Telenor sendte nylig ut det som skulle være en gladmelding til sine kunder. I meldingen forteller selskapet at de har satt ned prisene for Internett på mobilen med 40 prosent.

For mens dataprisen settes ned, hever Telenor pristaket fra 10 og 50 kroner (avhengig av type) til hele 75 kroner om dagen.

Nettavisen har i forbindelse med endringen gjort en liten uformell test, og på mindre enn ti minutters surfing nådde vi pristaket på 75 kroner. For få uker siden ville det samme kostet oss 10 kroner.

Wap eller web?
Frem til 1. november hadde Telenor to forskjellige tilkoblingsmuligheter, og dermed to prisplaner for Internett på mobilen. Dersom du koblet til med wap, hadde du et pristak på 10 kroner per dag, mens pristaket for surfing på Internett var på 50 kroner.

Nå koster begge deler opptil 75 kroner per dag.

Størst er forskjellen for kunder med Telenors wap-oppsett, som har gått fra maks 10 kroner dagen uansett hvilke og hva slags sider de surfet på, til maks 75 kroner dagen.

- Dersom du kun bruker Internett på mobilen (ikke surfing på pc) vil dette taket aldri nås, skriver Telenor i sin informasjon om de nye prisene.

Nettavisen oppnådde dette taket etter ti minutters mobilsurfing.

Gjør det enklere - mangedobler prisen
Telenor har hele tiden hevdet at du med WAP-innstillinger kun har kunnet surfe på spesialtilpassede WAP-sider, og at det er grunnen til at prisen var lavere.

- Vi har funnet en modell vi mener er mer tilpasset dagens og fremtidens mobilbruk enn den vi hadde tidligere. Vi har senket prisene, og innført en rekke gunstige prisplaner for datatrafikk, sier informasjonssjef i Telenor Anders Krokan til Nettavisen.

Til sammenligning har Telenors hovedkonkurrent NetCom et pristak på 20 kroner, uansett hvordan du bruker mobilt Internett.

Billigere for småbrukere
Samtidig som Telenor hevet pristaket, satt de ned prisen per megabyte fra 20 til 12,50 kroner. Dette er i utgangspunktet en god nyhet for alle som bare bruker mobiltilpassede internettsider på mobilen en sjelden gang, som for eksempel mobil.nettavisen.no.

Dersom du derimot åpner den ikke-mobiltilpassede nettsiden www.nettavisen.no med mobilen din med WAP-oppsett, bruker du rundt en megabyte per gang. Med en pris på 12,50 kroner per megabyte, kan du bare laste seks slike sider per dag før du når maksprisen på 75 kroner.

Frem til endringen kostet den samme bruken bare 10 kroner med wap-oppsett. Det er altså nå dyrere å åpne en nettside én gang på mobilen, som det tidligere var å surfe helt ubegrenset.

- Vi har en makspris på 900 kroner måneden. Dersom du når maksgrensen hver dag, vil det koste 900 kroner i stedet for 2250 kroner måneden, presiserer Krokan.

Tetter smutthull
- Internettsider på den størrelsen, vil ofte krasje på telefoner med wap-oppsett. Dette gir kundene våre en dårlig opplevelse, og det ønsker vi å unngå, sier Krokan.

Nettavisen har gjort flere tester av nettopp dette med wap-oppsett, og har aldri hatt problemer av denne typen.

- Det kan godt tenkes at du får det til å fungere, men det ligger i utgangspunktet en sperre ved rundt en megabyte store nettsider med WAP-tilkobling, men noen telefoner og nettlesere er bedre enn andre, medgir Krokan.

Men nå tetter Telenor dette smutthullet.

- Det at kunder har brukt wap-oppsettet til å laste slike tunge sider, er med på å gjøre at den prismodellen vi har hatt til nå har vært umulig å opprettholde, sier Krokan.

Krokan påpeker at de forskjellige tilkoblingsmulighetene også har ført til mye forvirring blant selskapets kunder, og at svært mange som bare bruker mobiltilpasset innhold har hatt feil tilkobling og dermed fått høyere regning enn de skulle hatt.

Hva synes du om Telenors omprising av mobiltrafikk?