[Teknofil.no]: I denne artikkelen skal vi se på fem myter om Mac, og forhåpentligvis ta knekken på noen av dem.

NB! Vi vet godt at PC står for Personal Computer, altså personlig datamaskin. Mac er også en PC. For enkelhetens skyld vil vi likevel i denne artikkelen regne en PC som en datamaskin med operativsystemet Windows. En datamaskin som kjører Mac OS vil vi omtale som en Mac.

Myte 1: Mac er mer brukervennlig

TJA: Mac OS vil nok for noen virke litt enklere å bruke, og gir gjerne en litt mer svevende eller strømlinjeformet opplevelse der du egentlig ikke trenger å tenke for mye på detaljene. Men ønsker du å bevege deg litt bortover og nedover i operativsystemet vil dette gjerne være litt greiere på Windows (og ikke minst Linux). Det nye Windows 7 er også enda enklere og bedre å bruke enn sine forgjengere.

Operativsystemene på Mac og PC ser litt forskjellige ut og virker på litt forskjellig måte, men Mac OS X og Windows 7 er helt på høyde med hverandre. Med mindre du har helt spesielle behov vil en PC kunne gjøre den samme jobben en Mac gjør, og omvendt. For de aller fleste er det kun snakk om smak og behag, eller i det minste hva man er vant med.

Myte 2: Mac får ikke virus

FEIL Mac OS har fremdeles en relativt liten markedsandel på verdensbasis, noe som betyr at virusprogrammerere i hovedsak konsentrerer seg om Windows-plattformen. Men det betyr ikke at verden er fri for ondsinnet kode som kan infisere en Mac.

Et større poeng er likevel at over 80% av sikkerhetstruslene er nettbaserte og hovedsaklig plattformuavhengige. Da hjelper det heller ikke at mange Mac-brukere i stor grad tenker på seg selv som usårbare.

Myte 3: Mac har bedre design og kvalitet

TJA: De fleste er nok enige om at Apples valg av materialer og formgivning (i de fleste tilfeller) har ført til estetisk tiltalende produkter. Det er heller ingen tvil om at Apple kan sette sammen maskinvare, og de fleste av produktene deres er av god kvalitet. Det er også derfor deres rimeligste bærbare koster 8490 kroner, mens du får en vanlig bærbar PC til noen få tusenlapper. At sistnevnte ikke vil gi det samme inntrykket sier seg selv.

Er du villig til å betale for det finnes det også mange lekre og solide PC-er. Sjekk for eksempel ut Sonys Vaio-maskiner, eller prøv kvaliteten på Lenovos ikoniske ThinkPad.

Myte 4: Mac krasjer aldri

FEIL: Apple har en litt enklere jobb enn Microsoft. Mens Windows er lagd for å fungere med alle mulige konfigurasjoner av maskinvare, trenger Mac OS kun å virke med akkurat de datamaskinene som Apple selv bygger. Det betyr at en Mac ikke skal få problemer med stabiliteten på grunn av komponenter som av en eller annen grunn ikke vil fungere skikkelig sammen.

At en feil i programvaren får datamaskinen til å gå ned for telling skjer selvfølgelig, både for PC og Mac. I de fleste tilfeller er det da snakk om tredjeparts programvare som lager problemene.

Myte 5: Mac kan ikke oppgraderes

FEIL: Mac OS støtter som nevnt kun et begrenset utvalg av maskinvare, mens du på en PC i teorien fritt kan velge komponenter fra øverste hylle. Så selv om det er enklere å oppgradere en stasjonær PC, er det på ingen måte umulig - du har bare et langt mindre utvalg.

Når det gjelder bærbare datamaskiner er som regel kun harddisk og minne som kan gjøres noe med uansett, også for bærbare PC-er. Med noen unntak er det også grei skuring å gjøre dette på en bærbar Mac. I en tid der de fleste foretrekker bærbart er altså ikke dette noe godt argument.

Dette var bare fem av de mange mytene om Apples datamaskiner. Det finnes mange flere. Kan man for eksempel kjøre Windows på en Mac?