(Teknofil.no) Sier vi Mac tenker nok de fleste nå på Apples populære bærbare modeller MacBook (Pro), eller iMac som er deres elegante alt i ett-løsning med maskinvaren bygd inn i skjermen. En mindre kjent sak i Apples utvalg er Mac Mini - en liten, men fullstendig, datamaskin.

Mac Mini har sjelden vært først i køen, men har fått sine oppdateringer på samme måte som med resten av Apples datamaskiner. Og for den nye 2010-modellen har det virkelig blitt litt av en ansiktsløfting. Hele kabinettet er nå i ett utstanset stykke aluminium som hos MacBook Pro og fått en lavere profil. Den er nett, smekker og ser ut som en ti tusen dollar.

I tillegg til sterkere trynefaktor har også 2010-modellen fått en liten teknisk oppgradering i forhold til forgjengeren. Komponentene er faktisk nå mer eller mindre identiske med de vi finner i den nye vanlige MacBook og for den saks skyld MacBook Pro 13", inkludert Intels utgående Core 2-prosessorer og grafikkløsningen GeForce 320M fra Nvidia.

Nye Mac Mini sitt eksklusive utseende går hånd i hånd med prisen. Den rimeligste utgaven koster 6590 kroner, og har en Intel Core 2 Duo prosessor på 2,4 GHz, 2 GB RAM, 320 GB harddisk og DVD-brenner. Putter du i en litt raskere prosessor (2,66 GHz), 4 GB minne og 500 GB harddisk vipper prisen over 9500 kroner. I så fall kan du i stedet vurdere server-utgaven som er litt rimeligere og da kommer med to harddisker av 500 GB, men som da mangler optisk drev.

Bak på Mac Mini finner du av/på-knappen og alle tilkoblingene - strøminntak, gigabit LAN, FireWire 800, HDMI, Mini DisplayPort, 4 x USB 2.0, Minnekortleser for SD/SDHC/SDXC, lydinngang (digital/analog) og lydutgang (digital/analog).

Maskinen har også en Bluetooth, 802.11n trådløst nett og en høyttaler som kun høres og ikke synes.

Ytelse og støy
Vi skal ikke henge oss for mye opp i ytelsestester her. Vi gjorde en ganske grei jobb med å teste ytelsen mellom 13" mot 15" MacBook Pro, og innmaten i Mac Mini og 13-tommeren av MacBook Pro er nokså lik. Men siden vi testet utgaven av MacBook Pro med 2,66 GHz-prosessor, har vi her også tatt et kjapt løp mot den rimeligste utgaven av Mac Mini som kjører på 2,4 GHz.

Apple har god erfaring med å lage bærbare datamaskiner, og vet derfor hvordan de skal få plass til mye maskinvare i små pakker. Det hjelper selvsagt også at vi snakker om den samme maskinvaren som de har i sine minste bærbare modeller. Likevel er det vanskelig å ikke bli imponert over det lave støynivået på Mac Mini, spesielt når større bokser med svakere maskinvare som ASRock ION 330HT blir som lokomotiver i forhold.

Mac Mini har også en effektiv innebygd strømforsyning som er med på å gjøre den til "verdens mest energieffektive stasjonære datamaskin", i med et forbruk 85 watt i bruk og under 10 watt i inaktiv modus. Om du selv vil oppgradere minnet er det lett på Mac Mini. I bunnen er en plastplate som lett kan fjernes uten verktøy.

Mac Mediesenter?
Mac Mini er en fullblods datamaskin og kan betraktes som en "stasjonær bærbar". Men for å få fullt glede av den må du også ha skjerm, mus og tastatur, noe som typisk øker prisen med minst et par tusenlapper (og da snakker vi ikke om en Apple-skjerm). Har du da uansett ingen planer om å flytte på den vil nok mange da la seg friste av en iMac i stedet, og dersom du HAR planer om å flytte på den vil en MacBook med de samme spesifikasjonene være mer portabelt og og ikke koste deg mer.

Mac Mini er kanskje derfor i større grad et alternativ for folk som er ute etter en mer skjult løsning. Som liten, lekker og stillegående er den også populær blant folk som skal koble datamaskinen opp mot TV-en, selv om den ikke kommer med spesiell programvare som gjør den ekstra egnet som mediesenter.

Men selv om Mac Mini etter sigende ikke er spesielt påtenkt rollen som stuas beste venn, er den nye modellen utstyrt med en HDMI-utgang - noe vi ikke finner på andre Mac-maskiner. Dette gjør selvsagt at det er enklere å koble den opp mot en flatskjerm. Med i pakken følger det også med en overgang fra HDMI til DVI.

Skal du koble den opp mot en LCD-TV er det forresten verd å merke seg at HDMI ikke støtter 1360 x 768 eller 1920 x 1080 piksler direkte, men kjører det som 720p og 1080p med mulighet for overskanning. Er du ute etter 1:1 pikselmapping (at en piksel på utsignalet tilsvater en piksel på skjermen) er du altså nødt til å bruke DVI eller VGA. For sistnevnte må du da spandere på deg en Mini DisplayPort til VGA overgang.

Men selv om det er grei skuring å koble opp Mac Mini til en TV, og selv om maskinvaren skal være god nok til å takle nær til hva som helst av medieinnhold, er det ikke nødvendigvis like enkelt å få den til å virke optimalt - noe som forresten er typisk for mediesenterløsninger. Da vi for eksempel skulle se en DVD med den vanlige programvaren opplevde vi småhakking selv i rolige scener på vår 50 Hz LCD-TV. Det samme var tilfelle da vi skulle spille av HD-klipp med mediespilleren VLC.

Dette problemet ble langt mindre da vi koblet Minien mot en 60 Hz monitor, men helt perfekt fikk vi det ikke. Filmelskere som lyster etter en liten Mac i stua er derfor avhengig av en kompatibel og snill TV, og/eller har tid og lyst til å leke med innstillinger og programvare for å få dette til å gå så jevnt som mulig.

Merk også at Mac Mini ikke fåes med Blu-ray. Får Apple-sjefen Steve Jobs det som han vil, kommer den heller aldri til å få det.

Vurdering
Mac Mini 2010 er en kjekk liten sak, med en kvalitet og et utseende som gjør det vanskelig å ikke bli begeistret for den. I det minste helt til du hører prisen, for etter at du har kalkulert inn mus, tastatur og skjerm er den på nivå med MacBook og rett under iMac eller MacBook Pro. Med mindre du da frø før har nok av bærbare eller stasjonære vil disse kunne være bedre løsninger. Husk dessuten at en bærbar også kan gjøre en god jobb som mediesenter.

Derfor er det nok Mac Mini en løsning som vil være for litt spesielt interesserte, og som trolig allerede har et par Apple-produkter fra før. I tillegg til deg som mener den vil ta seg bra ut i TV-benken, vil også server-utgaven med Mac OS X Snow Leopard Server friste litt mer avanserte brukere.

Men så er det altså dette med at moroa skal betales. Rimeligste utgave koster 6590 kroner, og er kroner og øre viktig for deg finnes det langt rimeligere alternativer til digital stueunderholdning. Du får for eksempel den frittstående mediespilleren Asus O!Play til rundt tusenlappen, som for eksempel . Et kraftigere og mer fleksibelt alternativ er en stue-PC som ASRock ION 330HT-BD, som også kan brukes som Blu-ray-spiller. Den er ikke like stillegående eller elegant som Mac Mini, men så koster den til gjengjeld kun halvparten så mye.

Mac Mini 2010-modell
Pluss: Liten, lekker og støysvak. Velutstyrt. Bruker lite strøm og det er lett å bytte RAM.

Minus: Koster deg dyrt. Krever gjerne litt ekstra kunnskap og/eller programvare om den skal brukes som mediesenter.

Pris: Fra 5 000 til 10 000 kroner, avhengig av modell. Sjekk billigste pris her.