Gå til sidens hovedinnhold

Tande-P: - Min sønn sa jeg var død

Familien betalte en høy pris for TV-suksessen til Alf Tande-Petersen.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=svH4G04R6dgb3ay0-FJwwW01Y7ei4ENgF21JiTXVmzgHYzl-pc0latr0Gb6M-T7jMLeIGcNJlAT365ZMIT8V7YUaPw_yQnS1&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

NES (Nettavisen): Midt inne i en av Norges vakreste kornbygder, Nes på Romerike, bor Alf Tande-Petersen (64). Her har TV-kongen bygget opp sitt eget lille rike. Et lite tun med tømmerhytte, stabbur og våningshus.

Den tidligere programlederen er kjent for flere store suksesser på statskanalen NRK. På 90-tallet – før internett kom og utfordret våre fjernsynsvaner – var han vår største TV-stjerne. Han hadde over to millioner seere på det direktesendte underholdningsprogrammet «Tande-På programmet». Det er tall som vanskelig lar seg kopiere i dag.

Men hvor ble det av ham?

– Nå har jeg begynt å jobbe med ungdom, og det er utrolig artig. Jeg er coach for en trønder som debuterer som komiker på scenen i Trondheim i oktober.

– Så det er bare å ringe til Tande-P, så får man hjelp?

– Ja, det er klart det, men det er ikke sikkert jeg svarer, sier han og ler.

«Han er død»

Den enorme suksessen Alf Tande-Petersen hadde på TV fikk en dyr pris. Familien havnet i skyggen.

– Jeg var ikke mye på fotballtrening med ungene mine. De så ikke mye til meg når de var små, sier Alf Tande-Petersen.

Han har tre barn. Markus, Jørgen og Sofie.

– Markus er ferdig utdannet jurist og har fått seg jobb i verdens største havrettjusfirma, sier han.

– Har noen av barna vurdert å gå i pappas fotspor?

– Nei, det har det aldri vært snakk om. De har opplevd for mye av skyggesiden. Men de to guttene har et talent for humor og kunne sikkert blitt veldig gode stand up-ere.

– Kanskje de en dag skifter retning?

– Nei, jeg tror ikke de har lyst heller. De har opplevd fotografer som ligger i busker rundt eiendommen, og de har måttet tåle nærgående pressefolk i helikopter over huset vårt, sier han.

Da Alf Tande-Petersen ble påkjørt bakfra i sin Cadillac på Ringveien i Oslo i 2005 toppet det seg.

Les mer: Tande-P i trafikkulykke

– Da jeg lå og ventet i ambulansen kom det melding på lokalradioen om at jeg var blitt påkjørt på Ringveien, knappe ti minutter etter at det skjedde. «Faen», tenke jeg. Jeg har jo ikke fått ringt hjem, sier han.

Alf Tande-Petersen ble kort tid etter sendt til legevakten for en sjekk. Parallelt med dette pågikk det en omfattende jakt i landets største avisredaksjoner.

– Da VG ringte hjem var det Jørgen som svarte. Avisen forsto raskt dette og fyrte av spørsmål. De ville vite hvor jeg var, sier Alf Tande-Petersen.

Da fikk den lille gutten nok.

– «Han er død», svarte han og la på røret. Han orket ikke mer og var lei av tullet, sier den tidligere programlederen.

Jørgen jobber i dag i hotellnæringen på Gardermoen. Den blide gutten i 20-årene hilser høflig idet han er på vei til jobb da Nettavisen er på besøk.

Barna ble ertet

Den enorme eksponeringen og det massive mediepresset fikk også langt alvorligere følger. En gang ble familien truet på livet.

– Det var en som ville skyte meg på direktesendt TV. Det er klart ungene husker det. Det er ikke artig å bli flyttet til en hemmelig adresse når man er et lite barn, sier han.

Se bildemontasje øverst i saken!

Den tidligere programlederen forteller at barna også ble ertet på grunn av kjendisstatusen til faren. Mange var også svært nysgjerrige.

(Saken fortsetter under bildet.)


– Det er klart at barn lurer på dette, men det var ikke uvanlig at mine barn ble lei av alle spørsmålene, sier han.

Sofie er den yngste av barna hans. Hun vil bli marinbiolog.

