Gå til sidens hovedinnhold

Telenor-slakt på børsen

Investorene var ubarmhjertige da Telenor ikke klarte å innfri. Milliardverdiene ble renset vekk.

Skuffelsen var til å føle og ta på etter Telenor og Subsea 7 resultater. Selskapene klarte ikke innfri alle forventninger og markedet var ikke sene med å la det koste.

NA24 - din næringslivsavis

Sammen med de svake resultatene, fallende oljepris og svake internasjonale børser sendte hovedindeksen ned 2,17 prosent til 509,34 poeng. Så svak har ikke børsen vært på over tre uker.

11 mrd i minus
Totalt forsvant nærmere 11 milliarder kroner fra Telenors markedsverdi. Målt i prosent ble fallet på hele 5,53 prosent til 111 kroner. Selv om resultatet ved første øyekast ikke virket så svakt var det marginene som trakk ned. Prisen for å skuffe markedet er høy når forventningene ligger skyhøyt, og Telenor var langt unna å innfri forventningene.

Meglerhuset Citigroup ble heller ikke imponert over dagens tall fra Telenor. De mener at rapporten ser noe svak ut virksomhetsmessig, men at resultatet ble noe bedre enn ventet. De store negative avvikene mellom fasiten og konsensus var innen fastnettsinntektene og mobilmarginen i Norge, skriver Citigroup ifølge nyhetsbyrået Direkt. Lavere avskrivninger og skatt bidro til bedre nettoresultat enn ventet.

Citigroups store skuffelse var at Telenor ga ingen tegn til at selskapet vil gjenoppta tilbakekjøpsprogrammet av egne aksjer.

Tidenes beste
Norsk Hydro var også ute med sitt resultat for andre kvartal. Selskapet rettet søkelyset mot aluminiumsvirksomheten siden dette er bærebjelken i Hydro når fusjonen av olje- og gassvirksomheten med blir gjennomført. Det som vil bli «nye» Hydro leverte så det holdt. Drevet av solide råvarepriser og fortsatt sterk etterspørsel steg driftsresultatet og bidraget fra aluminiumsvirksomheten.

Lavere skatter og høy oljepris veide opp for produksjonsbortfallet innen olje- og gassvirksomheten. Samtidig opprettholdt Hydro forventningene til selskapets fremtidige resultater.

Aksjemarkedet virket likevel mest opptatt av å fokusere på følgene av den svake dollaren samt at problemene i det amerikanske markedet kan fortsette. Aksjen falt 2,20 prosent til 233,50 kroner.

Blant tungvekterne var det REC som klarte seg best. Aksjen falt 1,02 prosent til 243 kroner. Credit Suisse jekket opp kursmålet i REC til 268 kroner per aksje fra 182 kroner, men gjentar «outperform»-anbefalingen. Pareto kuttet samtidig aksjen til hold med kursmål 225 kroner.

Svakt fra Subsea 7
Det var ikke bare Telenor som skuffet markedet. Subsea 7 fikk også merke vreden til misfornøyde investorer. Selskapet leverte i tråd med konsensus og aksjekursen raste ned 6,71 prosent til 142,50 kroner.

Analytiker Arne Rønning i Fondsfinans mener Subsea 7 leverte på linje med forventningene, men at tapet i Brasil og kursoppgangen etter gigafusjonen mellom Transocean og GlobalSantaFe bidrar til fallet tirsdag.

- Nordsjøen gjorde det bedre enn ventet, men Brasil og Vest-Afrika kom inn under, sier Rønning ifølge Dow Jones Newswire og legger til at det var enkeltstående hendelser i Brasil og Vest-Afrika som sendte resultatet før skatt fra disse segmentene negativt.

Fondsfinansanalytikeren har en kjøpsanbefaling med kursmål 190 på Subsea 7.

Fusjonen glemt
Børsfallet i Subsea 7 kommer dagen etter at selskapet meldte om en ny forlenget storkontrakt i Brasil. Sammen med Acergy gikk aksjekursen på både fusjonen mellom Transocean og GlobalSantaFe og denne kontrakten mandag. Tirsdag var det tid for bakrusen. Acergy falt 4,29 prosent til 126,50 kroner.

De amerikanske borekjempene Transocean og GlobalSantaFe gifteplaner ga kun en kortvarig glede blant riggaksjene på børsen. SeaDrill falt tirsdag 3,07 prosent til 126,50 kroner etter å ha vært blant de mest toneangivende mandag.

Hele sektoren ble tynget av fallende oljepris og generell børsuro. Petroleum Geo Service falt 5,54 prosent til 140,75 kroner, mens TGS endte ned 4,69 prosent til 106,75 kroner.

Oljen ned 2,3 prosent
Oljeprisen har pekt ned de to siste dagene etter at kjøresesongen virker å gå mot slutten. Forventninger om at etterspørselen etter bensin er i ferd med å avta samtidig som raffineriene i USA får opp dampen er med på å sende kontraktene ned. Et fat nordsjøolje med levering i september kostet 75,11 dollar på råvarebørsen i London.

Statoil falt 2,73 prosent til 178 kroner. Børsen i USA startet også i rødt og forsterket børsfallet i Oslo.

Reklame

Best i test påskeegg 2021