Gå til sidens hovedinnhold

- Tar ikke sjanser på K2

Den norske ekspedisjonen til verdens nest høyeste fjell, K2, bedyrer at de ikke vil ta unødige sjanser på det farlige fjellet. Se web-TV her.

Se innslaget fra God Morgen Norge på web-TV

Det har aldri vært nordmenn på toppen av K2 – som med sine 8611 meter bare er drøyt 200 meter lavere enn Mount Everest. Likevel er K2 langt farligere og vanskeligere enn Everest. Fjellet ligger ikke i Himalaya, men i fjellkjeden Karakoram i Pakistan/Kina.

I dag reiste Rolf Bae, Cecilie Skog, Trym Sæland, Øystein Stangeland, Sigurd Felde og Per-Henry Knudsen til Pakistan for å forsøke å nå toppen. De skal ikke ta hjelp av sherpaer – og skal ikke bruke oksygen.

Farlig
K2 har den tredje farligste dødsraten av fjellene over 8000 meter – bak Annapurna (8091) og Nanga Parbat (8125). I gjenomsnitt dør det en person for hver fjerde som når toppen på fjellet. Kun seks kvinner har vært oppe – bare Edurne Pasaban – som nådde toppen i fjor, er i dag i live. Tre av kvinnene døde på turen ned, mens de to siste døde på andre fjell.

Les her om K2s tragiske historie (ekstern lenke)

Selv om ekspedisjonsleder Rolf Bae er fullt klar over risikoen på K2, så vil han ikke fokusere på den.

- Det er jo umulig å komme utenom farene. K2s historie vil alltid være med fjellet. Vår mål er helt klart å komme hjem like hele og friske. Så får toppen heller være toppen. Men det er klart at man er nødt til å ta noen risikoer på en sånn tur, sier Bae til TV 2 Nettavisen.

- Hva er årsaken til at K2 er såpass farlig?

- Det er jo en kombinasjon av høyden, teknisk vanskelig, været og skred. Monsunen gjør seg ikke gjeldende i K2-regionen, skil den gjør ved Everest. Derfor drar vi dit nå, mens de forsøker å toppe på Everest.

Vil akklimatisere
Han vil ikke spekulere i når ekspedisjonen eventuelt vil komme til å nå toppen.

- Det er helt umulig å si nå. Alt er avhengig av vær og hvordan vi får akklimatisert oss. Vi kommer til bruke god tid inn til Base Camp. Vi bruker i alle fall åtte-ti dager inn dit. Og så legger vi inn noen hviledager hvis det er behov for det.

- Det er viktig å ta det med ro for å få gjort akklimatiseringa skikkelig.

- Når vi har kommet oss i orden i Base Camp så begynner akklimatiseringen på selve fjellet. Sakte men sikkert blir det å sjekke ruta oppover. Så blir de tå etablere den første camp`en – og rett og slett mye jobbing på fjellet.

- Det er umulig å si hvor lang tid det tar, så lenge været er umulig å spå. Vi håper å få en natt på 7500 meter, og kanskje fått beveget oss opp mot 8000. For så å gå helt ned igjen – før vi starter på selve toppforsøket, sier Bae videre til TV 2 Nettavisen.

Annen rute
Ekspedisjonen har valgt å gå en litt annerledes rute enn den vanlige. De fleste velger en rute som kalles Abruzzi Spur opp til «The Shoulder» – altså Skulderen. Den ruta inneholder tekniske vanskeligehter som «House`s Chimney» og «Black Pyramid».

Disse vanskelighetene vil nordmennene unngå ved å gå «Cesen-ruta. Thomas Cesen var førstemann som fullførte den ruta opp til Skulderen – og det gjorde han uten å ha tillatelse til å klatre på fjellet. En spansk ekspedisjon ble de første til å fullføre hele ruta opp til toppen. Det skjedde i 1994.

- Doug Scott og hans kamerater gikk jo nesten hele ruta, men ga opp rundt 100 meter under skulderen. Cesen fulleførte bare resten, og fikk ruta oppkalt etter seg.

Tøff passasje
- Vi har valgt den veien fordi vi har hørt fra forskjellige hold at den er mer jevnt bratt. I tillegg til at starten på ruta ned fra skulderen er mye lettere å finne, enn Abruzzi Spur. Dessuten er det færre folk på Cesen-ruta. Men skulle det vise seg at det er umulig, så må vi prøve andre alternativer – og da er jo Abruzzi klart mest aktuell, sier Rolf Bae.

Skulle klatrerne lykkes med å komme seg opp på Skulderen, venter den kanskje tøffeste utfordringen på vei opp mot toppen. Passasjen «The Bottleneck» på 8400 meter, med en påfølgende traversering over en islagt skråning, er stedet hvor flest mennskeliv går tapt på K2.

Se bilde på ekstern link her

I fjor var det 50 år siden den første vellykkede ekspedisjonen til K2. Jubileet ble feiret behørig – og det ble satt ny rekort i antall bestigninger av fjellet, i det 51 personer lyktes med å nå toppen. Mye takket være sveitsiske Kari Kohbler og hans ekspedisjon som la ut tau hele veien til toppen.

Det skjer ikke i år. Og da blir det straks mye vanskeligere.

Se video fra bestigningen av K2 i fjor (ekstern lenke)

Her finner du en liste over vellykkede bestigninger på K2 2004.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken