Gå til sidens hovedinnhold

- Oppbyggingen kan koste 2,4 milliarder

Flere bygninger i Regjeringskvartalet må rives eller totalrenoveres. Nå pågår det livsfarlige arbeidet med å inspisere skadene.

Statsbygg er i gang med å sikre bygningene i Regjeringskvartalet.

- Det er stor fare for nedfall og arbeidet er utrolig risikofylt, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg til NA24.

Arbeiderne har på fullt verneutstyr og arbeider med den ytterste forsiktighet.

Njaa Rygh sier det vil ta flere dager med sikringsarbeid og opprydningsarbeid før Statsbygg i det hele tatt kan begynne å inspisere skadene.

- Ser ut som en krigssone
Sikringsarbeidet vil først innebære fjerning av løse gjenstander på vegger og tak. Deretter vil Høyblokken bli dekket av et beskyttelsesnett.

Njaa Rygh mener det er altfor tidlig å estimere hva skadene vil koste. Hun kan imidlertid fortelle at Høyblokken, R4 og S-blokken tilsynelatende er de bygningene som trenger betydelig renovasjon eller må rives.

- Det ser ut som et krigsområde, sier Njaa Rygh.

Vurderer minnesmerke
Svært mye er fortsatt usikkert rundt oppbyggingen av den tidligere arbeidsplassen til Regjeringen.

Det er ikke kjent om Regjeringskvartalet vil bli gjenoppbygget på samme sted, om Høyblokken vil stå som et minnesmerke eller om noen av bygningene må rives.

- Det er ikke en unaturlig diskusjon om hvorvidt Høyblokken skal stå som et minnesmerke, sier Njaa Rygh.

Opptil 40.000 per kvadratmeter
Administrerende direktør i eiendoms- og utviklingsselskapet Oslo S. Utvikling (OSU) Paul E. Lødøen sier det er vanskelig å si hva det kan koste å få Regjeringskvartalet på bena uten å inspisere bygningene.

Løløen kan imidlertid gi visse retningslinjer for hva vi kan forvente at skadene av terrorbomben vil koste.

- Veldig grovt vil jeg estimere at totalrenovering kan koste 15-25.000 kroner per kvadratmeter, mens riving og gjenoppbygging kan koste 30-40.000 kroner per kvadratmeter, sier Lødøen til NA24.

Ekstra behov for sikkerhetstiltak kan eskalere kostnadene av gjenoppbyggingen.

OSU utvikler OperaKvartalet i Bjørvika, og eier tomtene til PwC-bygget og Visma-bygget som har likhetstrekk med Høyblokken.

Kan koste 2,4 milliarder
Høyblokken, R4 og S-blokken er på til sammen nesten 60.000 kvadratmeter, får NA24 opplyst av Statsbygg. Gitt at bygningene må rives, kan det koste mellom 1,8 og 2,4 milliarder kroner å gjenoppbygge dem, basert på Lødøens estimater.

Hvis det holder å totalrenovere bygningene kan det koste mellom 900 millioner og 1,5 millliarder kroner.

I tillegg er andre bygg både i Regjeringskvartalet og i området rundt blitt skadet av bombeangrepet.

- Vil hjelpe regjeringen
Regjeringen er nå på jakt etter 2000 arbeidsplasser.

OSU har ifølge Dagens Næringsliv tilbudt regjeringen mellom 600 og 800 arbeidsplasser på 15.000 kvadratmeter i Vismabygget i Bjørvika, som ifølge Statsbygg er en av flere alternativer de vurderer.

- Vi har ikke noe ønske om å markedsføre oss i en så tragisk situasjon. Vi vil bare være behjelpelige og vise samfunnsansvar, og er ikke bekymret for hvorvidt vi får leid ut de 15.000 kvadratmeterne til noen andre, presiserer Lødøen overfor NA24.

Lødøen er som resten av Norge preget av fredagens hendelser.

- Denne situasjonen er bare helt utrolig, så trist og meningsløs, sier han.