(SIDE2): Anabole androgene steroider er en fellesbetegnelse for mannlige kjønnshormoner som testosteron, og naturlige nedbrytningsprodukter av disse og kunstig produserte stoffer med tilsvarende effekt (anabole steroider).

Bakgrunn: 13-åringer på anabole steroider

- Det fins en rekke ulike stoffer innenfor anabole steroider og det er vanskelig å kunne si noe om hva som er de mest vanlige bivirkningene fordi det kommer an på dosen og hvilket stoff man benytter seg av, sier rådgiver i Antidoping Norge, Frode G.Hestnes.

- Det jeg kan si er at mange ungdommer som tar anabole steroider opplever kviser, humørsvingninger, håravfall og vekststopp som bivirkninger ganske fort. Ellers blir mange av bivirkningene generelle, men jo større dose og bruk over lenger tid, gir større bivirkninger, sier han. I verste fall kan man få skader på hjertet om man bruker stoffene over lengre tid.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Hestnes er også bekymret over de psykiske plagene man kan oppleve i tiden etter bruk.

Les intervju med «Tore» som har brukt anabole steroider i 2 år på Side2 onsdag.

- Det er gjort lite forskning på de psykiske ettervirkningene av å ta anabole steroider, men dette er meget bekymringsfullt, hevder han.

Vidundermedisin
Da stoffet ble produsert for første gang i 1930-årene ble kunstig testosteron sett på som vidundermedisin som skulle opprettholde styrke og vitalitet, og på den måten forsinke alderdommen.
Anabole steroider er utledet av testosteron og det har blitt påstått at disse steroidene først ble brukt under krigen av de tyske soldatene for å bygge muskler og gjøre dem mer aggressive til kamp, skriver antidoping.no.

Dette kan skje med kroppen og adferden til den som bruker anabole steroider, ifølge Antidoping Norge:

HTML EMBED


Sterk selvtillit og selvsentrering

Personer som bruker AAS kan få en sterk og positiv følelse av at de kan klare alt, at de er best i verden og uovervinnelige. Hele verden handler om dem, deres prestasjoner og utseende.

Kort lunte - Store humørsvigninger
Mange får mer aggressiv adferd. De kan virke dominerende, og ha et stort behov for å vise at de har rett. Humøret kan også svinge. I det ene øyeblikket er de Supermann, i det neste føler de seg mislykkede og deprimerte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kropps- og prestasjonsfiksering
Bruk av AAS følges ofte av en ekstrem fokusering på treningsresultater og utseende. Å være stor, sterk og slå personlige rekorder er viktig, veldig viktig.

Fokusering på mat og kosttilskudd
Dopingmisbrukere har ofte en rigid diett. Det er ekstremt viktig hva som spises, og til hvilken tid det spises. Ulike typer kosttilskudd er også en viktig del av dietten.

Her kan du se hvilke stoffer som anses som dopingmidler

Nye venner
Systematisk dopingbruk foregår gjerne i miljøer med særegne koder, klær og språk. For denne gruppen opptar trening og mat det meste av tiden og fokuset. Gamle venner blir erstattet med nye med samme interesse.

Avhengighet
Man har ikke kunnet påvise at bruk av anabole steroider gir en fysiologisk avhengighet, men det kan gi en slags psykologisk avhengighet. Når man er ferdig med en dopingkur, kan det merkes på kroppen at den ikke blir større. Hvis man i tillegg får fysiologiske reaksjoner som hodepine, muskelkramper etc. vil lysten til å begynne på en ny kur raskt melde seg.

Ekstrem vektøkning
Bruk av AAS i kombinasjon med trening kan på kort tid gi unormalt rask vektøkning. Fordi vektøkningen delvis kommer av at kroppen binder mer væske, ser kroppen litt hoven ut.

Kviser og lite hår
Bruk av anabole steroider kan føre til håravfall og skallethet. Store kviser er også en vanlig bivirkning. Kvinner kan få økt skjeggvekst.

Pupper og små testikler
Hos menn kan testiklene skrumpe inn. Kvinner kan oppleve at klitoris vokser. Hos begge kjønn har man sett eksempler på varig sterilitet. Menn kan utvikle bryster.

Risiko for skader i senefestene
Musklene vokser i raskt tempo, og senene klarer ikke raskt nok å bli tilstrekkelig sterke. Senefestene er derfor svært utsatt for skader.

Stans i lengdevekst
Bruk av AAS i puberteten kan stoppe naturlig vekst.

Hjerteinfarkt og leverskader
Brukere utvikler trangere blodårer, som på sikt disponerer for hjerteinfarkt. Bruk gir også økt risiko for dannelse av blodpropper og skader på leveren.

Depresjoner og psykoser
Noen brukere får store psykiske problemer som et resultat av dopingbruken. Psykoser, depresjoner og schizofreni er tilstander som kan oppstå.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!