[Teknofil.no ]: Skal du kjøpe en ny datamaskin er du kanskje i tvil om du skal velge en vanlig Windows-basert PC eller Mac. I denne guiden har vi sett på hva Mac faktisk er, og hvordan det brukes.

Les hele saken på Hardware.no.

Hva er Mac?

Hvis det er en ting Apple skal ha skryt for, så er det måten de har fått produktene sine til å virke som noe helt unikt. Jeg kan ikke huske hvor mange ganger jeg har endt opp i en krangel hvor diskusjonen gjaldt om Mac er en PC eller ikke. En sådan oppegående skribent som meg selv, må da kunne fatte og begripe at en Mac ikke er en PC?

Vel, jeg skal innrømme at Apples produkter er noe annet. De har et fantastisk pent og gjennomført unibody design i aluminium, layouten på tastaturene deres er ofte litt mer praktisk enn det du finner på en tradisjonell bærbar og både skjerm og styreflate er av høyeste kvalitet. Hvis du derimot ser forbi det vakre ytre, vil du likevel se at innmaten er den samme som du finner i hvilken som helst annen PC.

Likevel, selv om forskjellen på en Mac og en hvilken som helst annen PC fysisk ikke er større enn forskjellen på en kineser og en amerikaner, så er det fortsatt nok av forskjeller som gjør at du bør tenke deg nøye om før du kjøper et Apple-produkt, og disse forskjellene ligger i operativsystemet.


Mac OS X

Hvis det er en ting jeg har lært etter å ha skrevet artikkel på artikkel om Linux-distribusjoner, så er det at operativsystemet i seg selv kan være så bra det bare vil, det vil ikke ha noe å si hvis brukeren ikke kan bruke tilsvarende eller identisk programvare som han/hun er vant med å bruke på sitt tidligere operativsystem.

Nå er heldigvis Mac blitt såpass stort at flere store aktører har valgt å lansere sine programmer for plattformen, blant annet Valve sin spillserie, Microsoft sin Office pakke og Spotify finnes til Mac, så for mange er det ikke her hindringene ligger i å bytte plattform. Uansett, før du i det hele tatt vurderer å bytte, er dette det første du bør undersøke. Finnes min programvare til Mac? Hvis ikke, finnes det et alternativ som er godt nok?

Apple sitt operativsystem, bedre kjent som Mac OS X, er i likhet med Linux ett Unix-basert operativsystem. Selv om det underliggende systemet ligner, er det derimot mye som skiller Mac OS X fra Linux-baserte operativsystem i det at Apple benytter sitt egetutviklede Cocoa-rammeverk for grafiske grensesnitt, samt egne proprietære konfigurasjonsverktøy og programmer.

Det som er noe spesielt med Mac OS X er det – i henhold til lisensen – kun kan installeres på maskiner solgt fra Apple, noe som har både fordeler og ulemper.

Dette skal vi ta en litt nærmere kikk på, på neste side.

Les om programvare til Mac på Hardware.no.