[Teknofil.no]: For å skille seg fra mengden, putter produsentene kameraene sine fulle av alle mulige rare funksjoner. Noen av disse er morsomme, noen er nyttige i noen tilfeller, mens en del av dem er nesten uunnværlige i de fleste sammenhenger. Vi tar en kikk på de nyttigste funksjonene du har i kameraet ditt.

Les hele saken på Amobil.no

1. Bildestabilisator

Hva gjør det: Gir deg skarpe bilder, selv om du ikke klarer å holde kameraet helt stille mens bildet blir tatt.

Hvordan fungerer det: Dette er vel kanskje den nyttigste funksjonen for folk flest siden fargefilmen. I hvert fall når du skal ta bilder. Kameraet registrerer bevegelser mens bildet blir tatt, og flytter et linseelement eller bildebrikken i motsatt retning for å kompensere for bevegelsen. Dermed blir bildet skarpt, selv om kameraet har beveget seg mens bildet ble tatt.

Når brukes det: Svært nyttig innendørs, i dårlig lys eller hvis du ønsker spesielle effekter som krever lang eksponeringstid.

Hvem tilbyr det: Alle produsenter har modeller med bildestabilisator, men alle modellene har ikke funksjonen. Det står alltid spesifisert hvis det er. Styr unna de som bare har digital bildestabilisator. Det fungerer ikke bra.

2. Intelligent auto

Hva gjør det: Passer på at bildet blir riktig eksponert og fokusert, uavhengig av forhold.

Hvordan fungerer det: Kameraet har en database med et stort antall ulike typer motiver. Det analyserer bildet du har tenkt å ta og slår opp i databasen for å finne et som passer. Der ligger det også informasjon om hvordan bildet bør eksponeres og etterbehandles.

Når brukes det: Alltid, med mindre du vet godt hva du driver med og ønsker å gjøre noe spesielt med nettopp dette bildet.

Hvem tilbyr det: Alle tilbyr det på nye kameraer, men ikke alle har hatt det veldig lenge. Panasonic har hatt det lengst og har kanskje den mest avanserte løsningen.

3. Skyggejustering

Hva gjør det: Passer på at alle deler av bildet blir lyse nok, uavhengig av hvor lyse eller mørke de er i utgangspunktet

Hvordan fungerer det: Når deler av bildet er veldig lyst mens andre deler er i skyggen, er det i utgangspunktet umulig å eksponere begge deler riktig. Kameraet eksponerer bildet slik at de lyse områdene blir riktige, så gjør den de mørke områdene lysere i etterbehandlingen i kameraet. Dermed blir begge deler riktige.

Når brukes det: Når du har motiver med store kontraster. Bruker du auto på et nyere kamera, skjer det vanligvis automatisk.

Hvem tilbyr det: Flere og flere tilbyr dette. Panasonic, Olympus og Canon har hatt dette en god stund.

4. Ansiktsgjenkjenning

Hva gjør det: Passer på at ansiktene i bildet er riktig fokusert, eksponert og med riktige farger

Hvordan fungerer det: Et avansert system analyserer motivet før du tar bildet, og leter etter ansikter. Hvis den finner det, antar den at dette er hovedmotivet i bildet, og gjør innstillinger deretter. Dette systemet er utvidet til også å kunne detektere blunking og smil, slik at du unngår sure folk med øynene igjen på bildene dine.

Når brukes det: Bruk det når du skal ta bilder av folk.

Hvem tilbyr det: Alle kameraer har denne funksjonaliteten i dag. Smil og blunking er det færre som har, men du finner det blant annet på noen Canon Ixus-kameraer. Panasonic har også kameraer der du kan lagre hvem det er bilde av, og kameraet husker det til neste gang du tar bilde av samme person.

5. Panorama og 3D-panorama

Hva gjør det: Lar deg ta flere bilder i en rask serie mens du panorerer kameraet, og setter det sammen til ett panoramabilde i 2D eller 3D.

Hvordan fungerer det: Du holder nede utløserknappen og panorerer kameraet mens bilder blir tatt fortløpende. Kameraet finner overgangene mellom de ulike bildene og setter bildene sammen der. Deretter klippes det til så det hele blir jevnt. Bruker du 3D-funksjonen, vil kameraet bruke informasjonen som overlapper mellom bildene til å generere et 3D-bilde.

Når brukes det: Vanlig panorama brukes til flotte utsikter og tilsvarende. 3D-panorama hjelper deg ikke så mye med mindre du har en 3D-TV eller annet utstyr å se den på.

Hvem tilbyr det: Sony var først ute med dette. Men på noen av de nye modellene tilbyr også Panasonic dette. Sony har det også på sine NEX-3 og NEX-5 systemkameraer.

Nå vil du kanskje hevde at 3D ikke er det nyttigste du har på kameraet ditt. Men muligheten er ganske banebrytende, og siden det fortsatt er på spebarnsstadiet, tar vi det med for å virke framsynte hvis det en gang skulle bli det helt store.

Dette var fem funksjoner som kan være nyttige for alle i veldig mange sammenhenger. Men det finnes flere.

Se de fem neste funksjonene vi elsker på Akam.no.