Gå til sidens hovedinnhold

TEST: En datamaskin på innerlomma

Ví har prøvekjørt den fantastiske HTC Shift noen dager og er stormforelsket.

En ultramobil PC med innbygget WLAN, 3G, HSDPA, kamera og fingeravtrykksleser – det er noe av det HTC kan lokke med når de om ikke lenge er på markedet med sin nye toppmodell «Shift».

Den ser ut som en forvokst PDA, der den ligger på bordet foran oss. Den store trykkfølsomme skjermen er skrudd av, og det er lite som røper hvilken avansert maskin vi egentlig snakker om. Et lite øye avslører at den har innbygget kamera, og sensoren som skal lese fingeravtrykkene våre skiller seg ut med sin gyllne metall-legering. Vi ser en utgang for ekstern skjerm, en USB-port og en SD-kortleser.

Les også:
Se høstens HTC-nyheter
HTC-mobil med Windows Vista
PC-en som er en mobiltelefon

Etter å ha lett litt finner vi også pennen vi kan skrive på skjermen med. Den spretter frem når vi trykker på en liten grå knapp på den ene kortsiden.

Treg start
Med pennen i hånden er vi klare for å kjøre i gang. En liten dytt på den blanke strømbryteren, og maskinen starter opp. På skjermen viser en indikator at Vista starter fra dvalemodus. Indikatoren beveger seg sakte, stopper litt, og fortsetter. Men så, etter tre drøye minutter som føles som en evighet, våkner skjermen til liv.

Vi er på innloggingssiden, skriver passordet på skjermtastaturet og ser Vista åpenbare seg i all sin skjønnhet.

Vista Business
Nå holder vi kjempe-PDAen vertikalt. Så skyver vi skjermen opp, og et qwerty-tastatur kommer til syne. Når tastene er helt fremme kan skjermen vippes opp. Dermed sitter vi med en liten bærbar PC som kjører businessversjonen av Windows Vista.

Nede på venstre side av skjermen finner vi knappen som har gitt maskinen navn. Ett trykk på denne, og Shift går fra å være en PC til å bli en PDA med Windows Mobile operativsystem.

Multifunksjons-hemmet PDA
PDA-biten er imidlertid en skuffelse. Her er en strippet utgave hvor vi ikke har tilgang til andre programmer enn de som går på mobil Outlook. Om jeg vil sende en e-post fra Windows Mobile kan jeg ikke legge ved filer jeg har lagret på Shift-en. En annen pussighet – vi kan ikke synkronisere data fra PDA-en mot Vista i Shift. De to operativsystemene kjører samtidig og har hver sin prosessor, men de kan ikke snakke med hverandre slik vi er vant til at Windows Mobile-enheter og Vista kan.

Vi har heller ikke funnet ut hvordan vi skal gå frem for å ringe fra Shift-en.

Ekstern disk
Maskinen vi låner har ingen programmer installert, så vi velger å legge inn Office-pakka. Da dukker en ny utfordring opp. Hvor putter vi installasjonsdisken i en maskin uten diskdrev

Vi har noen alternativer. Vi kan sette DVD-en i en annen maskin og installere via nettverket, bruke en ekstern DVD-stasjon, eller vi kan kopiere et image av installasjonsdisken over på en USB-disk og installere en virtuell DVD-stasjon på Shift-en. Vi har ingen ekstern DVD-stasjon, og valgte den siste løsningen. Det fungerte helt greit.

Nydelig tastatur
Å skrive på tastaturet til Shift er en ren nytelse, og vi brukte ikke lang tid på å kaste alle våre fordommer mot UMPC (ultramobil PC) over bord. Skjermen er liten, men ikke for liten, tastaturet er trangt, men akkurat stort nok til at vi kan skrive nesten like raskt som på et fullskalatastatur. Og prosessoren har kraft nok til vanlige kontoroppgaver.

Dette er uansett ikke en maskin bygget for videoredigering eller kraftkrevende spill. Den syv tommer store skjermen er godt egnet til filmavspilling, og med Windows Origami Experience blir Shift rene underholdningssentralen.

Mus
Shift har en liten styreplate der du med en finger kan bevege musen rundt på skjermen. Løsningen er det vi på nynorsk kaller en touch pad. Øverst på venstre side av skjermen finnes to knapper som tilsvarer høyre og venstre musetast. Det tar litt tid å venne seg til den, men når det først er gjort går styringen greit.

Vi foretrekker likevel å bruke en trådløs reisemus. Siden dette er en ekte PC er det bare å koble til alle de dingser du måtte ha. Ulempen er at du bare har en USB-port, men det lar seg løse med en liten hub.

Stereo
Shift har innbygget stereohøytalere, men forvent deg ikke den store lydopplevelsen. Høyttalerne er små, og et hodesett må til om du virkelig skal ha glede av film eller musikk. Men til videosamtaler i Windows Live fungerer høyttalerne og det innbygde kameraet utmerket.

Avsporing
Om vi skal ha noe å utsette på Shift, så må det være at hengslingen virker svak. Du skal holde tunga rett i munnen når du skyver ned skjermen. Dytter du litt mye på den ene siden stopper det opp. Lukker du ikke helt til før du skyver risikerer du at hengslen rett og slett sporer av.

Å få den på igjen er en IQ-test, og jeg nekter å si hvor lang tid det tok meg.

Batteri
Batterikapasiteten på Shift holder til tre timer aktiv bruk. Det er i snaueste laget for en maskin som først og fremst er ment brukt utenfor kontoret. Bruker du bare PDA-biten skal den holde i 5 til 7 timer. Men hvem bruker 5 timer på å sjekke posten sin?

Stort annet er ikke PDA-delen egnet til, ettersom HTC har radbrukket og invalidisert operativsystemet.

Oppløsning
Skjermoppløsningen på HTC kan byttes mellom 800x480 og 1024x600. Du bytter enkelt med ett eneste tastetrykk (egen knapp over styreplaten). Vi foretrekker 800 når vi skriver, og 1024 når vi surfer. 800 er også best når vi bruker kontrollpanelet eller andre funksjoner som vi fil styre men fingertrykk på skjermen. Skjermen har god følsomhet, og etter en tids bruk har vi funnet ut at vi strengt tatt kan klare oss uten musa.

Må ha
Vi har ikke kjørt benchmark på Shift, ettersom det er den faktiske opplevelsen som teller mest for oss. Og på bakgrunn av denne prøvekjøringen er vi kommet til den erkjennelse at dette er en maskin vi rett og slett må ha.

Så får det ikke hjelpe at den må dele plass i veska med en del nyttige ekstraremedier – deriblant mus, lader og USB-hub. Og en mobiltelefon – til vi finner ut hvordan vi kan ringe med Shift uten å gå veien om IP-telefoni.

Noen nøkkeltall

  • HTC har en prosessor (Santa Rosa) som yter 800 MHz.
  • PDA-delen har en egen 400 MHz prosessor
  • Maskinen har 1 GB arbeidsminne
  • Harddisken i vårt eksemplar er på 40GB
  • Skjermen måler 7 tommer diagonalt (wide screen)
  • Vekten er 800 gram

PS. Denne artikkelen er skrevet på HTC Shift, og publisert over mobilnettet.

Denne saken er hentet fra mobilsiden Mobilen.no.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien