Gå til sidens hovedinnhold

Slik lærer du deg tennis på 1-2-3

Her får du de beste nybegynner-tipsene!

(SIDE2): Jeg hadde aldri trodd at jeg kom til å bli god nok til å slå en tennisball over et nett, og enda mindre trodd at jeg faktisk skulle klare å ta imot et slag fra en annen spiller.

En time senere, i samarbeid med Lacoste og Norges Tennisforbund, er jeg overbevist om det motsatte.

Selv har jeg aldri vært en kløpper i ballspill, og jeg har aldri så mye som holdt i en tennisracket i løpet av mitt liv. Uten noen form for sportslig grunnlag hadde jeg ikke noe særlig tro på at jeg skulle klare noe som helst, men det tok ikke lange tiden før jeg hoppet rundt på tennisbanen, full av endorfiner mens jeg skrek om at ballen var utenfor streken, eller hoppet opp og ned fordi jeg vant et sett.

Vi tok oss en prat med mannen som lærte meg å spille, tennistrener Espen Foss fra Norges Tennisforbund, og ba ham komme med nybegynner-tipsene som vil få alle til å se proffe ut på tennisbanen fra aller første dag.

Les også: Sporten som passer for alle

Følg ballens bane

Det aller viktigste er å lære ballen å kjenne, mener Espen Foss.

- Du er nødt til å forstå ballens bane. I tennis har ballen to baner. Først går den fra racketen og ned i bakken, deretter spretter den opp igjen, men det er først når ballen er på vei ned igjen at du skal slå den tilbake, sier Espen til Side2.

Om du slår ballen før den er på vei ned vil nemlig slaget komme ovenfra og ned, og dermed vil ikke ballen gå høyt nok til å komme seg over nettet i det hele tatt.

- Det er viktig og alltid tenke at du skal jobbe fra undersiden og oppover, men du må likevel holde racketen litt mot siden, hvis ikke får ikke ballen nok fart. Du må finne balansen mellom høyde og kraft, sier han.

Du vil også få større kontroll om du holder racketen et stykke ut fra kroppen. Helst en hel armlengde ut. På den måten får du bedre oversikt, og også bedre kontroll over hvor du egentlig slår ballen.

Alt ligger i håndleddet

Når du har fått en forståelse for ballen du spiller med, er det håndleddene som står for tur. I motsetning til andre sporter som squash og badminton, skal ikke håndleddene dine bevege seg når du spiller tennis.

- Du setter farten med hele armen, og ikke håndleddet. Håndleddet skal være stivt, og så beveger du hele armen i en stor sving for stor fart, og i en mindre sving om du ønsker mindre fart. Det er egentlig ganske enkelt, sier Espen.

I begynnelsen kan det være lurt å legge en tennisball mellom håndleddet og racketen du holder. Da får du den avstanden du skal ha, og det blir vanskelig å bevege håndleddet uten å få vondt. Da vil du kjapt få følelsen av hvordan du skal holde.

- Ha hånden plassert langt ned på håndtaket, og pass på at tommelknoken er på linje med resten av håndtaket. Da holder du i et riktig grep, sier han.

Når du har disse huskereglene i bakhodet, er det bare å innta tennisbanen. Etter noen testslag vil du begynne å få dreisen på det, og før du vet ordet av det ser du ut som en tennisproff.

Jeg har i alle fall fått mersmak etter å ha prøvd denne sporten!

Kommentarer til denne saken