– Jeg er ikke så bekymret over oljeprisen, fordi jeg vet vi har en fantastisk næring på gang, som bare vil vokse og vokse. Vi kan gjøre det så stort vi bare vil, sier han med klar adresse til fiskeindustrien.

(Saken fortsetter under bildet).


Hans samboer, Nina Wiederstrøm, har kanskje vært limet i familien på fem. Hun er møbelhandler.

– Hun har forholdt seg veldig avslappet til alt. Hun visste hva hun gikk til. Jeg var allerede ute og viste meg fram da vi møttes, men det tok jo litt av ...

– Så hun ble forelsket i en kjendis?

– Nei, det har jeg aldri spurt henne om. Det tror jeg er et spørsmål jeg skal la være å stille, sier han og ler.

– Jeg er for tjukk

Alf Tande-Petersen hadde overhodet ikke tanker om å bli TV-stjerne. Hans drøm var å få jobbe som journalist. Det er mangfoldet ved journalistikken, som tiltrekker ham.

– Det ble etter hvert slitsomt å lede de store direktesendingene på TV. Jeg hadde aldri fri, jobben fulgte etter meg hele tiden, sier han.

Mange av suksessene han laget er i dag lagt ut på nett. Selv har han ikke planer om et gjensyn med noen av programmene han laget for over 20 år siden.

– Nei, nei, nei – overhodet ikke. Jeg har kanskje sett ett eller to program. Det er alt. Etter sending var jeg alltid klar over hvilken feil jeg hadde gjort. Det gikk som en avspiller i hodet resten av helgen, sier han.

– Jeg spurte alltid mine folk om det var noe jeg kunne gjøre annerledes, rent bortsett fra at jeg er for tjukk, fortsetter han – med glimt i øyet.

Enhver idiot kan lage et TV-program

Tande-Petersen ble ansatt i NRK på 1980-tallet. Han liker ikke utviklingen for dagens TV-underholdning, og ser derfor svært lite på TV. Han mener programlederne er blitt for opptatt av hvordan de forholder seg til kamera.

– Jeg ser mye film. Jeg liker krim, og svenskene har mye bra. Hollywood er også en selvfølge. Norsk film er også begynt å bli veldig bra, sier han.

– Men noe TV må du vel få med deg?

– Det er ikke fordi at det ikke er bra, men det er fordi at jeg garantert kommer til å bry meg, og det orker jeg ikke. Det å nyte et underholdningsprogram er for meg helt borte. Jeg har ikke noe glede av å se det. Jeg bare blir sittende og analysere det fortløpende. Jeg synes det slurves veldig mye.

– Men hva er det de slurver med?

– Det er detaljer. Du vet at summen av disse er det som skiller et godt program fra et dårlig. Det er nesten sånn at enhver idiot kan lage et TV-program. Og det hender det at de gjør og, sier han og ler.

– Kommer du til å gjøre comeback på TV-skjermen?

– Det kan nok hende, men det er ikke et mål. Jeg går ikke og tenker på noe jeg skulle ha gjort. Bevares, det har vært utrolig artig, men nok er nok, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)


– Jeg var der bare for å lage program. Ikke for å bli kjent igjen på bussen, fortsetter han.

«Lille Martin» fikk sekker med fanpost fra damer

Martin Sørensen, kalt «Lille Martin», var Alf Tande-Petersens faste makker i det direktesendt underholdningsprogrammet «Tande-På programmet» som gikk på NRK TV høsten 1992.

– Jeg blir aldri lei av å snakke om samarbeidet med Martin. Han er også et talent av de sjeldne. Han var en fest å jobbe med, sier han.

– Har dere noe kontakt i dag?

– Det er mer på det tilfeldige planet, sier den tidligere programlederen.

«Lille Martin» var 10 år da han deltok i programserien. I dag arbeider han for ABB på det kinesiske hovedkontoret i Beijing.

(Saken fortsetter under bildet.)


«Tande-På programmet» hadde svært høye seertall med 2,04 millioner på det meste, og et gjennomsnitt på drøyt 2 millioner. Dette gjorde programmet til det femte mest sette programmet gjennom tidene på norsk TV.

– Han fikk sekker med fanpost fra damer – fra ungjenter, sier Tande-P om «Lille Martin».

