Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er vill vest

Forbrukerrådet har sjekket kvaliteten på norske tannleger.

(SIDE2): De fleste stoler på at tannlegen vet hva han eller hun driver med - men det er ikke så sikkert, viser en ny undersøkelse gjennomført av Forbrukerrådet.

I høst og vinter har de sendt fire testpersoner hver til fem ulike, tilfeldig valgte tannleger i Oslo-området. Men hva tannlegene finner, hvilken behandling de foreslår og hvor mye behandlingen koster spriker enormt. Ikke en eneste gang er tannlegene enige om hvilke tenner som skal behandles og hvordan, skriver Aftenposten. no:

Kjenner du til store prisforskjeller hos tannleger? Tips oss på vaktsjef@nettavisen.no

- Vill vest
Blant annet foreslår én tannlege 15 fyllinger til 12700 kroner, mens en annen foreslår null fyllinger, hos samme pasient. Hos en pasient oppdaget ikke flere av tannlegene større hull

En av pasientene, en 55 år gammel mann, har flere store hull samt mange fyllinger og kroner i dårlig stand. Ingen av tannlegene i testen oppdager alle de til dels store hullene, som «må tas», ifølge forundersøkelsene ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Løse fyllinger, som bør skiftes, overses også.

- Det slår meg: Dette er jo vill vest. Du kan rett og slett ikke stole på tannlegen din – dessverre, sier fagdirektør Terje Kili i Forbrukerrådet til avisen. Han mener et av de største problemene er mangelen på kommunikasjon.

Kritikkverdig
De fire testpersonene hadde alminnelig gjennomsnittstenner, og ble i forkant undersøkt av prodekan Morten Rykke på odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo.

Ifølge Rykke har tre tannleger opptrådt kritikkverdig, seks har gitt en dårlig behandling, tre får godkjentstempel, mens de resterende får vurdering OK.

Informasjonssjef Morten Harry Rolstad i Den norske tannlegeforening mener også at god kommunikasjon mellom pasient og tannlege er det viktige, men at bare én konsultasjon - slik som i undersøkelsen - ikke er nok. Han mener forskjellene vil jevne seg ut over tid, dersom man holder seg til samme tannlege.

23 000 kroner i forskjell
Testen viser at prisene varierer med flere hundre prosent, både for undersøkelse og behandlingsforslag, skriver Forbrukerportalen.

En del tannleger tar så lite for undersøkelsen, at de er nødt til å ta dette igjen i prisen på behandlingene. Prisene på undersøkelser i forkant av behandling, varierer fra 250 til 5325 kroner.

Prisen på foreslåtte behandlinger varierer enda mer. Pasientene får svært ulike behandlingsforslag hos de forskjellige tannlegene, men ofte er det dyre alternativ som anbefales. Billigste forslag for én av pasientene var ikke å gjøre noe, altså null kostnader, mens dyreste tannlege foreslår behandling til 23 000 kroner for samme pasient.

Har du et godt tannlegetips? Mail oss på vaktsjef@nettavisen.no

Forbrukerrådet med pristjeneste
Funnene gjør at Forbrukerrådet fremskynder arbeidet med en tannhelseportal på internett, skriver Forbrukerportalen.

- Det er en grunnleggende pasientrettighet å få nødvendig informasjon om behandling. Vi ser dessverre gjentatte brudd på denne rettigheten i vår undersøkelse av tannleger, sier Randi Flesland som er direktør i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådets tannhelseportal skal gjøre det lettere for folk flest å finne riktig tannlege.

- Tannhelseportalen skal skape forutsigbarhet i behandling og pris i en uoversiktlig bransje med store kvalitetsforskjeller, sier Flesland.

Tjenesten skal lanseres i løpet av 2012.

HTML EMBED

Sjekkliste for valg av tannlege
Via Forbrukerportalen har Forbrukerrådet også laget en sjekkliste for deg som vurderer å finne ny tannlege. Den er soim følger:

1. Ved flytting og påfølgende bytte av tannlege, bør man spørre venner og kolleger om erfaringer med ulike tannleger.

2. Prøv gjerne to-tre tannleger før du bestemmer deg.

3. Ikke bli lurt av lave priser på undersøkelser. Mange tannleger tar dette igjen i prisen på behandling.

4. Få behandlingstilbud og prisen på dette skriftlig.

5. Ved større behandlinger kan det være svært lønnsomt å innhente flere tilbud.

6. Vær kritisk til egen tannlege. Still spørsmål ved foreslåtte behandlinger. Jo mindre inngrep, desto bedre. Tannleger skal behandle konservativt, ifølge myndighetenes anbefalinger.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!