Gå til sidens hovedinnhold

Slik unngår du mørke bilder

Her er tre tips for å ta lyse og fine bilder med kameraet.

[Teknofil.no]: For at et bilde skal bli lyst nok, må bildebrikken i kameraet mottak akkurat nok lys. Det gjøres ved å justere åpningen lyset slippes inn gjennom (blenderåpningen) og tiden bildebrikken blir belyst (lukkertiden). Kameraet kan også velge hvor mye signalet som leses ut av bildebrikken skal forsterkes (ISO-verdi).

For de aller fleste bilder som blir tatt, overlater vi til kameraet å bestemme blenderåpning, lukkertid og ISO-verdi, og vanligvis går det helt greit. Men i noen tilfeller får du et bilde der alt, eller deler av det, er for mørkt. Hvorfor det?

Her kan det være mange grunner. Dagens kameraer er svært flinke til å avgjøre hvor mye lys som trengs for at det skal bli riktig eksponert, men noen fallgruver finnes. Alderen på kameraet ditt avgjør også hvor godt det gjør den jobben.
La oss se på noen av årsakene til mørke bilder:

Lys himmel

Situasjon: Du sitter på stranden, det er en lys og varm sommerdag og ungene bygger sandslott. Du tar et bilde av ungene med havet og himmelen som bakgrunn for å vise hvor deilig dere har det. Når du ser på bildet er himmelen fin, men ungene og sandslottet er helt mørke.

Årsak: Himmelen og havet utgjør så stor del av bildet, og er så lys at kameraet tror dette er hovedmotivet. Dermed slipper det inn akkurat nok lys til å gjøre disse riktig eksponert, mens forgrunnen, som kanskje til og med er i skyggen, blir veldig mørke i forhold, og ser nesten ut som silhuetter på bildet.

Løsning: Bruk blits. Det høres kanskje rart ut når det er så lyst, men siden forgrunnen er så mørk, vil blitsen lyse opp den, uten å påvirke bakgrunnen, og dermed blir begge deler riktig. Nyere kameraer kan automatisk gjøre forgrunnen lysere uten å endre bakgrunnen, men det kan ofte gi bildestøy i forgrunnen, noe vi vil forsøke å unngå.

Her har blitsen lyst opp guttens ansikt og tatt bort de harde skyggene man får i sterk sol.
Her har blitsen lyst opp guttens ansikt og tatt bort de harde skyggene man får i sterk sol.

Blits

Situasjon: Du skal ta bilde av en situasjon i et litt for mørkt rom. Kameraet bruker blits for å lyse opp, men bakgrunnen i bildet, der mye av aktiviteten skjer, er for mørk.

Årsak: Den innebygde blitsen på de flest kameraer har ikke rekkevidde mer enn et par meter. Det betyr at den kan brukes innendørs i små rom og til portretter, men den klarer ikke lyse opp store områder langt unna. Kameraet tror derimot at den klarer det, og dermed slipper den inn det den tror er nok lys fra motivet. I virkeligheten blir det alt for lite når deler av motivet er et stykke unna.

Løsning: Dersom du kan øke ISO-verdien gjør det. Da forsterker kameraet signalet og bakgrunnen blir lys nok. Men det kan gjøre forgrunnen for lys igjen. Hvis du ikke kan øke ISO-verdien, er det faktisk lite du kan gjøre. Eneste alternativet er da å gå nærmere, så du kommer innenfor blitsens rekkevidde, men da risikerer du at du blander deg for mye oppi situasjonen, og motivet forsvinner. Hvis det er nok lys til det, skru ISO-verdien høyt opp og skru av blitsen. Da blir motivet jevnt ekponert.

Du har bedt kameraet om å undereksponere

Situasjon: Du skal ta et helt vanlig bilde av et helt vanlig motiv på en helt vanlig dag – en situasjon som kameraet bør håndtere helt fint. Likevel blir bildene dine mørke.

Kameraet var stilt inn til å slippe inn mindre lys enn nødvenidig.
Kameraet var stilt inn til å slippe inn mindre lys enn nødvendig.

Årsak: Alle kameraer gir deg mulighet til å tvinge det til å gjøre bildene lysere eller mørkere enn kameraet selv tror det skal være. Dette kalles på fagspråket “eksponeringskompensasjon” eller mer folkelig “undereksponering” og “overeksponering”. Hvis du ved et uhell har kommet borti knappen for å undereksponere, tvinger du kameraet til å slippe inn mindre lys enn det mener er tilstrekkelig og bildene blir for mørke.

Løsning: Det er indikert på skjermen på kameraet dersom du har satt på undereksponering. Hvordan dette inidkeres varierer fra kamera til kamera, men det bør være ganske tydelig. Sjekk om du ser noe sånt, og rett det opp.

Blir bildene dine fortsatt mørke, sier du? Les flere tips på Akam.no.

Les også:
Hva slags kamera skal jeg kjøpe?

VIDEO: Ta supre bilder i snøen

Slik bruker du et speilreflekskamera

Kommentarer til denne saken