Gå til sidens hovedinnhold

Terningen: - Autoritetens stemme

- Vi hadde ikke giddet hvis vi ikke hadde påvirkningskraft, sier førsteamanuensis i journalistikk ved BI, Jo Bech-Karlsen, om anmelderens makt.

"Credo Zeppo"-show med Alex Rosén, Herodes Falsk og Tom Mathisen tar av showet sitt på grunn av kritikerslakt og sviktende billettsalg. I VG fikk showet treningkast to og trioen skylder på kritiker Jon Selås for manglende suksess.

Er det noe vits å skylde på anmelderne når besøket svikter?

- Ja, det tror jeg det er. I særlig grad VG, som skriver mye om underholdningsfenomener, og da skriver korte anmeldelser, som blir lest av mange, med et veldig autoritært terningspråk. Jeg tror det er feil si at anmelderen ikke har makt, sier Jo Bech-Karlsen, førsteamanuensis i journalistikk ved BI, til Propaganda.

Han har skrevet flere lærebøker om kulturjournalistikk og har bakgrunn som anmelder fra Bergens Tidende og NRK. Bech-Karlsen forteller at det har vært en tendens blant kritikere og kulturjournalister å redusere kritikerens makt.

- Dette har gått alt for langt. Vi hadde ikke giddet hvis vi ikke hadde påvirkningskraft, sier han. "Credo Zeppo"-trioen er helt enig.

- Med et pennestikk rett i hjertet på alternativ humor klarte VGs anmelder å legge så store hindringer i veien for showet vårt at det i dag ble bestemt at Credo Zeppo i sin originale form kun vil bli spilt frem til og med 12. oktober, skriver Credo Zeppo-gjengen i en pressemelding. Anmelder Jon Selås svarer tilbake.

- Kanskje de rett og slett overvurderer min betydning? Generelt vil jeg si at det vitner om dårlig selvtillit når de skylder på meg når de nå må ta forstillingen av plakaten. De har jo selv laget den, sier Selås til VG Nett.

Der mener Bech-Karlsen at Selås undergraver sin egen rolle som journalist.

- Jon Selås bør ikke undervurdere sin egen makt. Han sitter i Norges største utstillingsvindu, og har bygget seg opp et ry som en dyktig anmelder. Å tro at han er overvurdert, er naivt. Han er en av de ti mest innflytelsesrike kritikerne i Norge. For det første, fordi han jobber i VG som når mange lesere. For det andre, fordi han blir tatt på alvor, som en seriøs og kvalifisert kritiker, et renommé han har bygget seg opp. Hans anbefalinger kan bidra noe til suksess og noe til fiasko.

Så du mener at Selås bidrar til fiaskoen?

- Jeg har ikke grunnlag for å snakke om denne saken, men jeg vil jo anta at showet er dårlig. Hadde det fått en sekser på terningen, ville det gitt en kortvarig effekt og solgt flere billetter i begynnelsen, hvis showet var dårlig. På lengre sikt er det jungeltrommene som forteller sitt språk, sier Bech-Karlsen.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken