Gå til sidens hovedinnhold

- Tar feil om krigsfanger

Forsvarsministeren tar feil når hun gir inntrykk av at norske soldater og offiserer ikke har et ansvar for fangene de selv tar i Afghanistan.

Det sier lederen i Befalets Fellesorganisasjon, Didrik Coucheron, til TV 2 Nyhetene. Og han krever nå en redegjørelse.

I november i fjor var TV 2 med norske soldater på patrulje i Kabuls gater. De bidrar til fred og stabilitet, og nyter stor respekt blant innbyggerne. Det har derimot ikke det lokale politiet. For 3 uker siden kunne TV 2 Nyhetene fortelle at norske soldater har tatt fanger i Afghanistan, og overlevert dem til det lokale politiet.

I debatten som fulgte var det ulike meninger om hva slags ansvar nordmennene har for disse fangene:

- Min største bekymring er at det er blitt etterlatt et inntrykk av at offiserer og befal ikke har et selvstendig ansvar i utførelsen av sine tjenesteplikter. Og det må være feil, sier Didrik Coucheron til TV 2 Nyhetene.

- Har et ansvar
Coucheron mener at forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tar feil når hun i en pressemelding sier at norske soldater ikke risikerer straffansvar ved å bidra til arrestasjoner i Afghanistan.

- Det kan ikke være slik at en statsråd kan ta fullstendig ansvar for enhver handling en offiser gjør i en gitt situasjon. Det ble ettertrykkelig slått fast etter prosessen etter andre verdenskrig, Nurnbergprosessen, hvor en ordre fra en overordning ikke fritar en underordnet fra skyld hvis han begikk en straffbar handling ved å følge ordre, sier Coucheron.

- Det betyr at norske soldater og offiserer utvilsomt har et ansvar for at fangene de overleverer ikke utsettes for tortur eller umenneskelig behandling, understreker han.

- Må være bevisste
- Er dette en kritikk av soldatene?

- Nei på ingen måte. Dette har ingenting med kritikk av soldatene å gjøre. Men vi må være bevisste på de tingene vi gjør, sier lederen til TV 2 Nyhetene.

- Finnes det alternativer til å overlevere fangene?

- Det finnes mange, her er det bare din evne til å planlegge som legger begrensninger for hvilke løsninger som finnes. Men i siste instans kan det være slik at du ikke kan overlevere fanger til noen annen enn din egen norske avdelings varetekt. I helt ekstreme situasjoner. Men det må være et alternativ.

- Lar det seg gjøre i praksis?

- Rent praktisk lar det seg gjøre, hvis man har forberedt seg på det.

Ber om redegjørelse
I dag har han skrevet brev til forsvarsdepartementet, hvor han stiller spørsmål om kompetansen i forsvaret, og ber om en redegjørelse:

- Hva mener du må skje videre?

- Forsvarsdepartementet må klargjøre tingene ytterligere. Slik at vi får en bredere og tydeligere definisjon av hva som er de juridiske og moralske sidene, sier han.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken