Gå til sidens hovedinnhold

Telenors interaktive TV-satsing raderes ut

Da Johan Dolven startet som Zonavi-sjef ble han fortalt at han ville få 120 ansatte. I dag er det ni igjen i det interaktive TV-selskapet. - Jeg har gjort morsommere ting før, innrømmer Zonavi-sjef Johan Dolven.

- Da jeg ble ansatt var det 60 ansatte, og jeg ble forespeilet 120 i løpet av en viss tid, sier Johan Dolven, sjef i Zonavi.

Dolven kom inn i selskapet i 2001 og har ikke ansatt en eneste ny person siden han overtok.

- Jeg har valgt å ikke ansette noen, men har måttet ta to runder med nedbemanninger, sier Dolven som nå leder et selskap med ni ansatte.

Disse ni skal drive med salg, markedsføring og produktutvikling.

Den drastiske reduksjonen fra 65 medarbeidere til 9 skjer ikke minst på grunn av at all teknisk personell overføres til Canal Digital AS.

I løpet av perioden fikk Zonavi nemlig overført 47 teknikere da Telenor slo sammen TV-virksomhetene i Broadcast-enheten. Nå er antall teknikere redusert til 33 som forsvinner over i Canal Digital. Disse kommer i tillegg til 23 andre stillingene som skal sies opp i Zonavi.

- Jeg fortsetter i Zonavi, fastslår Dolven overfor Propaganda. Selskapet ble startet ved inngangen til årtusenet fordi Telenor trodde at utviklingen av digital-TV og interaktiv TV skulle går langt hurtigere. Men i likhet med Internett-økonomien, har tjenestespekteret innen digital-TV utviklet seg langt senere enn spådommene.

- Min jobb var å kommersialisere en idé. Jeg mener det fortsatt er en fremtid for Zonavi, men nå legges listen på annet nivå. Jeg vil stå til rors inntil jeg ikke gjør det lenger, sier Dolven som tidligere blant annet jobbet i reklamebransjen (JBR McCann) og Internett-bransjen (e-handelsportalen Zoomit/Kelkoo).

Administrerende direktør i Canal Digital AS, Christian Albech, sa tidligere i dag til Propaganda at det er utviklingen innen digital-TV markedet som har slått feil. De nordiske allmennkringkasterne ble enige om å satse på en felles åpen standard kalt MHP, men utviklingen og innføringen av denne standarden har gått svært tregt.

MHP, eller Multimedia Home Platform, er den åpne standarden som den nordiske TV-samarbeidsgruppen "Nordig" ble enige om i år 2000. Grupperingen av nordiske TV-aktører ville hindre at enkelte av de kommersielle aktørene skulle få muligheten til å binde TV-seerne fast i en lukket standard.

- Jeg har vel vært med på mye morsommere ting før som har hatt større økonomisk suksess enn dette. Satsingen har båret preg av å være en forsknings- og utviklingsbit for Telenor, sier Zonavi-sjefen.

Han mener de satset for bredt for tidlig og at forventningene til hva de skulle greie å generere på kort tid var altfor store.

- Teknologien krever mye mer innsats per utviklet tjeneste enn nett-tjenester. Det er mye mer kostbart å lage dettte enn Internett-løsninger, sier Dolven.

I løpet av 2001 og 2002 har inntektene vært til sammen 19 millioner kroner. I løpet av samme periode har Telenor-selskapet, ifølge egne regnskaper, tapt 227 millioner kroner.

Dolven anslår at selskapet fra oppstarten 1999/2000 har tapt over 300 millioner kroner. Han mener kringkastingsselskapene ikke akkurat har tilrettelagt for interaktive tjenester med sitt fokus på digitalt bakkenett.

- Vi er blitt stående rimelig alene. Det Zonavi har drevet med, er i et nordisk perspektiv. Og de nordiske kringkasterne har først og fremst hatt fokus på det digitale bakkenettet. De har hatt ekstrem fokus på infrastruktur og en billigt mulig løsning som ikke åpner i særlig grad for interaktive tjenester, hevder Zonavi-sjefen.

Det er pengespill og online-spill som kommer til å være satsingsområdet for Zonavi fremover. 32.000 abonnenter spiller jevnlig på digital-TV plattformen til Canal Digital. Sist helg lanserte dessuten selskapet, i samarbeid med Norsk Tipping og Canal Plus, Langoddsen for et begrenset antall TV-seere.

Med kun ni ansatte er muligheten stor for at selskapet etter hvert vil levere plussresultater.

- Vi setter tæring etter næring heretter. Med begrenset innsats kommer Zonavi til å bli en hyggelig butikk, uten at selskapet forsvarer store investeringer i fremtiden, sier han.

Reklame

Vårens topp 11 sneakers til herre

Kommentarer til denne saken