(SIDE2): Langvarig bruk av smokk kan føre til deformerte tenner, utslett rundt munnen, og manglende evne til å bite tennene helt sammen. Og det var nettopp disse problemene en dansk, fem år gammel jente hadde, da hun besøkte Holbæk Kommunale Tanpleje.

Kan skade tennene

Tannlegen bestemte seg for å ta et bilde av jentas munn, for å advare mot langvarig smokkbruk, skriver MX.dk.

Tannlegen anbefaler at barn slutter med å bruke smukk i treårsalderen.

- Det er viktig å merke seg at vi ikke ønsker å skremme noen, men å opplyse. Foreldre tenker at sjeldent at utslett kan skyldes smukken, sier overtannlege ved tannklinikken, Hanne Komann.

«Smokkbitt»

Komann forteller også at de ofte ser barn kommer inn med såkalt «smokkbitt», hvor tennene har formet seg etter smukken, og at barna derfor ikke klarer å bite tennene helt sammen. Normalt sett vil tennene rette seg opp igjen, men ikke alltid.

LES OGSÅ: Slik får du staten til å dekke tannlege regningen din

For alle mammaer og pappaer så er det nok en kjent sak at det å få barna til å slutte med smokk ikke alltid er en like lett oppgave.

Lille Felix (3) derimot, han bestemte seg rett og slett for å gi bort smokkene sine til andre som trengte de mer enn ham selv. Og så var det gjort!

Her er tre tips for smokkeslutt:

1. Redaksjonens tips
La barna gi smokken sin til en av sine «helter», for eksempel en politimann, julenissen eller kaptein Sabeltann. Du kan også forsøke å la barnet bytte smokken mot en leke eller noe annet det ønsker seg.

2. Lær barnet andre teknikker for å roe seg ned
Når barnet er opprørt bør du ta det opp og trøste det, fremfor å strekke deg etter smokken, sier lege William Sears til Parenting. Eventuelt kan du forsøke å distrahere det med en morsom aktivitet. Du kan også gi barnet en bamse som det kan kose seg med i stedet for smukken.

3. Gradvis nedtrapping
Fjern smokken fra situasjoner hvor barnet er komfortabelt, for eksempel når det er hjemme og leker, eller er ute og gjør noe moro. Begrens smokkbruken til en spesifikk situasjon, for eksempel når det ligger i senga, sier lege Ivy Faske til Parents. Da blir det enklere for barnet å etter hvert gi slipp på smukken - selv om du nok må forberede deg på noen tøffe netter.