Gå til sidens hovedinnhold

- Denne har jeg angret på i seks år

Nå er Kaja (29) i gang med å fjerne «tribal» tatoveringen hun fikk som 15-åring, med en helt ny lasertype.

(SIDE2): Frisør Kaja Bergseth Johannessen fra Oslo fikk tatt tatovering på ryggen, som 15-åring.

- Vi var en venninnegjeng på fire stykker som plutselig fant ut at det har vi lyst til. Vi hadde vel sett noen kule kjendiser med tatoveringer i et blad eller noe. Så dro vi bare til et tatoveringssted og fant en tatovering der og da. De brydde seg lite om at vi var under 18 år, sier Kaja til Side2.

Nå er hun 29 år og i full gang med å få den fjernet.

- Den kommer du til å angre på! sa foreldrene mine.

De visste ikke hva jeg hadde gjort før etter et halvt år etter at jeg hadde tatt den.

- Neida, sa jeg. Det gjør jeg ikke!

Men de siste årene har hun følt det ukomfortabelt på stranda.

- Det er liksom ikke meg lenger, bare det å ha på seg bikini er hemmende og jeg blir liggende på ryggen. Jeg føler ikke at jeg er en person som har «tribal» tatovering nå og derfor vil jeg fjerne den.

- Mistet følelsen i beina

Kaja vurderte først å få tatovert over en stor mørk firkant etter at hun først prøvde å få tatoveringen fjernet med laser for ett år siden. Da gikk hun til noen som ikke hadde erfaring og det resulterte i mye smerte, at hun mistet følelsen i begge beina og at tatoveringen var like synlig.

- Jeg gikk til noen som ikke visste hva de drev med. De hadde bare leid inn en maskin, sier Kaja.

Heldigvis er hun nå i trygge hender hos ERAZE på Vinderen i Oslo. Hun har allerede gjennomgått én laserbehandling, av totalt fire, og tatoveringen er svakere i farge og mer krakellert enn den i utgangspunktet var..

- Vi bruker en ny type laser som er mye mer skånsom og i tillegg effektiv. Den fjerner tatoveringer dobbelt så fort som andre lasere som er på det norske markedet og behandlingen er så godt som smertefri, sier sykepleier Marcus Nøstdahl til Side2.

De er først ute i Skandinavia med den avanserte laserteknologien Picosure som de har brukt i blant annet USA en god stund allerede.

- Den er selvsagt godkjent at Statens strålevern og de som utfører behandlingen er helsepersonell som har fått grundig opplæring i bruk av laseren. sier daglig leder i ERAZE, Mårten Wigstøl.

Han presiserer at det ikke bare er å begynne med laserbehandlinger, teknikk skal læres, det kreves god kunnskap om huden og maskinen skal også kalibreres på rett måte.

Sykepleier Marcus, som skal fjerne Kajas tatovering, har særlig erfaring med sår og sårpleie som sykepleier.

- Jeg har jobbet som sykepleier i mange år, det tror jeg er viktig.

- Vi har også en garanti på vår behandling, fordi vi vet at den skal fungere godt på de aller fleste tatoveringer. Dersom du ikke opplever ønsket resultat til estimert antall behandlinger, behandler vi deg gratis i inntil 6 måneder. Det er omtrent 4 behandlinger, helt gratis. Grunnen til at garantien er så god er at vi vet at maskinen gir gode resultater, sier daglig leder, Wigstøl.

Kaja er klar for sin andre behandling og legger seg på magen på benken. Først desinfiseres området der hun skal behandles, så kjøles området ned med en luftslange som gir kald luft.

- Det er kaldt, men ikke ubehagelig, forteller kaja.

Sykepleier Marcus starter laseren og Kaja ligger helt stille.

-Går det bra, Kaja?

- Ja, det går helt fint. Jeg kjenner prikking og kiling. Det er ikke vondt og jeg kjenner mindre enn første gang.

Angst for smerten

Mange som vil fjerne tatoveringer går med en angst for smerten. Ryktene sier at det kan gjøre forferdelig vondt å få fjernet en tatovering og mange ganger blir ikke resultatet spesielt pent heller.

Men denne skånsomme laseren skal ikke gi smerte i nevneverdig grad.

- Jeg vil beskrive følelsen som at noen spenner en strikk inntil huden, i verste fall. Ellers kun som prikking. Den kjølige luften gjør at jeg blir litt nummen, så jeg kjenner ikke så mye, forteller Kaja.

Det laseren gjør er å pulverisere blekket i tatoveringen til bittesmå partikler som gjør det mye lettere for cellene i kroppen å kvitte seg med dem. Prosessen er også skånsom fordi laseren tilfører mindre varme enn tradisjonell behandling. Dette reduserer også risikoen for arr.

Kaja er ferdig etter 10 minutter. Området rundt tatoveringen er noe rødt og sykepleier Marcus legger på bandasje. Nå skal kroppen selv jobbe for å transportere bort avfallsstoffene og etter seks uker kan Kaja ta sin neste og forhåpentlige nestsiste behandling.

- Jeg har virkelig tro på at den forsvinner etter fire ganger. Jeg så at den var krakellert og svakere bare etter en gang så dette kommer til å bli bra, smiler hun.

- Fordi laseren er så effektiv vil du trenge færre behandlinger og i gjennomsnitt skal tatoveringen være borte i løpet av fire behandlinger. Dette kan selvsagt være noe individuelt fordi tatoveringer er ulike både i farge og størrelse og det har også noe å si hvor de sitter på kroppen, tettheten av blekk i tatoveringen, hva slags type hud du har og om det er en profesjonell eller amatør som har laget tatoveringen, forteller Marcus.

ERAZE sine nettsider kan du sende inn et bilde av din tatovering og få et overslag over hva du kan forvente av resultat og hvor mange behandlinger du vil trenge.

Kommentarer til denne saken