(SIDE2:) Å bleke tennene blir stadig mer populært. Som Side2 skrev nylig, er det et stort marked for hjemmeblekingsprodukter i Norge. Produktene som selges her i landet er imidlertid ikke spesielt effektive.

Det aktive virkestoffet i de fleste tannblekemidler er hydrogenperoksid, som er sterkt etsende. Etter at et nytt EU-direktiv ble innført i fjor, er det ikke tillatt med mer enn 0,1 prosent hydrogenperoksid i slike produkter solgt direkte til privatpersoner. Dette er ifølge både EU og Tannlegeforeningen ikke nok til at middelet fungerer effektivt.

I Norge er det Mattilsynet som skal kontrollere at det ikke selges ulovlige blekeprodukter.

Men selv om det nye regelverket forbyr effektive blekemidler, betyr det ikke at man ikke får kjøpt dem.

Bekymret: Kommunikasjonssjef i Den norske Tannlegeforeningen, Morten Harry Olsen, mener det er et problem at ulovlig sterk tannbleking er så lett tilgjengelig på internett.
Bekymret: Kommunikasjonssjef i Den norske Tannlegeforeningen, Morten Harry Olsen, mener det er et problem at ulovlig sterk tannbleking er så lett tilgjengelig på internett.

- Et problem

På nett er det nærmest fritt fram for den som vil bleke tennene med sterkere stoffer. Det bekymrer Den norske tannlegeforening.

- Det er et problem at det selges produkter på nettet som ikke oppfyller kravet, sier kommunikasjonssjef, Morten Harry Rolstad.

Han mener det er god grunn til at reglene har blitt skjerpet inn.

- Avhengig av hvilken konsentrasjon hydrogenperoksid som er tilsatt i produktet, virker det irriterende til etsende på hud og slimhinner, for eksempel munnslimhinnen. Dessuten er ising i tennene en svært vanlig bivirkning, forklarer han.

Tannleger har ifølge det nye regelverket lov til å bruke blekemidler med opp til seks prosent hydrogenperoksid. Rolstad understreker at den som vil bleke tennene, må gå til en tannlege som først kan undersøke både tenner og tannkjøtt og deretter gjennomføre den første blekingen.

- Når man har sjekket at det fungerer bra, så kan pasienten instrueres i å fortsette den videre behandlingen hjemme. Da kan man bruke blekemidler med opp til seks prosent hydrogenperoksid.

Tannlegeforeningen mener det er en stor utfordring for myndighetene å kontrollere at ikke ulovlige stoffer kommer på markedet.

- Det er vanskelig å følge opp nasjonal lovgivning ved handel over nett. Men ser vi at det selges ulovlige produkter, så melder vi det alltid inn til Mattilsynet.

Bestilte ulovlig bleking uten vanskeligheter

Et populært tannblekingsmerke som blant annet selges i USA, Australia og Kina, er Crest White Strips. Fabrikanten oppgir ikke hvor mange prosent hydrogenperoksid det inneholder, men stoffet er listet som den fjerde hovedingrediensen i middelet. Ingredienser listes alltid opp etter hvor mye av stoffet som er i produktet. Lovlige produkter har til sammenligning hydrogenperoksid som siste ingrediens, eller inneholder ikke stoffet i det hele tatt.

Selv om produktet ikke er lovlig i Norge eller EU, selges det fritt på en rekke nettsteder, sammen med en rekke andre ulovlige blekemidler. Side2 forsøkte å bestille tannbleking fra Crest på auksjonsnettstedet eBay, og fikk det levert via posten et par uker senere. Selgeren holdt til i USA, og det ble ikke på noe tidspunkt sagt noe om at dette produktet ikke er lov i EU/EØS. Det kan bemerkes at både privatpersoner og bedrifter kan selge saker og ting på eBay, og dette så ut til å være en bedrift.

- Nettsalg uoversiktlig

Etter at de nye EU-reglene for tannbleking kom, har Mattilsynet jobbet med å gjøre ulovlige produkter utilgjengelige for norske forbrukere.

- Når Mattilsynet kommer over ulovlige produkter, så tar vi tak i det og henvender oss til virksomheten som selger produktet, sier Julie Tesdal Håland, som er rådgiver i Mattilsynet.

- Men er den kontrollen dere gjør med det som selges god nok?

- Det er vanskelig å si. Vi gjør jo stikkbaserte tilsyn, og det vi kommer over tar vi tak i. Men Mattilsynet finner jo ikke alt. Det er mye som selges på nettet direkte til forbruker og som er litt uoversiktlig.

Hun peker på at det er vanskelig for etaten å utøve myndighet overfor utenlandske selgere.

- Mye av det som selges på internett er det vanskelig for oss å gjøre noe med, vedgår hun.

Hun råder uansett folk til å være forsikte med å bestille tannblekemidler fra utlandet.

- Det forbruker bør være klar over er at når man kjøper tannbleking på nett med høy prosent hydrogenperoksid, så bør de være klar over at det er helsemessige årsaker som ligger bak at det ikke er lov. Og tannlegen har et ansvar for at det blir gjort riktig og at det går bra.

- Derfor er det viktig at forbrukere er bevisste på dette. Mattilsynet tar tak i det vi kommer over, men vi rekker ikke over alt.