Gjorde rent hotellrom

Alf Tande-Petersen møter stadig igjen gjester fra programmer han har laget. En av dem er «Fællali»-gutten. Han sjarmerte hele Norge med overraskende god kunnskap om Opel og BMW – og ikke minst «Fællali».

Bare to år og åtte måneder gammel ble han kastet rett inn i rampelyset på datidas mest populære TV-program – nemlig «Tande-P» på NRK.

– Han er datageni i Forsvaret nå. Jeg forsto ikke egentlig hva han gjør, men jeg tror han holder på med overvåking. Så jeg spurte han om hva han viste, men da svarte han: «Du kan slappe helt av, Alf».

– Du var superstjerne på TV. Ble det sex, narkotika og rock 'n' roll?

– Nei, jeg hadde små barn. Jeg laget meg noen regler. Den ene regelen var at jeg alltid gikk rett fra studio til hotellrommet. Det eneste formen for rock 'n' roll jeg hadde var på hotellrommet. Rommene så som regel sett bedre ut etter at jeg dro. Jeg vasket rommet og ordnet opp slik at badet var helt skinnende rent, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)


– Jeg opplevde en gang at en ansatt sto og leste ting jeg hadde kastet i søppelkurven. Det er utrolig hva folk gjør. Det er klart at dette gjorde meg bevisst på at jeg ikke la igjen ting på hotellrommet som noen kunne brukes til å ringe tipstelefon. Jeg hadde en egen søppelpose som jeg tok med meg når jeg forlot rommet.

Man skulle kanskje ikke tro det, men den tidligere NRK-profilen forteller at han har slitt med prestasjonsangst. Han stiller ekstremt høye krav til seg selv og er perfeksjonist.

– Det er ingen udelt behagelig egenskap. Det kan bli veldig slitsomt, sier han.

Tande-Petersen forteller at han flere ganger måtte hankes inn av sminken fordi han var opptatt av alt annet enn seg selv før programmet gikk på luften.

– En gang rakk jeg ikke å prøve skjorte, så de måtte klippe den opp i ryggen for at den skulle passe. Selv om det nesten var all right forfra, er følelsen av å stå med halv skjorte ganske rar, sier han og ler.

Kan dø av epler

Kosthold har ikke alltid vært like viktig for den tidligere programlederen. Han gikk ofte igjennom hele dagen uten mat, og spiste først på kvelden. Til tider ble det også mye kioskmat.

– Er du bevisst på kosthold og trening?

– Nei, det ser vel du at jeg ikke er. Men jeg er blitt atskillig flinkere til å velge ut hva jeg skal spise. Det har også vært viktig for meg å få på plass faste måltid, sier han.

Kostholdet til den tidligere programlederen er også preget av allergier.

– Et eple kan jeg daue av. Det har jeg ikke spist siden jeg var seks år, sier han.

På 80-tallet fikk Alf Tande-Petersen hjelp av maratonløper Grete Waitz med og komme seg opp og ut på trening. Noen år senere løp han New York Marathon.

Slakter konkursadvokater

På begynnelsen av 2000-tallet var Alf Tande-Petersen involvert i flere restaurantkonkurser. Selv mener programlederen at han gapte over for mye.

– Er dette noe du angrer på?

– Etterpåklokskap er en idrett jeg ikke har noen sans for. Det er klart at man finner ut at man skulle ha gjort det annerledes. Jeg må si at dette var en veldig lærerik prosess. Jeg lærte en god del om meg selv, sier han.

Han mener konkurshåndteringen i Norge er for dårlig. Han mener advokatene er mer opptatt av å fakturere enn å finne årsaken til at ting går over ende.

– Jeg forstå ikke at staten tillater det. At noen skal drive butikk på andres ulykke.

– Hva gjør du når du ikke jobber?

– Det er få øyeblikk. Jeg har stort sett følelsen av at jeg ikke har en jobb. Jeg driver på med ting som jeg synes er artig. Hodet jobber hele tiden. Det er et minus, i hvert fall når man er et familiemenneske, sier han.

– Men hender det at det blir for mye?

– Det er klart at det gjør, men da er det nok å ta en telefon til Øivind Blunck, og så er det borte. Vi har noen jobbsamtaler som er hysteriske. Det blir ledd og skreket mye.

– Hva tenker du om livet videre?

– Det er klart at jeg vil ha mest mulig av det.

Se bildemontasje øverst i saken!

Kommentarer til denne saken