Gå til sidens hovedinnhold

Terra-kommunene brøt loven

Fylkesmannen viser ingen nåde for de åtte skandalekommunene.

Som siste mann ut har også Nordlands-kommunene fått sin dom i Terra-skandalen. Den var like knusende som for de fire andre involverte Terra-kommunene.

NA24 - din næringslivsavis

Fylkesmannens lovlighetskontroll konkluderer med at Narvik, Rana, Hemnes og Hattfjelldals avgjørelser om finansinvesteringer gjennom Terra Securities ASA er ulovlige.

- Samtlige av de fire kommunene har opptrådt i strid med kommunelovens paragraf 52, slår fylkesmannen fast.

Se intervju med fylkesmannen i Nordland her.

Må selges
Bestemmelsen forbyr at kommunene foretar finansinvesteringer som innebærer vesentlig finansiell risiko. Det er også funnet mangler ved kommunenes finansforvaltningsreglement.

NA24 Stavanger: Haugesund må selge tapsinvesteringene

Kommunenes avgjørelser oppheves nå av fylkesmannens vedtak, og kommuene som fremdeles har obligasjoner investert i via Terra, blir nå tvunget til å selge. Til sammen har Vik, Bremanger, Narvik, Haugesund, Kvinesdal og Rana 742,3 millioner kroner i risikofylte papirer. Hattjelldal og Hemnes er ute av Terra-dansen. Sammen med Rana og Narvik har de allerede tapt 380 millioner.

Narvik versting
Narvik er kommunen i nord som har brutt kommuneloven flest ganger, slår fylkesmannen i Nordland fast.

Fylkesmannen peker på at saksbehandlingen i kommunene har vært for dårlig. Kommunelovens paragraf 23 tillegger rådmannen et klart ansvar for forsvarlig utredning av saksdokumenter, men fylkesmannen påpeker at det ikke dermed frikjenner kommunestyrene.

- Jeg var forberedt på en nedslående dom fra fylkesmannen i dag, sier Hemnes-ordfører Kjell Idar Juvik til NA24.

Kan få konsekvenser
Fylkesmannen i Nordland har hatt fire Terra-kommuner på granskingsplakaten, og har jobbet på spreng i to måneder for å få oversikt over sakskomplekset.

Klikk og se Haugesund-ordfører Petter Steen jr. etter dommen fra fylkesmannen.

207883

Se flere saker fra NA24-TV her

Juvik sier dommen fra fylkesmannen kan bli avgjørende for om noen i kommunetoppen må ta hatten og gå.

- Noen av tingene vi må se på er om dette får konsekvenser for noen, vedgår ordføreren overfor NA24.

Svingte øksen
For snaut to uker siden slo Fylkesmannen i Sogn og Fjordane fast at Vik og Bremanger hadde brutt kommuneloven etter Terra-investeringene.

Mandag fikk de seks andre Terra-kommunene samme dom. Først ute var Kvinesdal i Vest-Agder og Haugesund i Rogaland. Så svingte Fylkesmannen i Nordland øksen over Rana, Hemnes, Hattfjelldal og Narvik.

Juvik hadde likevel håpet fylkesmannen ville tatt mer hensyn til Kredittilsynets rapport, som slo fast at Terra Securities med lumske metoder misinformerte kommunene.

Han vil nå vurdere om han fortsatt har tilstrekkelig tillit innad i egne partirekker i Arbeiderpartiet for å fortsette i ordførervervet.

Les mer: Vil vurdere sin stilling

Reklame

Dette har aldri vært mer populært enn nå