BANGKOK (Nettavisen): Thailands største selskap målt etter markedsverdi, den statseide olje- og energigiganten PTT, stanser drivstofflagringsprosjekt i Myanmar med henvisning til uroen i landet.

Ifølge Nikkei Asia skjer dette som en direkte konsekvens etter å ha blitt droppet som investeringeobjekt av det norske oljefondet.

PTTs datterselskap, PTT Oil and Retail Business (PTTOR), sier i en uttalelse at det «suspenderer oljetransport og lagringsoperasjoner i Myanmar på grunn av vold og uro i landet».

Krass kritikk fra Norge

Kunngjøringen kom altså kort tid etter at oljefondet fikk ut med følgende melding:

«Selskapene PTT PCL (PTT) og datterselskapet PTT Oil and Retail Business PCL (PTTOR) stenges nå ute fra Statens pensjonsfond utland. Årsaken er en uakseptabel risiko for at selskapene medvirker til alvorlig krenkelse av individers rettigheter i krig eller konfliktsituasjoner».

– Dypt bekymret

PTTOR har en eierandel på 35 prosent i Bright Energy, et joint venture dannet i 2019 med individuelle investorer. Bright Energy er i gang med byggingen av oljelagringsterminal nær storbyen Yangon, som var forventet å bli den største terminalen i Myanmar.

− PTTOR har uttrykkelig erklært vår intensjon om å suspendere Bright Energys drift, konstruksjonsarbeider og betalinger. Respekt for menneskerettighetene er en av PTT-gruppens mest grunnleggende verdier, og PTT er dypt bekymret over grusomhetene som er begått i Myanmar," heter det i uttalelsen fra PTT.

Gjenstår å se

Ifølge Nikkei Asia gjenstår det å se om PTTs nedskalering vil strekke seg til de gjenværende naturgassvirksomhetene i Myanmar. Konsernselskapet PTT Exploration and Production (PTTEP) kontrollerer eierandeler i flere gassfelt i Myanmar og eksporterer produktet til Thailand. Myanmars naturgass står for omtrent 15 % av Thailands gassforbruk.

Da Frankrikes TotalEnergies trakk seg fra Myanmars Yadana-gassfelt i mars, kunngjorde PTTEP at de ville overta en del av eierandelen, og la til at "langsiktig energisikkerhet" var med i beslutningen. Imidlertid sa PTTEP i april at de ville trekke seg fra Myanmars Yetagun-gassprosjekt. Yetaguns gassreserver har avtatt mens internasjonal kritikk har økt, så det var liten fordel å holde fast ved prosjektet, ifølge en uttalelse fra PTT, skriver Nikkei Asia.

Les også: Oljefondet stenger ute Thailands gigant