Gå til sidens hovedinnhold

Hvilken tannkrem bør du velge?

Billig tannkrem like bra som dyr.

(SIDE2): Det finnes mange varianter av tannpasta på markedet og det er også store variasjoner på pris, men ifølge forskere er de billigste variantene like bra som de dyreste.

Lik mengde fluor

Forskning.no skriver at førsteamanuensis Vibeke Kjærheim, forsker ved Institutt for klinisk odontologi på Universitetet i Oslo, mener det er like trygt å kjøpe en billig tannkrem som å kjøpe en dyr tannpasta.

- Dessverre finnes det ingen mirakelmidler i tannpastaen, kanskje bortsett fra fluor, forklarer Kjærheim.

- Alle som ikke har et spesielt problem, kan trygt kjøpe en helt enkel tannpasta. Kjøp gjerne den billigste, sier hun til nettstedet.

Ikke hvitere tenner av whitening-effekt

Kjærheim forklarer også at tannpastaene med såkalt whitening-effekt ikke gir deg hvitere tenner. Hun forteller at tannkremene som lover deg hvitere tenner inneholder små mengder slipemidler, men at mengden er for liten til å ha noen blekende effekt av betydning for tennene.

Likevel kan det være greit å merke seg at slipemiddelet i whitening-tannkremer kan fjerne noe av misfargingen du får på tennene av kaffe, te, rødvin og tobakk.

Ifølge Kjærheim bør vi fokusere på tre andre punkter for å sikre en god tannhelse. Dette er fluor, hvor godt du pusser tennene og kostholdet ditt.

I tillegg anbefaler forskeren å pusse tennene i minst to minutter og pass også på å pusse over alt, også de bakerste tennene.

Ikke skyll munnen

Professor Anne Skaare som holder til ved samme institutt som Kjærstad legger til at enkelte bør se etter spesielle tannkremer.

For eksempel kan tannpasta mot ising ha en effekt og tannkremer som er tilsatt sink for å unngå dårlig ånde kan også ha en effekt, ifølge Skaare.

Ett annet tips fra forskerne er å la være å skylle munnen med vann etter at du har pusset tennene, for da skyller man også ut fluoren. Ifølge forskning.no er fluormengden den samme i tannpastaene som selges i Norge.

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff

Kommentarer til denne saken