Gå til sidens hovedinnhold

La Spektrum for sine føtter

Sjelden har vi sett en artist være så rå på å nå fansen som Taylor Swift.

Taylor Swift
Oslo Spektrum
8800 publikummere (utsolgt)

Det er noe fascinerende med en artist som Taylor Swift, som i en alder av 21 år har solgt millioner av album. Etter debuten som 16-åring, har det bare gått oppover for Swift. Taylor Swift er et fenomen, men det er ikke det som møter en i Oslo Spektrum onsdag kveld. Det er en munter, lite høytidelig, blid, energisk og utrolig profesjonell ung kvinne.

Kanskje ikke så rart når du tenker på at Sony hyret henne som låtskriver i den pur unge alder av 14 år.

Hjerte og smerte
Hun starter med den sprekeste delen først og fyrer av «Sparks fly» for deretter å føle opp med «Mine». Det er mye hjerte og smerte i Swifts tekster, hennes åpenhet regnes som mer enn normalt tilgjengelig i musikkverdenen.

- Jeg føler jeg uttrykker meg best når jeg skriver låter. Det er om kjærlighet og kjærlighetssorg. Kjærlighet og kjærlighetssorg, sier Taylor med glimt i øyet.

Men denne nærheten er nettopp det som gjør at hun når ut. Hun er sjarmerende stor når hun bare blir stående og ta imot jubelbruset etter åpningen. Swift nyter opplevelsen, og egger publikum til enda mer. Det er så trommehinnene sprenges.

La gå at vokalen og tekst enkelte ganger drukner i et litt for tett lydbilde. Det første som slår deg med Taylor Swift er hvor klassisk hun er. I motsetning til sine jevnaldrende artistsøstre har Taylor klærne på, skjørtene er ikke for korte og aldri, aldri fristes hun til å spille på sex.

Når alle i salen
Taylor Swifts styrke ligger.i hennes egenskrevne låter og hennes åpenbare omtanke for sine fans. Selv om det kanskje blir litt mye «love» for en nordmann, er det uhyre vellykket når Swift forlater scenen og spaserer rundt hele salen til et podium midt i. På den måten når hun alle.

Og når hun setter i gang «Fearless» og superhiten «Fifteen» med sin lille ukulele har hun en helt egen tilstedeværelse overfor den enkelte. Det er en kontakt mellom en artist og hennes publikum som du sjelden ser på konserter, uansett hvor garvede artistene er.

Så søt, så søt
For Swift er garvet, det er ingen tvil om det. Hun vet å skape show, godt hjulpet av en elegant og deilig scenesetting der humor og skal vi si det vakre først og fremst står i høysetet.

Og når hun sier at nordmennene i Oslo, Norway er noe av det vakreste hun har sett og at hun og hennes musikere nå har fått en utvidet familie, så er det så søtt at det renner av det, men vi svelger det – med hud og hår. Da passer det fint å avslutte med «Love Story».

Jeg vil tippe den store fanskaren av unge fans, og av dem mest jenter, føler de opplevde noe stort i Oslo Spektrum onsdag. Det bør de. Det blir lenge til de får se noe slikt igjen.

Kommentarer til denne saken