Gå til sidens hovedinnhold

Terrorfrykt svekker oljen

Også oljemarkedet lar seg skremme etter britisk politi avverget storstilte terrorplaner.

(Oppdatert)


Onsdag ettermiddag ble de amerikanske oljelagertallene for forrige måned publisert, og så som ofte tidligere fikk de stor oppmerksomhet i oljemarkedet.Tallene viste at lagrene av bensin falt med 3,2 millioner fat olje forrige uke, tre ganger så mye som forventer. USAs lagre for råolje falt også mer enn ventet. I etterkant av publiseringen steg oljen i New York i går med 1,4 prosent til 77,4 dollar fatet.Terrorfrykt svekker

Britisk antiterror-politi slo natt til torsdag til mot 20 personer i London-området som skal ha planlagt å smugle sprengstoff om bord og sprenge 20 fly i luften over England og USA.Terrorberedskapen både i Storbritannia og USA har som følge av den avslørte terrorfrykten blitt hevet.- Slik som med 11. september, har oljetraderene begynt å frykte lavere vekst i antall flypassasjer, og dermed lavere etterspørsel etter olje, skriver Wilhelmsen Bunkers i en rapport torsdag.Torsdag faller oljen på råvarebørsen i London som følge av terrorfrykten. Et fat nordsjøolje med levering i september omsettes til 76,31 dollar torsdag, ned 1,26 prosent.- Selv om flybensin er en liten del av den totale oljeetterspørselen, er den det raskeste voksende olje-produktet nå når flytrafikken tar av med den økonomiske veksten, skriver Wilhelmsen Bunkers.
Asia-import etter Alaska-problemer

BP har allerede stengt av rundt 200.000 fat per dag i produksjon ved Prudhoe Bay-feltet i Alaska, eller om lag halvparten av feltets totale produksjon, som følge av inspeksjoner av den rustne olerørledningen. På fredag vil BP bestemme seg om de skal stenge av hele produksjonen ved feltet.Raffineriene langs vestkysten i USA er avhengige av oljetilførselen fra Prudhoe Bay-feltet, siden det ikke finnes noen oljeledninger fra Mexicogolfen til disse raffineriene.Bortfallet har fått USA til å begynne å importere olje fra Øst-Asia. Ifølge Dow Jones Newswires var en last på rundt 500.000 til 600.000 fat, som Statoil hadde lagret i Sør Korea, på vei mot USA.I dag bekrefter en seniortrader fra Statoil at noe av selskapets olje som er lagret i Sør Korea er på vei til USA, ifølge Dow Jones Newswires.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken