Gå til sidens hovedinnhold

- Enda mer lureri fra tannlegene

Kommentarstorm og delte meninger om tannlegeutgifter.

(SIDE2:) Dette mener Side2-leserne om statens dekning av tannlegeregninger.

Dekker enkelte tannbehandlinger

Et besøk hos tannlegen kan fort bli på flere tusenvis av kroner - men er det staten eller du selv som har ansvaret for tannlegeregningen? Og er det riktig at det er forskjell på hvilke tannbehandlinger som man får tilskudd til og ikke?

Torsdag skrev Side2 om tannlegeutgifter og at staten stadig tar mer av tannlegeregningen:

- Det snudde vel egentlig rundt 2008, der staten år for år har økt sine bevilgninger av tilskudd til tannbehandling, sier tannlege Rune Normann til Avisa Nordland som først omtalte saken.

- I det hele tatt er det veldig mye mer Folketrygden dekker enn det folk er klar over, konstaterer Normann.

Normann og oralkirurg Tor-Eirik Holt synes nå det er for lite oppmerksomhet rundt at mer tannbehandling får statlig støtte. For ordningene gjennom Folketrygden som trådte i kraft i 2003, er gradvis blitt bygd opp til å dekke mer og mer.

Fra nyttår kom Helse- og omsorgsdepartementet med et nytt viktig punkt når det gjelder dekning av utgifter til tannbehandling.

– I det nye rundskrivet har vi nå full statlig dekning for utgifter til dem som har behov for å skifte ut løse tannproteser i kjeven nede med fast implantat, forklarer spesialist Holt.

En regning som ligger rundt 40-45.000 kroner, men som staten altså dekker fullt ut.

LES SAKEN HER: Staten tar regninga for tennene dine

Lureri?

Saken vakte voldsomt engasjement og stor diskusjon i kommentarfeltet blant leserne.

Mens noen synes dette er et flott tiltak av staten, så er det andre som mener at det hele er lureri og at staten burde ta hele tannlegeregningen.

- Dere tror dere får noe gratis, men i praksis må dere betale mer enn dere ville gjort om dere hadde betalt direkte ut av deres egen lomme. Jo mer staten dekker jo mindre prisbevisste blir de som går til tannlegen og jo høyere kan tannlegene ta betalt for sine tjenester. Hvis staten dekker alt finnes det nesten ingen grense for hvor mye de kan ta seg betalt og samtidig så trenger de heller ikke å yte samme kvalitet da du blir tvunget til å betale over skatteseddelen enten du vil eller ikke. Dere bryr dere overhode ikke om den økonomiske realiteten men bøyer dere heller ned ydmykt for den første sleipingen som lover dere noe «gratis», skriver en leser i kommentarfeltet.

- Et steg i riktig retning, men fortsatt langt igjen til tannlegen blir dekket på lik linje som øvrige helsetjenester, som det burde. Jeg er enig i at mange tilfeller skyldes lite/dårlig vedlikehold hos personer, samt høyt sukkerinntak etc. Men skal man si det samme når folk brekker bein, river av ledd osv. på grunn av deres levemåte? spør en annen leser.

- Hva med statlig fulldekning for alle? Helsa begynner i munnen, må man vel skjønne også i de øverste rekkene. Mange går ikke til tannlegen fordi de ikke har råd til det, ikke en enkel behandling en gang!, skriver en tredje.

- Enda mer lureri fra tannlegene. Staten tar ikke regninga når man må ut med 3000 i egenandel per tann. Men, hva skal man si? Ærlige tannleger er det få av, og ingen av de er i Norge.

- Dette tror jeg ingen på... Ikke er det billig med 3000 per tann heller...

- Det burde være en selvfølge å få redusert tannlegeregningene. På lik linje med legeregning.

- Kanskje erkjenne at tennene våres er endel av kroppen vår og burde bli dekket av staten. Helt greit med egenandel osv, alt som har med kroppen burde dekkes likt, er noen av kommentarene.

- Hva med de som har hatt dårlig emalje på tennene hele livet og som har hatt store kostnader i den forbindelse. Er der noen økonomisk hjelp og få??? Synes det er helt greit med en egenandel, men at tennene også er en del av kroppen og behandling burde dekkes av staten.

- Det er på tide at det skjer noe med tannlegeregningen.

- Og hvor tror du staten får pengene fra? Det er jo fra oss. Problemet er bare at 20% av pengene forsvinner i ineffektivitet, så dette forslaget fører bare til at vi må betale enda mer for tannleger.

- Reis til utlandet!

Andre skriver at de sverger til tannlegetjenester i utlandet og mener dette er en mye bedre løsning fremfor å få hjelp av norske tannleger.

- Jeg reiser til andre land, for tannbehandling her i landet blir man blitt flådd. Kommer rett inn og ikke noe å si på tannlegene og behandlingsstedene. Har ingenting å si på behandlingene PERFEKT UTFØRT.

-Altfor dyrt med tannlege i Norge, burde vært en ordning på lik linje med bruk av leger og lignende, maks 2000 kr til tannlege per år.

- Dra til utlandet å fiks tenner og ta en ferie samtidig. ;)

- De kan si hva de vil om at man helst ikke burde dra utenlands å gjøre dette, men tannleger i Norge mener jo at de har siste skrik innen teknologi og utstyr. Men tannleger utenlands har minst like bra utstyr. Også er det MYE rimeligere der.

Hva med synet?

Andre er positive til ordningen, men stiller spørsmål ved at man ikke får tilskudd til nødvendig utstyr og inngrep når det gjelder øynene.

- Tennene er en del av kroppen altså, men øynene er det ikke. Synsprøver, operasjon, linser og briller med stadige styrkejusteringer koster meg langt mer enn det tannlegen koster, kommenterer en Side2-leser.

- Vi kan sikkert få dekket både tenner og briller , men noen må betale det. Da må vi som jobber betale mer skatt. Med såkalt skattelette og økende grad av uføre, så må vi andre være villig til å betale dette. Er umulig å betale mindre og få tilbake mer, mener en annen.

Hva mener du? Hvor mye skal dekkes av staten og hvem har ansvaret for tannhelseutgiftene?

Gi ditt svar i kommentarfeltet under:

Kommentarer til denne saken