[Teknofil.no]: HS20 er Fujifilms mest avanserte superzoommodell. Det er designmessig ganske likt fjorårsmodellen HS10 med samme 30x zoomobjektiv og nesten identisk kamerahus.

Inni er det større endringer med ny sensor med hele 60% flere piksler (16MP på HS20) og Fujifilms EXR-teknologi som har spesielle modus for å utnytte sensoren best mulig avhengig av motiv. Nytt er også mulighet for måling av blitslys gjennom objektivet med to nye Fujifilmblitser og en del nye automatiske funksjoner.

Fujifilm har lenge hatt noen av de mest avanserte superzoommodellene og HS20 er eneste kamera i denne klassen som har zoomring, fokusring, blitssko og RAW-støtte. HS20 er en del større og tyngre enn konkurrentene på godt og vondt. Ergonomien er for eksempel meget bra for denne type kamera, men mange som kjøper superzoomkameraer er mer opptatt av kompakte mål og da størrelsen en ulempe i forhold til konkurrenter med omtrent samme zoomområde.

HS10 var en av de beste kameraene i klassen i 2010. Siden vi testet HS10 har Panasonic lansert FZ100 (og FZ150) som vi ser som den nærmeste konkurrenten.

Finn beste pris på Fujifilm FinePix HS20 i Prissøk


Fysisk


Hvis du ikke ønsker eller trenger et systemkamera med utbyttbar optikk, men liker den typiske speilrefleksformen og et stort grep er Fujifilm HS20 et bra alternativ. I stedet for en 3x standardzoom som følger med mange systemkamera i begynnerklassen får man en innebygget 30x zoom og omtrent tilsvarende størrelse og vekt. Ulempen er at sensoren er mye mindre og ikke gir samme bildekvalitet, men det er et nødvendig kompromiss for å få et zoomområde som tilsvarer 24-720mm.

Byggekvaliteten er bra for klassen og objektiv med zoomring og fokusring gir plusspoeng. Det gjør også stort grep og belegg med bra friksjon.

HS20 drives av standard AA-batterier, enten vanlige alkaliske, oppladbare Ni-Mh eller litt dyrere litium engangsbatterier. Det siste alternativet gir den beste batterikapasiteten – 700 bilder målt med CIPA standardmetode.

HS20 har en liten elektronisk søker. Lav oppløsning har den også, men den er fullt brukbar for komponere bilder. Skjermen er vippbar, på tre tommer og med 460000 punkter, noe som er middels i dag.

I bruk


HS20 er et av mest komplette superzoomkameraene på markedet i dag. Det har selvsagt fulle pakke av automatiske funksjoner for styring av eksponering og fokus, men også manuelle muligheter er prioritert med fokusring på objektivet og mange knapper som gir enkel tilgang til funksjoner. Støtte for RAW-format er på plass og HS20 har blitssko og mulighet for fjernkontroll. HS20 er ganske stort med et bra grep og god ergonomi.

HS20 er dessverre ikke av de aller raskeste kameraene i bruk. Autofokusen er omtrent middels rask, oppstartstiden er alt for lang og ventetiden fra et bilde er tatt til kameraet er klart for neste burde også vært redusert, spesielt ved bruk av RAW-format. HS20 har flere muligheter for seriebilder med opp til 8 bilder i beste JPG-kvalitet og 32 bilder med redusert kvalitet.

Beste videokvalitet er Full HD video med stereo lyd, men det er begrensede justeringsmuligheter i videomodus og HS20 er ikke noe førstevalg hvis video er viktig.

Bildekvalitet


Stort zoomområde gir stor fleksibilitet, men hittil har vi ikke sett noen produsent som klarer å kombinere topp bildekvalitet med så mye zoom som HS20 og andre superzoomkameraer har. HS20 gir gode farger, har automatisk korreksjon av fortegning og feilbrytning på JPG-filer og eksponeringen sitter som regel bra. RAW-støtte er også positivt og gir avanserte brukere ekstra muligheter. Negativt er oppløsningen som ikke er i nærheten av det en 16MP sensor burde gi og egenskapene ved høy Iso er i beste fall middels med full oppløsning. HS20 gir lett utbrente områder i bilder med høy kontrast, men ikke mer enn andre kameraer med så liten sensor. Det mangler litt for at HS20 skal være på topp i klassen, men bildekvaliteten er helt OK så lenge bildene brukes til kopier i vanlig størrelse, fotobøker og på Internett.

Konklusjon

+ 30x optisk zoom, 24mm vidvinkel

+ Full HD video med stero lyd

+ Vippbar skjerm

+ RAW-støtte

+ Blitssko og TTL-blitser

+ Bra ergonomi, zoomring

- Treg oppstart

- Kun elektronisk stabilisator i videomodus

- Liten elektronisk søker

- Tregt i RAW-modus

- Menyer og brukerveiledning

Vil du vite mer?
Les hele testen av Fujifilm FinePix HS20 på Akam.no