(SIDE2): Te-tradisjonen er mange tusen år gammel, og den får stadig mer fotfeste i vesten på grunn av sin helsebringende effekt.

- Te er en 4000 år gammel tradisjon, med opprinnelse fra Kina. Det var i Kina den grønne og hvite teen oppsto, forklarer daglig leder av Le Palais Des Thes på Grünerløkka i Oslo, Eia Økter.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Økende popularitet
I de vakre lokalene bugner det over av ulike tesorter, og man får en følelse av å befinne seg i te-kunstens opphavsland.

- Kina var meget hemmelighetsfull når det gjaldt tekunsten, men England begynte å lage sort te og eksponerte den for hele verden. Det er blant annet derfor du finner te i India og Afrika, opplyser Økter, mens hun serverer meg en kopp grønn te.

Tebutikken på Grünerløkka ble åpnet for kun ett år siden, og de har allerede lagt merke til den økende populariteten for te. De holder til og med opplæring i te, og det er stor etterspørsel etter kursene.

- Vår jobb er å finne hva som passer den enkelte, og å anbefale te. Det blir mer og mer populært med te, og te er aktuelt, og trendy, men samtidig noe alle har råd til, sier Økter og lar meg få lukte på noen av de mest populære tesortene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- The du Hammam er veldig populær. Det samme er Long Jing. Mange starter med parfymerte tesorter, og går deretter over til de mer rene sortene. Akkurat som med vin og mat så leter man etter de rene aromaene etter hvert som smaksløkene utvikles, forklarer hun videre og viser meg en jule-te som er delikat innpakket i passende rød innpakning.

- Vår Rooibosh jule-te er veldig populær. Den er laget på egen oppskrift.

Sunnhetsdrikke
I den lille butikken finner man over 200 forskjellige tesorter og prisene varierer kraftig. Du kan få te helt opp til 650 kroner hektoen, og på andre siden av skalaen, helt ned til 40 kroner hektoen.

At te er sunt er kanskje ingen overraskelse, men Økern er forsiktig med å si at te har helsebringende effekter.

- Grønn te, for eksempel, har lang historie for å være sunn. Man sier at den første teen som blir plukket er den sunneste. De øverste bladene inneholder mest antioksydanter, mineraler og vitaminer. Disse teene er sesongbasert, og vi blir fort utsolgt, sier hun og forteller samtidig at det er sunt å drikke tre til fem kopper med kvalitetste hver dag, og at svart te reduserer stress.

Te er høy på antioksydanter, vitaminer og mineraler, og te inneholder halvparten så mye koffein som det en kopp kaffe gjør.

- Te er den drikken som drikkes mest etter vann. Te inneholder mindre koffein, og det er god koffein kan man si. Koffeinet blir frigjort mye saktere i kroppen.

Hvordan lager man en kopp te?

- Det er vanskelig å si noe generelt om hvordan en kopp te lages. Det er veldig individuelt, basert på hvilken te det er. Temperaur, vann og trekketid er viktig. Det er også viktig at teen får rom, og det er derfor vi anbefaler å ikke bruke klype eller klemme, men filter. Man skal helst koke te i kanne, avslutter eksperten.

Side2 gir deg daglige juletips fram mot jul!

I morgen: Rød og overdådig jul

Tidligere artikler i serien
1. desember: Feir jul på rojalt vis
2. desember: Slik får du hvit jul
3. desember: Fyll hjemmet med juleduft
4. Desember: Juletips fra interiøreksperten
5. desember: Moderne og nostalgisk
6. desember: La det glitre i hjemmet
7. desember: Spiselig julepynt
8. desember: Pynt med friske blomster
9. desember: Jul ute og inne

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!