mye blest eller gode kritikker). Den handlet om en spesiell, veldig britisk hendelse. «Tamara Drewe» handler om britisk væremåte.

- Jeg forsto for lenge siden at det folk liker ved England er Peter Sellers, Alec Guinness og John Cleese. De liker at vi er litt dumme. «Tamara Drewe» handler om dette spesielle britiske og eksentriske, sier han.

Hans versjon av en filmet tegneserie er imidlertid ganske annerledes enn de store produksjonene som kommer ut av Hollywood.

- Jeg er sikker på at om jeg møtte George Lucas, ville han synes jeg var en tosk.

Hva ville du sagt til ham?

- Kan du låne meg et par millioner dollar, svarer Stephen Frears kjapt.

SE VIDEO AV TAMARA DREWE

HTML EMBED

«Tamara Drewe» har norsk premiere førstkommende fredag 7. januar

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken