(SIDE2): Den allmenne oppfatningen av at testosteron tryller fram aggresjon, egoisme, utroskap og annen usjarmerende oppførsel, ser rett og slett ikke ut til å stemme med virkeligheten, skriver forskning.no.

I alle fall ikke om man skal tro Ernst Fehr og kollegaene hans fra Universität Zürich.

Forskerne har undersøkt hva som skjer med helt vanlige damer, etter en solid dose av den mannlige kjønnshormonet, skriver New Scientist.

Pengespill
Forsøket gikk ut på at 121 damer deltok i et spill om penger.

Jentene fikk 10 dollar hver, og måtte deretter foreslå for en medspiller hvordan summen skulle deles. Motparten kunne bare godta eller avslå tilbudet, men hvis omgangen endte i avslag, satt ingen av de to igjen med så mye som en cent, skriver BBC.

I tillegg fikk halvparten av deltakerne en dose testosteron, mens resten fikk placebo, altså narrestoff som ikke kunne ha noen virkning. Ingen av damene visste hva de fikk.

Da spillet begynte, viste det seg at hormonet virkelig hadde en virkning, men slett ikke en som samsvarer med den vanlige oppfatningen av testosteron.

Testosterondamene ble faktisk mer sjenerøse og rettferdige. Mens jentene på narrestoff i gjennomsnitt tilbød medspilleren 3,40 dollar, slo testosteronfruene til med gjennomsnittlig 3,90, skriver forskning.no

– Søker status
Da spillomgangen var over, måtte deltakerne gjette på hvilken gruppe de var i.

Da viste det seg at jentene som var overbevist om at de hadde testosteron i kroppen ble griskere og mer urettferdige, uansett hvilket av stoffene de hadde fått. Disse damene tilbød i snitt én dollar mindre enn de som mente de måtte ha fått placebo.

Dermed kan det virke som om troen på testosteronets villmannseffekt kan bringe fram en smule råskap, og at denne virkningen ser faktisk ut til å overskygge den egentlige effekten av hormonet.

– Mens andre dyr hovedsakelig kan være under innflytelse av biologiske faktorer som hormoner, synes biologien å ha mindre kontroll over menneskelig oppførsel, forklarer Fehr.

Han tror imidlertid ikke at testosteron gjør deg noe særlig snillere, og forklarer sjenerøsiteten på denne måten.

– Det hormonet virkelig gjør, er å få både menn og damer til å søke mer status. (ANB)