For noen år tilbake var det normalt med høy månedsavgift, relativt lav startavgift og høy minuttpris. Etter hvert som konkurransen har økt i mobilmarkedet er månedsavgift noe som vi stort sett bare betaler med subsidierte mobiltelefoner.

Månedsavgiften er tilbake
Men nå opplever høy fast månedsavgift en renessanse: Mange av venneabonnementene som har dukket opp de siste månedene har hatt meget stiv månedsavgift, og til gjengjeld har du kunnet ringe uten minuttpris til personer som har samme mobiloperatør som deg selv.

Venneabonnementene har blitt slaktet av mange som meget forvirrende for forbrukerne, og ikke spesielt billige heller, og derfor har også kundene fortsatt å strømme til normale billigoperatører som OneCall som er langt mer forutsigbare i sin prising.

Nesten-fastpris
Dette har åpenbart Tele2 fått med seg. For selv om selskapet har markedsført sin «vennetjeneste» Tele2 Kompis hardt, lanserer de nå det nye abonnementet Snakkis som er et nesten-fastprisabonnement.

Mot å betale 199 kroner i måneden, skal du slippe å betale minuttsavgift uansett hvilken operatør du ringer til. 100 SMS-meldinger får du også med på kjøpet. Tele2 hevder at gjennomsnittlig SMS-forbruk ligger på 90-100 SMS-meldinger i måneden, og at abonnementet da vil være ideelt for de aller fleste.

For godt til å være sant
Men, for det er jo ofte et «men» i tilbud som fremstår meget gode: Du må fortsatt betale 79 øre i oppstartsavgift for hver eneste samtale. Dette til tross for at Chess og Tele2 sammen nærmest proklamerte døden for oppstartsavgiften ved å lansere abonnementer uten oppstartsavgift.

Mangel på minuttpris gjelder også bare i samtaler til mobiltelefoner. Ringer du noen på fasttelefon løper det 79 øre per minutt du snakker.

Ikke over 50 timer
Og er du nå klar for å kaste deg over mobilen og snakke døgnet rundt, bør du holde litt tilbake. Tele2 har satt en øvre grense på 3000 minutter i måneden (50 timer, drøyt halvannen time i døgnet). Snakker du mer enn dette, så begynner minuttkostnadene å renne på 79 øre også.

I praksis betyr det at minuttprisen på abonnementet er 6,63 øre hvis du utnytter tilbudet maksimalt.

- Tele2 introduserte venneabonnementet i Norge med Tele2 Kompis. Med Tele2 Snakkis setter vi igjen en ny standard ved å tilby en ringepris på 0,- per minutt til alle mobilabonnementer i Norge. Det blir færre og færre fasttelefoniabonnementer i Norge, og våre egne tall viser at 80-90 prosent av alle samtaler fra mobiltelefoner går til andre mobiler i Norge, noe som bør gjøre dette abonnementet interessant for svært mange, sier Haakon Dyrnes, administrerende direktør i Tele2 i en pressemelding.