Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg forsvinner litt etter litt

Den verdensberømte Alzheimer-rammede fantasyforfatteren forteller om sykdommen.

(SIDE2:) Terry Pratchett er mest kjent for bøkene i serien om Discworld, som har solgt over 55 millioner eksemplarer. Mange av bøkene hans er oversatt til norsk. I fjor annonserte han at han var rammet av Alzheimers sykdom.

- Mildt slag
- Først trodde jeg at jeg hadde fått et mildt slag, sa han til The Times. Og la til:

- Jeg vil gjerne at alle som leser dette skal tolke det som at jeg ikke er død, skriver han.

Nå har forfatteren selv skrevet om sin sykdom i The Daily Mail. Da han fikk diagnosen, oppdaget både han og familien hans hvor lite som faktisk kan gjøres mot demens.

Ga 10 millioner til forskning
- 700.000 mennesker i dette landet blir ikke hørt. Men det er utrolig hva folk hører på når du som meg er kjent og gir bort en million pund til forskning på sykdommen, skriver Pratchett, som har fått opplyst at han har en mild form for Alzheimer.

- Det sykdommen gjør, mens den robber deg for hukommelsen din, evnen til å fokusere visuelt og andre ting du ikke visste at du hadde før du savnet dem, er at den gjør deg tilsynelatende omtrent like klar og sammenhengende som før, skriver han.

Selv oppdaget han sin variant av Alzheimer sommeren 2007 da skriften hans ble uleselig og stavingen hans enda verre. Etter først å ha fått beskjed om at han bare ble eldre, fant legene ved Cambridge University Hospital ut at han hadde PCA, en sjelden for for Alzheimer.

- Det er merkelig å stå fram med sykdommen sin. Folk blir pinlig berørt, de snakker til deg i en lav tone, de finner ikke ordene, skriver Pratchett.

LES HELE HANS HISTORIE HER I HANS EGNE ORD

Kommentarer til denne saken