Gå til sidens hovedinnhold

Snertent kamera med superzoom

Dette lille apparatet har 16x zoom og 14 megapiksler, og får plass i lommen din.

[Teknofil.no]: Kameraet vi ser på i denne testen heter TZ20 og er Panasonics kompakte superzoomkamera. Det er en oppgradering av 2010-modellen TZ10 og nytt er som vanlig flere piksler og mer zoom samt oppgradering av elektronikken. TZ20 har dessuten fått Full HD video mens TZ10 hadde 720p som høyeste oppløsning.

Panasonic lager to versjoner av dette kameraet, TZ20 som er testkameraet og TZ18 som er en litt rimeligere modell som mangler finesser som GPS, stereo mikrofoner og må nøye seg med 720p video. Kamerahus og optikk er like på begge modeller.

TZ står for Travel Zoom og er en type kameraer som Panasonic mer eller mindre oppfant, selv om Ricoh også var tidlig ute. I dag har nesten alle produsenter minst en modell i denne klassen som kjennetegnes av 10x eller mer zoom hvor objektivet trekkes inn i kamerahuset når det er skrudd av slik at kameraet er ganske lommevennlig.

Vi har dessverre ikke mulighet til å teste alle modeller som kommer i denne klassen, men fjorårsmodellen TZ10 er testet og vi testet også Casio EX-ZR100, Nikon S9100 og Sony HX7V tidligere i år.

Fysisk


TZ20 har typisk kompaktkamerafasong, er laget i metall og virker solid. Det er ganske kompakt til å ha 16x optisk zoom selv om det finnes ennå mindre modeller med like stort zoomområde. Batterilevetiden er på 260 bilder og det holder bra for vanlig hobbybruk, men er litt dårligere enn flere av konkurrentene. TZ20 har et lite grep og ergonomien er OK med tanke på størrelsen av kameraet. LCD-skjermen er på tre tommer, oppløsningen er middels og det er ikke innebygd søker. Knappene på baksiden er små, og sølvfargede symboler på sølvfargede knapper er nesten umulig å se i dårlig lys.

I bruk


På denne typen kameraer er hovedfokus bra automatikk og på det området scorer Panasonic alltid høyt. TZ20 har i tillegg manuelle muligheter og det mangler på flere av konkurrentene. TZ20 representerer syvende generasjon TZ-kameraer og forskjellene fra år til er små. Det kommer riktignok stadig med avansert automatikk og motivprogrammer, men endringene fra fjorårsmodellen FZ10 er først og fremst knyttet til bruk av ny sensorteknologi som gir Full HD video og et kamera som har blitt generelt mye raskere i bruk. Spesielt er seriebildefunksjonen kraftig forbedret.

TZ20 har dessuten fått berøringsfølsom skjerm og mange funksjoner kan nå styres fra skjermen for de som foretrekker det. Det er også mulig å ta 3D-bilder.

Bildekvalitet


TZ20 bruker ny sensorteknologi, CMOS istedenfor CCD som på forrige modell TZ10. Det har gitt video med høyere oppløsning og raskere seriebilder, men dessverre også dårligere bildekvalitet. Forskjellen er størsts ved høye Iso-verdier og uansett ikke så stor at det vil være spesielt synlig for typisk hobbybruk som denne modellen er laget for. Totalt sett er bildkvaliteten helt OK for denne type kamera med bra farger og eksponering og lite feilbrytningsproblemer.

Kort oppsummert

+ 16x optisk zoom, 24mm vidvinkel

+ Full HD video med stero lyd

+ Rask seriebildefunksjon

+ Touchscreen

+ GPS

+ 3D (ikke testet)

- Skral bildekvalitet på høy Iso

- Litt svakt batteri

- Dårlig lesbarhet på knapper

Vil du vite mer?
Les den fullstendige testen av Panasonic TZ20 på Akam.no.

Kommentarer til denne saken