Gå til sidens hovedinnhold

Det finnes et supertriks mot syreskader

...nei, det er ikke flour og tannpuss.

(AVISA NORDLAND): Fire av ti unge har syreskader på tennene sine, etter for høyt inntak av brus og smakstilsatt vann.

- Når man inntar en drikk med lav PH-verdi, som sier noe om hvor sur eller basisk en løsning er, senker det også PH-nivået i munnen. Noe som kan føre til skader på emaljen, sier tannlege og leder for Nordland Tannlegeforening, Mette Johansen til Avisa Nordland.

Torsdag er det verdens tannhelsedag, og ifølge Johansen er det derfor viktig å fokusere på et økende problem blant dagens unge.

- I forbindelse med tannhelsedagen er det også gjort noen interessante funn. De konkluderer faktisk med at de som trener mye, og inntar sportsdrikker, har størst risiko for syreskader på tennene sine.

Trening gir syreskader

Ifølge tannlegen skyldes det at de som trener over lang tid, hele tiden sipper på drikkeflasken.

- Det gjør at man har et lavt PH-nivå i munnen over lengre tid. Noe som ikke er bra, fordi det skader emaljen, forklarer Johansen.

Skader på emaljen vil kunne føre til store problemer med ising i tennene, og gi deg et mindre pent estetisk utsende.

- Emaljen blir smalere og smalere på grunn av syreskader. Man mister faktisk også en del av tannsubstansen. Det er ikke bare ising og utsende som blir påvirket av disse syreskadene.

- Høyden på bittet vil også reduseres. Tennene vil også bli frynsete i kantene og kan i ytterste konsekvens bli lavere enn de egentlig er, sier Johansen.

Skyll munnen

Jonas Adolfsen fra Lofoten, forklarer at han drikker en del sportsdrikke i løpet av en treningsøkt, men han viste ikke at det var noe av det verste han kunne gjøre.

- Det er nok best å finne andre kilder, sier han.

For å forebygge emaljeskadene er det flere ting man kan gjøre.

- Om du er glad i å drikke brus, eller spise ting som har sur PH, kan det være lurt å skylle munnen med vann etterpå, for å få ned surhetsgraden i munnen igjen til et akseptabelt nivå, forklarer tannlegen.

Tyggegummi

Mange av oss lar seg også lure av alle reklamene som går på tv, der de reklamerer med at tyggegummi er med på å forebygge tannproblemer.

- Tyggegummi vil være med på å øke spyttproduksjonen i munnen. Spyttet er i stand til å bekjempe noe av syra, men ikke godt nok.

- Så hva skal de av oss som er glad i å drikke brus og småspise mellom måltidene gjøre?

- Den beste er å kutte ut smådrikkingen helt, men det er det ikke alle som klarer. Flour er et veldig god middel og det er viden kjent at det beskytter tennene mot hull. Det som kanskje ikke er like kjent er at det også beskytter mot syreskader. Da det gjør emaljen motstandsdyktig mot syreangrep, sier Johansen.

Supertriks

Tannlegen har også et supertriks på lur, for alle de som har så lyst på noe søtt, at de er villig til å ofre både utseende og emalje.

- Drikk med sugerør. Da havner den sure vesken langt bak i munnen og man unngår de største skadene, råder hun.

Kommentarer til denne saken