Gå til sidens hovedinnhold

Til kamp mot det skremmende

Terje Sporsem går til ordkamp mot krigshisserne så selv moren hans blir engstelig.

(SIDE2:) Første soloshow komiker Terje Sporsem gjorde, snakket han om seg selv. Og om kvinner og menn. Da han senere var på et annet show som omhandlet akkurat det samme, oppdaget han at han kjedet seg. Og enda verre, han funderte på om han kjedet sitt eget publikum like mye.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Så han gikk til krigen, bokstavelig talt. Til annen verdenskrig, forflyttet seg til historien og fysisk til Afghanistan. Og ikke minst hjem igjen der radikale islamister som Profeten Ummah og Arfan Bhatti plutselig har fått en stemme. I morgen har showet «Terje Sporsem - Krig» nypremiere på Oslos komikerscene Latter etter først å ha tatt Sporsems hjemby Ålesund med storm i høst.

«Showet sitter som et skudd, siden går det så å si uten dødpunkter», skrev Sunnmørsposten.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Må mene noe
- Jeg synes komikere bør mene noe. Jeg mener jo ting i dette showet, men jeg er ingen krass politisk komiker. Dette er ikke noe rikssynsershow. Men krig - det er mye politikk i det. Jeg synes norsk standup er blitt bedre til å tørre. Man skal ikke alltid jage de enkle løsningene. Det farligste vi kan gjøre som komikere er å stagnere, sier Terje Sporsem til Side2.

Så, etter å ha oppdaget at en omtale av annen verdenskrig gikk spesielt godt hjem i hans forrige show, dykket Sporsem ned i dokumentarer, historiebøker og sine egne opplevelser av å vokse opp under den kalde krigen. Og ikke minst, han skaffet seg verdens mest spesielle skrivested for et komishow ved å reise til Afghanistan for å se hvordan soldatene jobbet der.

- Ekstremt interessant og lærerikt. Skal jeg snakke om det jeg gjør i showet, ville jeg gjøre det med troverdighet, sier han til Side2. Han omtaler soldatene som folk med veldig mye humor, en nødvendighet når man har liv og død på kroppen til daglig.

«Krig» handler om det absurde og det skremmende. Om å lage humor utav det siste tema folk kunne tenke seg at man spøker med. Det handler ikke om å vitse om menneskelig lidelse, men det absurde i å eksportere våpen som en fredsnasjon for eksempel.

- Engstelig mamma
- Moralen er at vi må kunne tulle med det som skremmer oss. Vi må kunne ufarliggjøre det skremmende. Det handler vel mye om min kamp for å ufarliggjøre det som skremmer meg, sier han.

Et slikt show krever ganske mye oppdatering etter hvert som det skjer saker både her hjemme og utenfor landets grenser. For eksempel har Arfan Bhatti og Profeten Ummah fått en større plass nå enn de hadde under premieren i Ålesund.

- Mor mi er ganske engstelig. Nå må du ikke tirre på deg han Bhatti, sier hun. Men dette er mitt statement, sier Sporsem til Side2.

Dog var det kanskje like nervepirrende å legge premieren til hjembyen Ålesund, en by uten den store humortradisjonen slik Bergen og Stavanger har. Det bød på en annen type utfordring av typen «han var ikke så artig i 8. klasse». Men Sporsem sier var helt riktig.

Jenter ler mest
Det er mye moro med krig, fant Terje Sporsem ut. Så mye absurd at han sammen med regissør Per Olav Sørensen har komprimert tre og en halv times show ned til en time og 20. Og én ting har overrasket komikeren.

- Jenter ler veldig mye av showet. Det var kanskje mest overraskende. Jeg tror det er absurditeten i det hele, sier han.

«Krig» har premiere på Latter fredag 4. januar.

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken