Gå til sidens hovedinnhold

Les dette før du kjøper 3D-TV

GUIDE: Her alt du trenger å vite for å kjøre filmkveld i 3D.

[Teknofil.no]: Mange av oss har vært på kino og latt oss fascinere av James Camerons nyeste film Avatar. Foruten å ha et spenstig konsept, ga filmen oss en smakebit på hvor bra en film i 3D kan være.

Med 3D-briller, som nok etter fleres mening ikke er så veldig ”moteriktige”, har vi sett spektakulære scener der filmen kommer krypende ut av lerretet. I den ene heftige actionscenen etter den andre raser de blå menneskestyrte kjempene på ryggen til flygende øgler – som tilslutt setter menneskehetens griskhet på plass.

Du kan også få den samme opplevelsen hjemme din egen stue. Det finnes mange modeller og merker å velge i på markedet som takler de tre dimensjonene. Ved hjelp av nevnte briller og en Blu-ray-spiller med 3D-støtte, ligger alt til rette for en tilsvarende opplevelse som du fikk på kino – i din egen godstol.

Panasonic VT20

Panasonic VT20

3D-TV

Først og fremst trenger du en flatskjerm som kan håndtere 3D. Det finnes en rekke modeller på markedet i dag som kan vise deg film i tre dimensjoner. Modeller med både passiv og aktive briller. Det er stor prisforskjell på disse brillene. Du kan bruke brillene fra kinosalen på passive modeller og disse er rimelige i forhold til de batteridrevne aktive brillene. De aktive modellene koster som regel fra 700 kroner og oppover. Noen modeller følger det med et eller to par briller. Eksempel på dette er LG 47LX950N eller Panasonic TX-P50VT20, der det i begge eskene følger med aktive briller.

Du har både plasma- og LCD-skjermer å velge i, og vi anbefaler at du minimum går for en 46 tommer eller større. 3D-effekten er bedre desto større skjerm du har.

Les vår stortest av toppmodeller med 3D

Blu-ray

Playstation 3

Har du flatskjerm som takler 3D, trenger du også en spiller som kan håndtere formatet. Det finnes flere modeller på markedet. Du kan også bruke spillkonsollen Playstation 3 til å spille av 3D-filmer.

Dog er utvalget av 3D-filmer nokså beskjedent, men det kommer hele tiden nye titler på markedet.

Noen av flatskjermene på markedet har også et omkonverteringssytem som gjør at skjermen gjør om vanlige 2D-sendinger til 3D. Denne funksjonen fungerer bra, selv om resultatet ikke like godt som når du kjører via en Blu-ray. Samsungs toppmodell C9005 er et eksempel på en modell som har denne funksjonen innebygget.

Se hvilke Blu-ray-filmer som kommer ut i mars.

Har du en Viasat dekoder kan du også se blant annet Champions League-kamper i 3D. Vi var tilstede når Nordens første direktesendte kamp i 3D ble produsert.

NB: Husk at du må bruke en HDMI-kabel mellom produktene, fortrinnsvis en kabel som støtter versjon 1.4.

Slik fungerer 3D

For at vi skal se bilder tredimensjonalt trengs det et bilde til hvert øye. På grunn av at øynene sitter med noen centimeter fra hverandre, blir de to forskjellige perspektivene fra hvert av øynene samkjørt av hjernen slik at vi får samsyn (øye-/hjernefunksjonen som gjør oss i stand til å se dybde og avstand). Det er samsynet som blir utnyttet av 3D-teknologien. Filmer som er laget i 3D bruker et oppsett som består av to separate kameraer, som tar opp filmen for både venstre og høyre øye.

De første 3D-brillene

På 1950-tallet ble det gjort forsøk på å vise filmer i 3D med briller. Disse brillene hadde fargefiltre, der det ene øyet var blågrønt (cyan) og det andre rødt. Over tid ble det ubehagelig å se på film med denne teknologien. Det er nok flere som har lest Donald eller Fantomet med denne typen briller.

Dagens kinoer er blitt digitale, og således er teknologien bedre tilrettelagt for 3D. Det finnes i dag to varianter 3D-briller, en passiv og en aktiv.
Brillene som vi blant annet benyttet til å se Avatar var passive. I praksis ble de to like bildene vist fra to forskjellige perspektiver. Brillene har to ulike polariserte glass slik at lyset ble brutt forskjellig på venstre og høyre øye (det ene vannrett og det andre loddrett). På denne måten blir bildet på venstre side skilt ut til det venstre øyet, og det høyre bildet til høyre øye. Dermed ble det som så ut som en uskarp smørje på kino uten brillene på til et spektakulært scenario.

Aktive 3D-briller
Aktive 3D-briller

3D-teknologien som er i mange av dagens flatskjermern bruker aktive briller for å vise 3D. Disse brillene filtrerer ut de to ulike bildene som vises på skjermen aktivt via en infrarød overføring mellom brillene og skjermen. Prismessig er disse brillene vesentlig dyrere enn kinobrillene vi benyttet under Avatar, noe som er mye av grunnen til at vi ikke får se mange aktive briller i kinosalen. De aktive brillene lukker altså lyset på det venstre øyet når bildet ment for det høyre øyet vises og omvendt. Denne operasjonen utføres i høyhastighet, slik at øynene ikke oppfatter denne lukkemekanismen.

Les også: Vil standardisere 3D-briller

Ulemper med 3D

Før du eventuelt bestemmer deg for å kjøpe inn utstyr, er et par ting du skal være klar over. 3D fungerer som nevnt ved at flatskjermen spiller samsynet ditt et puss, og har du problemer med dette vil du altså ikke få noe glede av 3D. Derfor kan det være lurt å ta en tur i butikken for å teste effekten med brillene på før du bestemmer deg.

En av ti nordmenn kan ikke se 3D

En annen ting er jo om du har invitert gjengen på fotballkamp i 3D, og det uventet dukker opp en sistemann du ikke har brille til, hva gjør han da? Passer på at mat- og drikkebeholdningen er intakt? Løsningen blir jo da å slå tilbake til normal 2D-modus.

Kommentarer til denne saken