Gå til sidens hovedinnhold

Test av nettmusikkbutikker

Vi har testet syv norske nettmusikkbutikker. Sjekk resultatene her.

Mp3-spillerens popularitet har ført til at stadig flere kjøper musikken sin via musikktjenester på nett. Dette har ført til større aktivitet, også blant norske tilbydere.

- Vi ser for eksempel at det dukker opp flere norske nettbutikker som tilbyr nedlasting av musikk, sier Pål Joakim Olsen i Dinside.no.

I samarbeid med Dinside.no har vi testet syv ulike norske tilbydere av musikktjenester på nett.

Vi har vurdert ut fra følgende kriterier:
- musikkutvalg: her har vi sammenfattet en karakter basert på antall sanger det faktisk er mulig å kjøpe, og utvalget av låter sammenlignet med populære lister som f.eks VG-lista topp 20, A-, B- og C-lista hos P3, tilgjengeligheten av album fra topp 40-lista, pluss noen klassikere i forskjellige sjangre samt noen av de mest populære albumene de ti siste årene.

- kvalitet på musikkfilene: karakteren er gitt basert på kvaliteten på musikken - i hovedsak bitraten musikkfilene er tilgjengelig i.

- brukervennlighet: her har vi vurdert hvor lett programvaren/nettsidene er å bruke. Trengs det mange klikk for å kjøpe et album? Er søkefunksjonaliteten bra? Er det mulig å forhåndslytte på sanger før du kjøper den?

- DRM: her har vi gitt karakter basert på hvor streng nettjenesten er i forhold til DRM. Optimalt sett ser vi at filene er DRM-frie, noe som betyr at du fritt kan brenne dem ut på cd-er, kopiere dem ut på ulike mp3-spillere etc.

- betalingsløsninger: hvilke korttyper aksepteres, og aksepteres andre betalingsmuligheter? Hvor lett er det for ungdommer uten kredittkort å kjøpe musikk?

- pris: priskarakteren er basert på pris per sang, per album og eventuelt for en abonnementstjeneste.

Resultatene:

Musikkonline (www.musikkonline.no)
Jumboplassen i denne testen går til Musikkonline.no. Søkefunksjonen og sangutvalg kunne vært bedre, og av 20 etterspurte norske singler og album, hadde musikkonline bare tre av dem. Selv om de hevder å ha nettets største utvalg av norsk musikk.

SOL (musikk.download.sol.no) og QXL (musikk.qxl.no)
SOL og QXL er i bunn og grunn samme nettbutikken med forskjellig design. Butikkene har godt utvalg, men har litt å gå på når det gjelder brukervennlighet og søkefunksjonalitet.

CDON (cdon.com)
CDON har bra utvalg og kvaliteten på musikkfilene er meget bra. Stort pluss for at den også tilbyr DRM-fri musikk hvis du vil ha det.

MSN Music (music.msn.no)
MSN Music har de beste prisene i denne testen, men får trekk for håpløs søketeknologi. Betalingsløsningen kunne også vært mer elegant.

Prefueled (www.prefueled.com)
Første smilefjes går til Prefueled, som har god søkefunksjon med bra sortering. Den får også pluss for fleksible betalingsløsninger.

iTunes (www.itunes.no)
Du må ha iPod for å bruke iTunes - et stort minus, men det hindrer likevel ikke iTunes fra å gå til topps i denne testen. Den er suverent mest brukervennlig, har godt design og et effektivt søk. Prisene er også gode.

Hele testen finner du hos Dinside.no.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka