Det slo ned som en bombe da Apple var først til å fjerne hodetelefonkontakten fra iPhone i 2016. Samtidig lanserte de helt tilfeldigvis «AirPods».

Dette var den gangen noen ganske revolusjonerende, trådløse ørepropper. Hvordan Apple klarte å levere så god samtalelyd i noen så små ørepropper, tror vi det fortsatt er en del konkurrenter som lurer på. Lydkvaliteten (for musikk) og passformen var riktignok like håpløs som Apples ørepropper alltid har vært.

Etter hvert kom stort sett alle konkurrentene på banen med noe lignende, og det meste var omtrent like skuffende.

Les også

Test: Apple Airpods Max

Vanvittig utvikling

Men siden har det vært en rivende utvikling. Det første store skrittet frem var fra Apples Pro-modell i 2019, som med støydemping, god passform og god lyd for første gang imponerte oss. Hadde det det bare ikke vært for prisen på 3000 kroner, tenkte man den gang …

Og siden har det gått så fort at de færreste har klart å følge med. Konkurrenten har kommet med stadig forbedrede produkter, og markedet nærmest flommer nå over av trådløse ørepropper. Så mange har det blitt at Apple faktisk har redusert prisen på sin toppmodell til 2200 kroner. Det skjer ikke ofte.

Produsentene har klart å presse inn stadig mer teknologi og batterikapasitet inn i de små pluggene. Kundene forventer nå både flere dagers sammenhengende batterikapsitet, god lyd og støyreduksjon i proppene sine – uten at det skal koste like mye som en litt billig mobiltelefon.

To spennende tilskudd på stammen

Nylig har to av de mest aktuelle Android-produsentene lansert hver sine nye oppgraderte propper.

Både Samsung Buds 2 og Oneplus Buds Plus koster rundt 1600 kroner, har aktiv støyreduksjon (motlyd), fungerer på både Android og iPhone, lader i sitt etui, har etui med trådløs lading og har godt over et døgn total batterikapasitet.

I tillegg har begge produktene selvsagt støtte for å være hodetelefoner til telefonsamtaler, og de kan delvis fungere som fjernkontroll med start/stopp av musikk ved trykkfølsomme overflater.

At alt dette i det hele tatt er mulig i så små propper, er et teknologisk mirakel som vi ikke bør slutte å undres over.

Men det er også noen ganske åpenbare forskjeller.

Det mest åpenbare er at OnePlus har valgt et design som ligger svært nær Apples Airpods Pro, med to stilker som stikker ned fra proppene. Samsung har derimot gått for et slags bønnedesign der mesteparten av proppen presses inn i øregangen.

Begge deler har fordeler og ulemper. Stilken ut tilbyr øreproppene ekstra feste, og bør i alle fall i teorien skape bedre mottaksforhold. Det er også litt mer åpenbart for andre at du har noe i ørene. OnePlus har riktignok forkortet den ganske mye siden sist.

Bønnedesignet er en anelse mer diskret, og gir noen aerodynamiske fordeler i treningssituasjoner. Når man sykler – eller løper kjempe-kjempefort – så strømmer det en del luft forbi ørene som helst ikke bør oppleve mer turbulens enn nødvendig.

Støyreduksjon

God lyd på ørepropper er selvsagt fint, men det er ikke verdt spesielt mye hvis du er i støyete omgivelser der bakgrunnsstøy ødelegger lytteopplevelsen. Både pluggene fra Samsung og Oneplus forsøker å tette øregangene så godt som mulig, men passiv støyreduksjon er ikke nok om du vil at det skal være stille på T-banen, flyet eller ute på gata.

Derfor er begge øreproppene utstyrt med aktiv støykansellering gjennom det som kalles motlyd, og det nye det siste året er at denne typen teknologi har blitt tilgjengelig på ikke-toppmodeller.

Ideen er enkel, men vanskelig å få til: Mikrofoner lytter på støyen rundt deg, analyserer hvor mye av den som kommer inn gjennom den passive støydempingen – og sender den nøyaktig motsatte frekvensen for å «slå ut» uønskede lydbølger.

Utfordringen er at denne analysen må gå lynkjapt, og motlyden skal blandes inn i den andre lyden som du allerede pumper inn gjennom de små høyttalerne i proppene. Derfor vil alltid motlyd teknisk sett føre til dårligere lydkvalitet, men vil i mange tilfeller være langt å foretrekke fremfor at støy forstyrrer.

For å finne det rette kompromisset har derfor mange moderne hodetelefoner forskjellige nivåer på støydemping. OnePlus-proppene lar deg for eksempel velge mellom tre nivåer av lyddemping, i tillegg til å skru det av – eller aktivt slippe lyden utenfra gjennom.

Ingen av produktene er noe i nærheten av det beste som finnes på markedet, men begge gjør en fullt ut akseptabel jobb så lenge støynivået er forholdsvis lavt. Begge drukner ut støyete datamaskiner og demper den vedvarende støyen i et kontorlokale. Det er i begge tilfeller betydelig bedre enn ingenting, men når støynivået øker, klarer OnePlus å holde den unna lenger.

Lydkvalitet

Ingen av øreproppene er laget eller markedsført for å være markedsledende på lyd, men begge leverer lydkvalitet som overgår det som Apple selger til 6-700 kroner høyere pris.

Samsung-proppene er ganske nøytrale i sitt lydbilde, på grensen til det litt skarpe. Du kan velge mellom en håndfull predefinerte EQ-innstillinger, men det tenderer å bli litt grøtete hvis du presser bassen hardt.

OnePlus-proppene har i utgangspunktet ikke noen mulighet til å justere EQ-innstillinger, og har i stedet en standardinnstilling som er loudness-preget. Det går litt på akkord med både dynamikk og nyanser, men oppleves som alt-i-alt som et veldig godt standardoppsett i kombinasjon med støydemping.

Les også

Test: Oneplus 9 Pro

Personlig synes jeg det er ganske uinteressant hvilke ørepropper som er best i et stille rom der man skal lytte på musikk, til slikt bør man ha mer dedikert utstyr til. Men totalopplevelsen i støyete omgivelser er at OnePlus-proppene er det jeg foretrekker. Kombinasjonen av litt bedre støyreduskjon, og litt mer massivt lydbilde, gjør at fokuset blir på det du hører på – ikke det som forsøker å overdøve.

Men lydkvalitet er ikke bare hva du hører, men hvordan andre hører deg når du snakker i telefonen. Her fungerer proppene ganske forskjellig. I rolige omstendigheter er den klare tilbakemeldingen fra «andre enden» at Samsung-proppene er klarere i lyden, uten at OnePlus-proppene på noen måte er dårlig.

Når det derimot blir mye støy, gjør Samsung en betydelig større jobb med å forsøke å filtrere ut bakgrunnsstøy. Det gjør det godt frem til det blir for mye, og den begynner å kutte i stemmen – og det kommer klager på at det hakker. Oneplus slipper gjennom langt mer bakgrunnsstøy, men kutter til gjengjeld ikke stemmen når det blir utfordrende. Det blir en avveining.

OnePlus drar det lengste strået

Utgangspunktet for disse to produktene er at de både er veldig like, men likevel ulike på en gang. Begge produktene er laget for å fungere optimalt med mobiler fra samme produsent, men fungerer også med andre mobiler, inkludert iPhone.

Samsung har derimot kuttet app-støtte til iPhone, og har dermed begrenset funksjonalitet der. I praksis er Samsung-proppene best egnet til Samsung-mobiler, mens Oneplus godt kan kjøpes av folk uten Oneplus-mobil.

Designmessig er det et spørsmål om preferanse, men vi opplever at OnePlus sitter litt bedre i våre ører. Det er riktignok stor forskjell på ører, så du kan ha andre preferanser. Selve etuiet til Samsung-proppene er kanskje penere å se på, men OnePlus' er mer behagelig å ha i bukselomma fordi det er noe lavere.

Til syvende og sist handler det om at vi liker det totale lydbilde – i bråkete omgivelser – bedre med OnePlus-proppene.

Men den egentlige vinneren er kundene, for begge produktene er så vanvittig mye bedre enn man kunne forventet til denne prisen for bare et par år siden.

Les også

Test: Samsung Z Fold3