Gå til sidens hovedinnhold

Telenor har kuttet linjene

I dag har Telenor kuttet sin forbindelse for knutepunktet for internett i Norge.

Det har den siste tiden rast en voldsom debatt etter at Telenor annonserte at de ville kutte samarbeidet med NIX (Norwegian Internet eXchange), som er knutepunktet for alle internettleverandører i Norge.

Telenor blir med dette den eneste store nettleverandøren i Norge som ikke benytter NIX.

Vil ta betalt i begge ender
Telenor sier selv de har gjort dette for å bedre sikkerheten og stabiliteten på nettet for sine kunder, men de ønsker også at innholdsleverandørene skal betale en større del for kostnadene for internett ved å opprette og betale for egne spesialavtaler og linjer med Telenor.

På den måten kan Telenor tjene penger både fra sine bredbåndskunder og fra innholdsleverandørene.

Mange har ansett dette steget som en trussel mot den såkalte nettnøytraliteten, som i praksis betyr at alle aktører som er tilkoblet internett har lik prioritet og blir behandlet likt. I USA har dette blitt heftig diskutert det siste året, og slik betaling har i praksis blitt forbudt.

Internettguru Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo fortalte til VG Nett før helga at det etter hans mening ikke var noen tvil om at Telenor ønsket å styre hvilke innholdsleverandører deres kunder skulle ha tilgang til. Telenor avviser på sin side at de påvirke nettnøytraliteten.

Vil ha vekk innholdsleverandørene
Det som ser ut til å være Telenors hovedgrunn for å gjøre dette er at en rekke innholdsleverandører, inkludert TV 2, Schibsted og NRK, har fått tilgang direkte til NIX, uten å gå gjennom egne nettleverandører. NIX drives non-profit av Universitetet i Oslo som et spleiselag mellom norske internettleverandører, og innholdsleverandørene anses nesten som gratispassasjerer.

Telenor har antydet at de vil kunne koble seg tilbake til NIX hvis disse innholdsleverandørene nektes tilgang til NIX. Problemet med en slik holdning er at Telenor selv er en svært store innholdsleverandør på det norske markedet.

Problemer for Schibsted
For Nettavisens lesere vil ikke Telenors ha noen konsekvens fordi TV 2 i lang tid har hatt en avtale med de aller fleste norske nettleverandører. Derimot har Schibsted nektet å inngå en avtale med Telenor, og det har vært fryktet at Telenors kunder skulle miste tilgang til nettsteder som Aftenposten og Finn.

Denne konflikten er midlertidig løst med at Schibsted har inngått en avtale med en annen leverandør – som igjen har avtale med Telenor. Telenor har dog varslet at dette kan føre til at de må se nærmere på avtalen med denne aktøren.

Nå er linjene kuttet
Informasjonssjef Atle Lessum i Telenor bekrefter mandag formiddag overfor Nettavisen at linjene til NIX nå er brutt for Telenor sin del.

- All trafikk løper helt som normalt, forteller Lessum.

Opplever du problemer?
Er du Telenorkunde og har opplevd problemer med nettsidene til noen norske nettsider i dag, send oss gjerne en mail.

Nettavisen kommer tilbake til en større gjennomgang av Telenors tanker rundt årsaken til bruddet med NIX, og svar på kritikken som har oppstått i kjølvannet av denne avgjørelsen.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken