TJUVHOLMEN ALLÈ/OSLO (NA24): Tirsdag ble det klart at konkursboet til Terra Securities og de syv kommunene, Bremanger, Hattfjelldal, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik, saksøker det amerikanske finanskonsernet Citigroup for mer enn 200 millioner dollar, eller over 1,2 milliarder kroner.
Les mer: Hevder storbank skjulte informasjon
Med seg på laget har kommunene en av de dyreste og tøffeste guttene i klassen, nemlig Marc E. Kasowitz som er grunnlegger og partner i advokatfirmaet Kasowitz, Benson, Torres & Friedman LLP, som har spesialisert seg innen komplekse og meget sofistikerte søksmål.
Satt av 25 millioner
Kasowitz er en meget profilert skikkelse innen forretningsjus i USA, forsvarer for blant annet Donald Trump og neppe blant de billigste som kan oppdrives.
Advokat Jon Skjørshammer, utnevnt til bobestyrer i Terra-saken, hos advokatfirma Selmer sier til NA24 at de har fått forskuttert 25 millioner kroner som boet i utgangspunktet skal dekke. Konkursboet har for tiden midler på 320 millioner kroner.
- Dette er et foreløpig estimat, men vi vet ikke om dette er helt riktig. Det kan bli mer og det kan bli mindre, sier han til NA24.
For disse pengene får boet nå en advokat som av den amerikanske finansreporteren Charlie Gasparino i nyhetskanalen CNCB er omtalt som den tøffeste advokaten på Wall Street.
En ikke altfor beskjeden omtale er også lagt ut om Kasowitz på advokatfirmaets hjemmeside.
Han har blitt beskrevet som «Heavy Hitter» i The American Lawyer, blir beskrevet som «den tøffeste av de tøffe» og som en av de mest fryktede advokatene i USA.
Noe som nok kan være nødvendig da motstanderen neppe stiller opp med løskrutt.
NA24 har kontaktet Citis pressetalsmann for Europa som ikke ønsker å gå nærmere inn på spørsmålene, men i en e-post melder han dette:
- Vi mener at det ikke er grunnlag for dette søksmålet. Som Citi har sagt hele tiden; vi er sikre på at risikoen med å investere i produktene ble opplyst om i materialet som ble gitt til Terra Securities. Vi vil sterkt forsvare vårt syn, skriver Citi-talsmann Adam Castellani til NA24.
Advokatregningen
Men selv om det foreløpig er satt av 25 millioner kroner kan beløpet Kasowitz ender opp med å innkassere bli vesentlig mye større.
Det norske advokatfirmaet har inngått en såkalt rabattert løpende timehonorering for boet mot et stigende suksesshonorar om de vinner saken i spennet 15–20 prosent.
Det vil si at dersom Marc E. Kasowitz vinner saken og innkasserer en erstatning på 200 millioner dollar håves det inn 40 millioner dollar, nesten 250 millioner kroner, på denne saken alene.
- Det kan bli en solid butikk hvis vi vinner fram, sier Selmer-advokaten.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Advokatfirma Selmer sier at de legger til grunn at saken skal gå for retten i New York i USA, men at Citigroup kan ønske å få saken opp i andre land. Det skal være mest gunstig at saken går i USA da amerikansk lovgivning ikke har noen krav om at saksøker må dekke saksøktes advokatsalærer.
- Citigroup kan prøve å avvise saken, og videre kreve at den skal gå i London eller Oslo, sier bobestyreren til NA24.
- Kommunene er lurt
Kommunene representert ved Selmer mener at Citigroup Incorporated, Citigroup Global Markets og Citi Alternative Investment LCC har brutt amerikansk lovgivning ved å selge produktene de norske kommunene kjøpte for flere hundre millioner kroner.
- Det ble i prospektet gitt feil og misvisende informasjon om et fordekt produkt, sier Skjørshammer, som legger til at Citigroup har gjort grove feil som angivelig kan bevises fra prospektet.
- Denne stevningen gjør kommunene ikke fordi man er en furten og forsmådd investor, men det er gjort grove feil. Kommunene er blitt lurt, sier han.
Dette er avanserte produkter, men hovedankepunktet ligger i at Selmer - mener Citigroups påstand - om at langsiktige kommunerenter, og den norske pengemarkedsrenten korrelerer, ikke stemmer.
Ifølge Selmer har dermed hele vurderingsgrunnlaget for kommunene blitt feil. Sannsynligheten for at Terra-kommunene ville tape penger på investeringen skal ha vært utrolige 60 prosent, mener advokatfirmaet.
Forsvarer Trumps ære
Marc E. Kasowitz er blant annet advokaten til den verdenskjente milliardæren Donald Trump, noe som vel skulle tilsi at han ikke gir opp med det første
I sommer har Kasowitz i hvert fall måttet møte i retten for å forsvare Trumps ære.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Forfatteren Timothy O'Brien hevdet i sin bok «Trump Nation: The Art of Being the Donald» at eiendomsmagnatens formue bare lå i området 150–250 millioner dollar. Det førte til at Trump øyeblikkelig saksøkte O’Brien for ærekrenkelse.
Les mer: Ikke kall denne mannen millionær
Som en konsekvens av skribleriene hevdet Trump at han tapte mange kontrakter som var på forhandlingsstadiet, men dommeren lot seg ikke rikke, og slo fast at det ikke var bevisgrunnlag nok til å prøve saken for retten.
Les mer: - Nei, du er nok bare millionær
Kasowitz på sin side er imidlertid klar på at kampen ikke er over.
- Vi mener at avgjørelsen helt klart er feil. Vi er overbevist om at dette vil bli endret i en anke, meldte Kasowitz i midten av juli, ifølge Philadelphia Inquirer.
Jon Skjørshammer sier til NA24 at søksmålet sannsynligvis vil ta 2–3 år, noe som neppe skremmer vannet av den beryktede Wall Street-advokaten.
Ble tvangssolgt Kommunene plasserte sine fremtidige kraftinntekter i blant annet produkter med høyt ratede lån som er pakket sammen for å gi høyest mulig avkastning til en gitt risiko. Det andre var et kommuneobligasjonsfond som ble finansiert av obligasjonslån. Investeringene skjedde i mai og juni 2007. I løpet av august 2007 falt imidlertid verdien betydelig blant annet på grunn av renteendringer. Dermed måtte kommunene innbetale betydelig beløp i tilleggssikkerhet til Citigroup for å hindre tvangssalg. Innen mai 2008 hadde kommunene tapt brorparten av de opprinnelige investeringene. I november 2007 begjærte Terra Securities oppbud etter at Kredittilsynet varslet selskapet om at det ville miste sin meglerkonsesjon som følge av formidlingen av Citigroup-produktene. Da Terra Securities gikk konkurs startet Citibank tvangssalgsprosess på strukturene som kommunene hadde kjøpt. Kommunene gikk på enorme milliontap. |