Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir kameraene i fremtiden

Flere vil velge speilløse systemkameraer i tiden som kommer, tror vi.

[Teknofil.no]: Noen trender er ganske så innlysende, mens andre ikke er det. Andre ting kan man innbille seg er en trend, uten at det nødvendigvis trenger å være tilfelle. Her skal vi si spekulere litt om hva fremtiden kan bringe.

Les alle spådommene på Akam.no.

Flere avanserte kompaktkameraer
Da Canon skiftet ut G9 til fordel for G10 økte de oppløsningen fra 12 til 14,6 megapiksler, men da G11 så dagens lys var den redusert til 10, og der ligger også G12. Canons G-serie er utpregede entusiastkompakter, men de er ikke lenger (nesten) alene. I det siste har det kommet langt flere kameraer i den nisjen enn vi noensinne har sett før, mens det tidligere var Canons G-serie og Panasonics LX-serie som konkurrerte om tronen her.

Vi nevner i fleng: Canon G12, Canon S95, Panasonic LX5, Samsung EX1, Olympus XZ-1, Nikon P7000 og P300, og til og med Sigma har kommet på banen her, med sin DP-serie. Leica på sin side stiller med nisjens dyreste bidrag, X1 til ca 15 tusen kroner, mens Fujifilm snart kommer med sin X100 til drøye ti tusen.

Vi tror det i fremtiden vil bli skarpere konkurranse innen kompaktkameraer for entusiaster, noe som vil gi store forbedringer i kvaliteten på de beste kompaktkameraene. Nisjen vil over tid bli mer og mer utflytende og utydelig etter hvert som ulike produsenter forsøker å finne sin egen unike og konkurransedyktige vinkling. Det er mulig vi etter hvert vil se en nesten glidende overgang mellom entusiastkompakter og speilløse systemkameraer.

Flere vil ha speilløse systemkameraer
Inntil for få år siden var det ikke mange kameraer som falt i denne kategorien. Det var selvsagt Leicas M-serie, og Epson hadde et forsøk eller to, men bortsett fra det var det tynt, og salget heller labert. Det vil si, inntil Panasonic og Olympus annonserte at de skulle samarbeide om et nytt speilløst system.

Interessen eksploderte, og den ene produsenten etter den andre hang seg på. I dag har i tillegg Samsung og Sony sine egne systemer, og av de store så er det bare Nikon, Canon og Pentax som mangler. Men hvor stort er markedet for denslags kameraer?

Det kommer an på hvordan produktene vinkles og profileres. Olympus' og Panasonics mFT er så langt et helt eget system som i hovedsak er rettet mot nybegynnere og hobbyister, og mye det samme kan sies om systemene fra både Samsung og Sony, men hva med de mer proffe? Det er ofte de mest avanserte kameraene som driver utviklingen av ny teknologi - det er litt av grunnen til at de er så uforholdsmessig dyre - og vi tror nok at et avansert og speilløst kamera som kan benytte samme optikk som et dyrt speilreflekskamera potensielt kan være en vinner for entusiastene og proffene.

Nikon, Canon og Pentax sitter på gjerdet og venter på bedre tider i denne nisjen. En markedsandel på drøye 6% er langt fra nok til å utvikle ny teknologi, og muligens også en helt ny fatning og optikkserie, men sannsynligvis har de for lengst gjort hjemmeleksene sine og vil nok være klare til lansering når de mener tiden er moden. Når det er, og hva de da vil svare med, er ikke lett å si. Her er det vanskelig å finne noen klar trend, bortsett fra at speilløse systemkameraer er kommet for å bli.

Les flere spådommer for fotobransjen på Akam.no.

Kommentarer til denne saken