Gå til sidens hovedinnhold

Krever Terra-søksmål avvist

Citigroup ber dommere avvise milliardsøksmål.

Konkursboet etter Terra Securities og de syv «Terra-kommunene» Bremanger, Hattfjelldal, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik har saksøkt Citigroup etter de omtalte milliontapene.

For tiden driver partene med prosess-skriv før retten skal ta stilling til om saken slippes til i New York, noe Citigroup hevder at den ikke gjør, ifølge Finansavisen.

- Denne saken hører ikke hjemme i denne domstolen, skriver advokatene i Paul Weiss i det første svaret på søksmålet fra konkursboet i Terra-Securities, ifølge avisen.

Advokatene anbefaler dommeren å kaste søksmålet da retten allerede har for mange saker å ta seg av. De mener blant annet at dokumentasjonen av saken uansett vil foregå i Europa.

Det var i midten av august det ble kjent at konkursboet til Terra Securities og de syv kommunene, saksøker det amerikanske finanskonsernet Citigroup for mer enn 200 millioner dollar, eller over 1,2 milliarder kroner.

- Kommunene er lurt
Kommunene representert ved Selmer mener at Citigroup Incorporated, Citigroup Global Markets og Citi Alternative Investment LCC har brutt amerikansk lovgivning ved å selge produktene de norske kommunene kjøpte for flere hundre millioner kroner.

- Det ble i prospektet gitt feil og misvisende informasjon om et fordekt produkt, sa advokat Jon Skjørshammer, utnevnt til bobestyrer i Terra-saken, til NA24 da.

- Denne stevningen gjør kommunene ikke fordi man er en furten og forsmådd investor, men det er gjort grove feil. Kommunene er blitt lurt, sa han.

Ifølge Selmer har dermed hele vurderingsgrunnlaget for kommunene blitt feil. Sannsynligheten for at Terra-kommunene ville tape penger på investeringen skal ha vært utrolige 60 prosent, mener advokatfirmaet.

Les mer: Har ansatt Donald Trumps advokat

Les også: - Vi skal vinne milliardsøksmålet

Lån eller ikke?
Det var høsten 2007 det ble kjent at flere norske kommuner hadde brukt store summer på å investere i kompliserte finansprodukter satt sammen av Citigroup. Kommunene trodde de investerte i trygge produkter, men da finanskrisen skyllet inn over verden, ble det raskt klart at tapspotensialet i ekstreme situasjoner var meget stort.

Meglerhuset Terra Securities gikk konkurs som en følge av skandalen. Det var Terra som solgte Citigroups produkter til kommunene.

Et springende punkt er om det kommunene har gjorrt er å ta opp lån for å gjennomføre finansplasseringer. Det er i utgangspunktet forbudt for kommuner, men et rundskriv fra kommunaldepartementet er blitt brukt for å forsvare den typen transaksjoner som ble gjort ved å bruke fremtidige kraftinntekter som grunnlag for finansinvesteringer.

Den kompliserte avtalen har lenge vært gjenstand for diskusjon. Mens kommunene har fremholdt at de har inngått en banklån, som dermed må erklæres ugyldig, holder bankene på at dette er en rentebytteavtale. Kommunene har belånt fremtidige inntekter fra kraftverkene, og betalt en rentesum for dette.

Kommentarer til denne saken