[Teknofil.no]: På eller under kontorpulten er det ikke alltid plass til et stort kabinett med kraftig maskinvare. Mange vifter blir også fort støyende og plagsomt, og i mange tilfeller er ikke kabinettene særlig pene å se på heller.

Det finnes flere små komplette stasjonære maskiner på markedet i dag som har alt du trenger ferdig installert. Apples nye Mac mini er én av disse, en liten stasjonær maskin det bare er å koble til skjerm, tastatur og mus før du starter opp.

Med et såpass beskjedent ytre er det ikke plass til kraftig maskinvare på innsiden, og derfor benytter Mac mini seg av komponenter designet for bærbare datamaskiner. Ytelsen kan allikevel være god, og duge til det meste du har lyst til å finne på enten foran TV-en eller PC-skjermen.

Eplelogo, men ingen magi

For en pris som begynner på 4 790 kroner får du en maskin som yter godt nok til de fleste kontorprogrammer. Legger du i noen tusenlapper til er også noen litt eldre spill innen rekkevidde, men da begynner det å koste mer enn det smaker synes vi.

Finn beste pris på Apple Mac mini i Prissøk

Selv om Mac mini er prydet med en eplelogo er det ikke noe magisk over produktet vi har testet i dag. Vi setter pris på at kabinettet er frest ut i solid og lett aluminium, og at datamaskinen er plasseringsvennlig, støysvak, trekker lite strøm og ikke minst er pen å se på.

Vanskelig å oppgradere

Men den gir ikke så mye ytelse for pengene hvis du sammenlikner med å bygge en liten stasjonær datamaskin på egenhånd. Og foruten minnet, er det vanskelig å oppgradere maskinvaren selv slik du lett kan gjøre med en selvbygget stasjonær. USB 3.0 er noe vi savner, selv om Thunderbolt er på plass, det er tross alt få enheter som støtter denne standarden per i dag.

Alt i alt vil vi si at den rimeligste utgaven av Apple Mac mini er verdt å ta en kikk på hvis du er ute etter en liten, lekker og plasseringsvennlig datamaskin. Har du lyst til å kunne oppgradere maskinvaren etterhvert, eller ønsker å få så mye igjen for pengene som mulig, bør du derimot heller finne et lite kabinett, og bygge din egen maskin.

Kort oppsummert

+ Veldig stilrent og pent utseende

+ Suveren konstruksjonskvalitet

+ Stillegående

+ Ytelse nok til de fleste formål

+ Plasseringsvennlig

- Lite ytelse for pengene

- Vanskelig å oppgradere selv

- Ingen USB 3.0 kontakter

Vil du vite mer?
Les hele testen av Apple Mac mini på Hardware.no.