(SIDE2): 1 av 6 nordmenn har en tatovering, og av disse angrer 1 av 10 på kroppspryden de i sin tid fikk seg.

Og av de som angrer mest, det er småbarnsforeldrene.

LES også: Dette kan redde deg fra å angre på en tatovering

Fjerne eksen

Navnet på en eks-kjæreste er blant de tatoveringene flest ønsker å få fjernet.

En av dem som holde rpå å få det gjennomført, er Linda Johansen (30 år). Hun har en tatovering av ekskjærestens navn, Ronny, på halsen. Tatoveringen tok hun da hun var 24 år og forelsket, men nå passer den ikke lenger.

Hun har en datter på 10 år, og Linda ønsker å gå foran som et godt eksempel.

- Jeg synes ikke en slik tatovering passer seg når man har barn, og jeg vil ikke at hun skal gjøre samme feilen. For det gjør noe med en, og jeg har gått mye rundt og dekket den til. Det er litt ubehagelig å gå rundt med navnet til en du ikke er sammen med lenger, på halsen, sier Linda til Side2.

- Forleden dag sa faktisk datteren min «mamma, det var ikke så smart av deg å ta den tatoveringen der, det skal aldri jeg gjøre». Jeg håper virkelig at min datter lærer av mine feil.

Linda har en tatovering til, men den skal ikke fjernes – det er navnet og fødselsdatoen til datteren, plassert på håndleddet. Den er hun stolt av. Men hun peker på at smaken har forandret seg med årene.

- Det har forandra seg med årene, jeg er mye mer bevisst på hva en tatovering betyr nå. Det skal mye til for at jeg tar en til nå. Den på halsen har gitt meg vondt i magen til tider, noe slik gjør jeg ikke igjen.

Tar lenger tid

Undersøkelsen om tatoveringer er utført av Norstat for Remove, som fjerner tatoveringer. Daglig leder, Henning Steen, sier det å få fjernet en tatovering ikke er en impuls-handling.

- Å gå til det skrittet å fjerne en tatovering er det sjelden noen gjør på impuls. De som kommer til oss har tenkt nøye gjennom dette før de bestemmer seg for å fjerne tatoveringen. I de fleste tilfeller har de hatt tatoveringen lenge, og den har blitt en del av dem. Så når de velger å ta den bort er det et viktig steg. De fleste bruker lengre tid på å bestemme seg for å fjerne tatovering enn å ta den i første omgang, sier han.

Flere som får fjernet tatoveringer ved hjelp av laser, sier det er vondere enn å få selve tatoveringen. Slik er det ikke for Linda, men hun påpeker at den på halsen var vondt og blødde mye.

- Det er to forskjellige former for smerter for min del, laserbehandlingen er mer som det «brenner» litt i huden. Men folk er jo forskjellige.

Uten skjerf

Hun har vært til to behandlinger, og har mellom fire og fem igjen før hele tatoveringen er borte.

- Den skal være borte innen sommeren, og det blir deilig. Da kan jeg gå uten skjerf i sommer. Det har jeg gjort før for å slippe vise den. Jeg synes rett og slett det ser litt ser litt harry ut.

Johansen har betalt i overkant av 12.000 kroner for hele behandlingen, noe som er nesten ti ganger så mye som selve tatoveringen i sin tid kostet.

- Den kostet 1500 kroner å få den, så det er absolutt dyrere. Og det var han som betalte den, så jeg tapte ikke mye på det da, men mye etterpå, sier hun lattermildt.

Dekke til med en ny

Stadig flere velger også å dekke over en tatovering, i stedet for å få den fjernet ved hjelp av laserbehandling. Bilder av tatoveringer som har blitt noe helt annet enn man tenkte, florerer på nett – til latter for mange, men (trolig) til fortvilelse for de det gjelder.

Tatovør Camilla Bråthen ved Memento Tattoo i Oslo har tidligere fortalt Side2 at mange har etmotiv de ikke lenger ønsker, eller at det er feil ved den – som for eksempel stavefeil.

Men ikke alle tatoveringer lar seg dekke over med en ny.

- Det kommer an på utgangspunktet man har. Er det en mørk tatovering, skal man gjerne gå mørkere over. Man må også gå større for å skjule den gamle. Hvis tatovøren tidligere har gått for dypt, kan det være arrvev i tatoveringen

Pigmentforskjeller

Hvorvidt det lar seg gjøre å fjerne en tatovering, avhenger også av blant annet fargebruken, sier Drude Kilen ved Drammen Laserklinikk. Svart farge er enklest, mens mange av fargene inneholder stoffer som er vanskelige å få bort fullstendig,

- Det er fordi det finnes mange forskjellige type tatoveringssteder, teknikker og blekk.

Skal feires

Johansen forteller at hun angret kort tid etter hun fikk hals-tatoveringen, men at det har tatt tid å få den fjernet, blant annet grunnet kostnadene.

- Jeg angret ganske fort, men å ta seg råd til det er noe annet. Men nå hadde jeg pengene, så da kjørte jeg på og det føles godt. Datteren min begynner bli eldre, og jeg vil ikke gå rundt med en slik tatoveringer. Jeg er ikke helt den typen, sier hun, og fortelles at når den endelig er helt borte, så skal det feires.

- Da blir det champagne, det skal feires, ler hun.

Til andre som tenker på å få seg tatovering, har hun et enkelt råd.

- Tenk deg godt om, den er der livet ut. En feil tatovering kan gå ut over psyken, og det er ikke moro.

Gode grunner

Men langt fra alle angrer. Og noen ganger kan tatoveringer være med å gjøre noe vondt, til en fin ting. Som den brasilianske tatovøren Flavia Carvalho, som tilbyr gratis tatoveringer til kvinner som har arr på kroppen, etter blant annet voldshandlinger.

Andre igjen bruker tatoveringer for å markere noe annet varig - som Elisa, som tatoverte seg for å slippe å bli møtt med sarkasme fra fremmede.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=lHBd0xBHwMbWqWIkxIvzBICP9bnHJlcw_NDZkaRKA_patELu9QFi5twpi5ITtHRIs3SZ1KHl0-T9tQIS6NGiY5rjBlYRcF42&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);