(SIDE2): Har du noen gang følt deg litt uggen, sliten og slapp uten at du egentlig vet hvorfor? Det kan være at du har en mild betennelse i tannkjøttet.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Professor i odontologisk profylaktik ved Karolinska Institutet i Huddinge, Sverige, Birgitta Søder, holdt nylig et foredrag i Oslo om betydningen av god tannhelse. Hun forbløffet mange med bilder og fakta om hvor viktig god tannhelse er for resten av kroppens funksjoner.

- Alvorlige følger
- Det har vært en trend at man har sett på munnen som en separat del, men munnhelsen henger sammen med resten av kroppen. Er man sløv med å holde munnen og tennene rene, kan det få meget alvorlige følger, advarte Birgitta.

Det viser seg nemlig at linjen mellom munnhelsen og sykdom er smalere enn det vi tror. Munnen inneholder hele 700 ulike bakteriearter. Bakteriene holder til mellom tannkjøttet og tannen i det man kaller tannkjøttlommer, og blir de liggende for lenge kan du se at tannkjøttet blir rødt. Da har du nok en lett betennelse som kan gå ut over en rekke andre funksjoner i kroppen din.

- Bakteriene spres ut i hele blodomløpet, og kan i verste fall føre til hjertesykdom, lungesykdom, diabetes, nyresykdom, kreft, stress, prematur død og sykdom i mage/tarm, sier Birgitta. Dette er det mange som ikke vet om, og mange som ikke tar alvorlig.

Eksperter har lenge sett en klar sammenheng mellom hjertesykdommer og diabetes og dårlig tannhelse. Hos gamle mennesker kan dårlig tannstell være en direkte årsak til lungebetennelse hvor utfallet ofte er dødelig.

Kan gi lungebetennelse
- Det er ganske utrolig at vi lar gamle mennesker dø istedenfor å stelle tennene deres, sier Birgitta.

Bakteriene fra munnen forflytter seg fra munnen og ned i brystet og forårsaker lungebetennelsen. Bakterien som blir kalt Helikobacter pylori, kan også forårsake magesår og man ser at hos diabetespasienter så blir glykosenivået i blodet bedre dersom man har god tannhelse.

- Det er plakket på tannen som trigger betennelsen, og bare ved å gjøre rent munnen skikkelig to ganger, en morgen og en kveld kan man forebygge mot en rekke sykdommer.

Ifølge undersøkelser kan dårlig munnhelse også gå ut over barnet i magen.

- Studier viser at betennelse i munnen gir syv ganger høyere risiko for prematur fødsel eller lav fødselsvekt hos barnet. En annen farlig konsekvens av dårlig renhold er at du mister tennene. Blir betennelsen så kraftig, begynner bakteriene å spise av kjevebenet ditt og tannen løsner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Unngå betennelse
Det aller viktigste er å pusse tennene godt hver gang du gjør det og å ikke slurve. Da kan nemlig bakteriene sette seg, og etter tre dager kan du utvikle en betennelse uten at du selv vet det. Hele 90 prosent av oss har hatt en svak betennelse i tannkjøttet en eller annen gang i løpet av livet.

- Det aller viktigste er hvordan du gjør rent når du gjør det, sier Birgitta. Har du oversett noen steder kan det etter tre dager utvikle seg til en betennelse. Det virker kanskje som det letteste i verden å holde tennene rene, men det er en utfordring for mange, sier professoren.

Her er Birgittas tannbørsteråd:

Puss tennene morgen og kveld og gjør ekstra godt rent om kvelden når du har tid.

Bruk en myk tannbørste som kommer til overalt.

For å se hvor bakteriene sitter og om du har pusset godt nok kan du kjøpe røde fargetabletter på apoteket.

Vær ekstra nøye med tannstellet om du opplever personlige kriser. Da kan immunforsvaret ditt være svekket og dårlig tannhelse kan gjøre det enda verre.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!